Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παλαιστίνη: Μάρα Μπακίρ, συνελήφθη στα 15 της καθώς γύριζε από το σχολείο — «Έτσι είναι με το κράτος που μας καταπιέζει»

Στην ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ, κατε­χό­με­νη από το Ισρα­ήλ μετά τον πόλε­μο του 1967„το οικο­γε­νεια­κό σπί­τι της στη συνοι­κία Μπέιτ Χανί­να, η Μάρα Μπα­κίρ, 24 ετών, που πέρα­σε οκτώ χρό­νια στη φυλα­κή για ‑όπως ανα­λη­θώς την κατη­γό­ρη­σαν οι ισραη­λι­νοί- από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας ισραη­λι­νού συνο­ριο­φύ­λα­κα, έδι­νε χτες Παρα­σκευή 24/11 ‑ημέ­ρα της απε­λευ­θέ­ρω­σής της- τη μια συνέ­ντευ­ξη πίσω από την άλλη.

«Είμαι ευτυ­χής, αλλά η απε­λευ­θέ­ρω­σή μου έγι­νε με τίμη­μα το αίμα των μαρ­τύ­ρων», είπε, ανα­φε­ρό­με­νη στους χιλιά­δες Παλαι­στί­νιους που έχουν χάσει τη ζωή τους στους βομ­βαρ­δι­σμούς στη Λωρί­δα της Γάζας. «Πέρα­σα το τέλος της παι­δι­κής μου ηλι­κί­ας και την εφη­βεία μου στη φυλα­κή, μακριά από τους γονείς μου (…) αλλά έτσι είναι τα πράγ­μα­τα με το κρά­τος που μας κατα­πιέ­ζει και δεν αφή­νει κανέ­ναν μας ήσυ­χο», πρόσθεσε.

Η Μάρα Μπα­κίρ, σε ηλι­κία 15 ετών, όταν στις 12 Οκτω­βρί­ου, μετά από μια σχο­λι­κή μέρα όπως κάθε άλλη, είχε δια­σχί­σει τον δρό­μο ταχεί­ας κυκλο­φο­ρί­ας που δια­σχί­ζει τα παλιά σύνο­ρα μετα­ξύ Ανα­το­λι­κής και Δυτι­κής Ιερου­σα­λήμ με τη στο­λή του γυμνα­σί­ου της. Τα σύνο­ρα βρί­σκο­νται στη γει­το­νιά Sheikh Jarrah, όπου πέρα­σε για να φτά­σει στα περί­χω­ρα του αρχη­γεί­ου της Συνο­ρια­κής Αστυ­νο­μί­ας, της κύριας στρα­τιω­τι­κής δύνα­μης κατο­χής στο παλαι­στι­νια­κό μισό της Ιερής Πόλης. Ήταν οι  μέρες γνω­στές ως «ιντι­φά­ντα των μαχαι­ριών» (μια περισ­σό­τε­ρο σιω­πη­ρή Ιντι­φά­ντα μεμο­νω­μέ­νων δρα­στών που με μαχαί­ρια και κατσα­βί­δια στο χέρι τρυ­πούν τα κορ­μιά Ισραη­λι­νών Ισραη­λι­νών στρα­τιω­τών ή αστυνομικών).

Ενώ επέ­στρε­φε στο σπί­τι της, οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις πυρο­βό­λη­σαν και τη συνέ­λα­βαν για φερό­με­νη από­πει­ρα να μαχαι­ρώ­σει έναν Ισραη­λι­νό αξιωματικό.

Όταν συνε­λή­φθη, η Bakeer βρι­σκό­ταν ξαπλω­μέ­νη στο πεζο­δρό­μιο με 12 τραύ­μα­τα από πυρο­βο­λι­σμούς στο  πόδι και το χέρι της που την έχουν αφή­σει με μόνι­μη βλά­βη. Παι­δί όταν φυλα­κί­στη­κε, η Bakeer επρό­κει­το να ολο­κλη­ρώ­σει την ποι­νή της και να επι­στρέ­ψει στο σπί­τι σε τέσ­σε­ρις μήνες.

Ο δικη­γό­ρος της απέ­δει­ξε ότι δεν είχε κάνει τίπο­τα κακό, αλλά και πάλι αν και ανή­λι­κη, κατα­δι­κά­στη­κε σε οκτώ χρό­νια και έξι μήνες φυλάκιση.

Με τα χρό­νια της φυλά­κι­σής της, η Bakeer έγι­νε κάτι σαν πολι­τι­κή προ­σω­πι­κό­τη­τα, εκπρο­σω­πώ­ντας όλες τις γυναί­κες κρα­τού­με­νες ενώ­πιον της διοί­κη­σης στη φυλα­κή Damon στο βόρειο Ισρα­ήλ, όπου κρα­τού­νται  Παλαι­στί­νιες κρα­τού­με­νες και ανήλικες.

Μετά την επί­θε­ση της Χαμάς στις 7 Οκτω­βρί­ου, το Ισρα­ήλ μετέ­φε­ρε την Bakeer, μαζί με άλλους ηγέ­τες των φυλα­κών, σε μια άλλη φυλα­κή, στο Jalame, και την έβα­λε σε απο­μό­νω­ση. Για περισ­σό­τε­ρες από έξι εβδο­μά­δες, δεν της επε­τρά­πη να επι­κοι­νω­νεί με τους συγκρα­τού­με­νούς της ούτε να λαμ­βά­νει πλη­ρο­φο­ρί­ες από τον έξω κόσμο.

«Ήταν μια πολύ δύσκο­λη στιγ­μή για­τί με κρά­τη­σαν μακριά από τους υπό­λοι­πους, και ήταν κατά τη διάρ­κεια του πολέ­μου. Δεν ήξε­ρα τι τους συνέ­βαι­νε και αυτό με επη­ρέ­α­σε πραγ­μα­τι­κά», είπε στο Al Jazeera.

Η Μάρα Μπα­κίρ είναι μία από τα εκα­το­ντά­δες παι­διά που κρα­τού­νται στις ισραη­λι­νές φυλα­κές υπό συνθήκες.

Περί­που 8.000 Παλαι­στί­νιοι παρα­μέ­νουν στις ισραη­λι­νές φυλα­κές, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 3.000 που έχουν τεθεί υπό κρά­τη­ση τις τελευ­ταί­ες επτά εβδο­μά­δες εν μέσω αυξα­νό­με­νου αριθ­μού ένο­πλων ισραη­λι­νών επι­δρο­μών στη Δυτι­κή Όχθη.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο