Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ _όλοι πλην ΚΚΕ: “Κοινές αξίες και συμφέροντα” με το κράτος — δολοφόνο…

Παλαιστίνη …

Όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα και επι­τε­λεία, σε ευρω­ΝΑ­ΤΟι­κή ευθυ­γράμ­μι­ση, στή­νουν στο από­σπα­σμα το δικαί­ω­μα του Παλαι­στι­νια­κού λαού να παλεύ­ει ενά­ντια στην ισραη­λι­νή κατο­χή. Και πώς αλλιώς, εφό­σον στα­θε­ρά και συστη­μα­τι­κά εδώ και περί­που μια δεκα­ε­τία έχτι­σαν στε­νή «στρα­τη­γι­κή συνερ­γα­σία» με το κρά­τος — δολο­φό­νο του Παλαι­στι­νια­κού λαού, όλα τα κυβερ­νη­τι­κά σχή­μα­τα όπου μετεί­χαν ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ, από κοι­νού με διά­φο­ρα απο­κόμ­μα­τα ΑΝΕΛ, ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΜΑΡ, και άλλους.

Η συνερ­γα­σία αυτή έχει εξε­λι­χθεί με τον χρό­νο σε τέτοιο σημείο ώστε το ελλη­νι­κό ΥΠΕΞ να ανα­φέ­ρει επι­σή­μως ότι «η εμβά­θυν­ση των σχέ­σε­ων Ελλά­δος — Ισρα­ήλ βασί­ζε­ται στις σημα­ντι­κές δυνα­τό­τη­τες αμοι­βαί­ως επω­φε­λούς συνερ­γα­σί­ας σε σει­ρά τομέ­ων, όπως η οικο­νο­μία, η άμυ­να, το εμπό­ριο, ο του­ρι­σμός, οι επεν­δύ­σεις, η αγρο­τι­κή ανά­πτυ­ξη, η τεχνο­λο­γία, η ενέρ­γεια, το περι­βάλ­λον, η ναυ­τι­λία και η εκπαίδευση».

Χαρα­κτη­ρί­ζει, δε, το Ανώ­τα­το Υπουρ­γι­κό Συμ­βού­λιο Συνερ­γα­σί­ας «θεσμι­κό επι­στέ­γα­σμα της άρι­στης συνερ­γα­σί­ας» μετα­ξύ των δύο χωρών, ενώ σημειώ­νει ότι πολι­τι­κές δια­βου­λεύ­σεις μετα­ξύ των δύο υπουρ­γεί­ων διε­ξά­γο­νται σε τακτά χρο­νι­κά διαστήματα.

Άλλω­στε, σύμ­φω­να και με την πρε­σβεία του Ισρα­ήλ στην Αθή­να, «οι ελλη­νο-ισραη­λι­νές σχέ­σεις δια­νύ­ουν μια χρυ­σή περί­ο­δο καθώς η Αθή­να και η Ιερου­σα­λήμ έχουν σφυ­ρη­λα­τή­σει έναν νέο στρα­τη­γι­κό συνε­ται­ρι­σμό», συνε­ται­ρι­σμός που εκδη­λώ­νε­ται και σε στρα­τιω­τι­κό επί­πε­δο με πολυά­ριθ­μες κοι­νές ασκή­σεις και συνεκ­παι­δεύ­σεις σε όλα τα πεδία επιχειρήσεων.

Διό­λου τυχαία, κάθε χρό­νο «τρέ­χει» «Πρό­γραμ­μα Αμυ­ντι­κής Συνερ­γα­σί­ας Ελλά­δας — Ισρα­ήλ» («Defence Cooperation Program»). Αυτό που ανα­πτύσ­σε­ται για φέτος περι­λαμ­βά­νει 58 δρα­στη­ριό­τη­τες, εκ των οποί­ων 25 ασκή­σεις, 15 εκπαι­δεύ­σεις και 18 λοι­πές δρά­σεις που θα λάβουν χώρα και στις δύο χώρες, και αφο­ρούν μετα­ξύ άλλων σε:

Συμ­με­το­χή σε δια­κλα­δι­κές ασκή­σεις, όπως και σε αντί­στοι­χες των επι­μέ­ρους Κλά­δων των Ενό­πλων Δυνά­με­ων. Συνεκ­παι­δεύ­σεις Ειδι­κών Δυνά­με­ων — Δυνά­με­ων Ειδι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων. Συμ­με­το­χή εκπαι­δευο­μέ­νων σε εθνι­κές — δια­κλα­δι­κές σχο­λές και πολυ­ε­θνι­κά σχο­λεία, καθώς και σε σεμι­νά­ρια. Επι­τε­λι­κές συνα­ντή­σεις και συνο­μι­λί­ες σε θέμα­τα αμοι­βαί­ου ενδια­φέ­ρο­ντος. Συνεκ­παι­δεύ­σεις σε αντι­κεί­με­να Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, Ηλε­κτρο­νι­κού Πολέ­μου, καθώς και Ερευ­νας και Διάσωσης.

«Η υπο­γρα­φή του εν λόγω Προ­γράμ­μα­τος επι­βε­βαιώ­νει την ήδη στε­νή στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία Ελλά­δας και Ισρα­ήλ και εμβα­θύ­νει περαι­τέ­ρω τους ισχυ­ρούς δεσμούς των Ενό­πλων Δυνά­με­ών τους, συμ­βάλ­λο­ντας στην ενί­σχυ­ση του ρόλου που δια­δρα­μα­τί­ζουν οι δύο χώρες για την εξα­σφά­λι­ση της στα­θε­ρό­τη­τας και της ασφά­λειας στην περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου και πέραν αυτής», τονί­ζουν σχε­τι­κά από το ΓΕΕΘΑ, επι­βε­βαιώ­νο­ντας την ελλη­νι­κή συμ­βο­λή στην όξυν­ση των ικα­νο­τή­των των Ισραη­λι­νών φονιά­δων, απέ­να­ντι στον λαό της Παλαι­στί­νης και συνο­λι­κά στους λαούς της περιοχής.

Υπό αμερικανική “ομπρέλα”

Στο μετα­ξύ, πριν από 8 χρό­νια έστη­σαν ένα «τρι­με­ρές φόρουμ» με συμ­με­το­χή και της Λευ­κω­σί­ας, δια­συν­δέ­ο­ντάς το στην πορεία και με τις ΗΠΑ (σχή­μα 3+1) και τα σχέ­διά τους στην περιο­χή, εξ ου και στην 6η Τρι­με­ρή Σύνο­δο Κορυ­φής του (20/3/2019 στην Ιερου­σα­λήμ με συμ­με­το­χή του τότε πρω­θυ­πουρ­γού, προ­έ­δρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσί­πρα) μετεί­χε και ο τότε υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Κατέ­λη­ξαν τότε σε Κοι­νή Δια­κή­ρυ­ξη των τεσ­σά­ρων μερών, όπου τονι­ζό­ταν ότι συνα­ντή­θη­καν «για να επι­βε­βαιώ­σουν την κοι­νή τους δέσμευ­ση για προ­ώ­θη­ση της ειρή­νης, της στα­θε­ρό­τη­τας, της ασφά­λειας και της ευη­με­ρί­ας στην περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου», με το περιε­χό­με­νο βέβαια που οι ιμπε­ρια­λι­στές δίνουν σε αυτές τις έννοιες.

Παρα­πέ­ρα, στη Δια­κή­ρυ­ξη τονί­ζε­ται ότι «ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Πομπέο υπο­γράμ­μι­σε την υπο­στή­ρι­ξη των ΗΠΑ για τον τρι­με­ρή μηχα­νι­σμό που θέσπι­σαν το Ισρα­ήλ, η Ελλά­δα και η Κύπρος, επι­ση­μαί­νο­ντας τη σημα­σία της αυξη­μέ­νης συνερ­γα­σί­ας», ενώ «οι ηγέ­τες συμ­φώ­νη­σαν να αυξή­σουν την περι­φε­ρεια­κή συνερ­γα­σία. για την υπο­στή­ρι­ξη της ενερ­γεια­κής ανε­ξαρ­τη­σί­ας και της ασφά­λειας, και να αμυν­θούν ενά­ντια στις εξω­τε­ρι­κές κακό­βου­λες επιρ­ρο­ές στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και την ευρύ­τε­ρη Μέση Ανα­το­λή», παρα­πέ­μπο­ντας στις κλι­μα­κού­με­νες κόντρες με άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα για την επιρ­ροή στην περιο­χή και τον έλεγ­χο πλου­το­πα­ρα­γω­γι­κών πηγών και διαύ­λων. Αλλω­στε, σε αυτό το φόντο, τα τέσ­σε­ρα μέρη «εξέ­φρα­σαν την ικα­νο­ποί­η­σή τους για τα πρό­σφα­τα ευρή­μα­τα φυσι­κού αερί­ου στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο και τις δυνα­τό­τη­τες να συμ­βά­λουν στην ενερ­γεια­κή ασφά­λεια και δια­φο­ρο­ποί­η­ση».

Περιτ­τό να πού­με ότι σε αυτήν την πορεία τη σκυ­τά­λη από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσί­πρα πήραν οι ΝΔ και Μητσο­τά­κης. Οι επα­φές και συνα­ντή­σεις συνε­χί­στη­καν, και η πιο πρό­σφα­τη, 9η Τρι­με­ρής Σύνο­δος Κορυ­φής έγι­νε στη Λευ­κω­σία στις 4/9/23 με τη συμ­με­το­χή του Ελλη­να πρω­θυ­πουρ­γού και των Νετα­νιά­χου και Χρι­στο­δου­λί­δη, οπό­τε και επι­βε­βαί­ω­σαν τα σχέ­δια για αξιο­ποί­η­ση της τρι­με­ρούς ως οχή­μα­τος για ευρύ­τε­ρους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς στην περιο­χή με ΝΑΤΟι­κό πατρόν και αντάλ­λαγ­μα «απτά παρα­δο­τέα» στην Ενέρ­γεια και αλλού.

Ήταν ενδει­κτι­κή η Κοι­νή Δήλω­ση που εκδό­θη­κε μετά τη συνά­ντη­ση, όπου ρητά τονί­ζε­ται: «Επα­να­βε­βαιώ­σα­με τη δέσμευ­σή μας να συνε­χί­σου­με να ενι­σχύ­ου­με τη δυνα­μι­κή συνερ­γα­σία της πλατ­φόρ­μας της τρι­με­ρούς μας εται­ρι­κής σχέ­σης. Η δέσμευ­σή μας αντα­να­κλά τις κοι­νές μας αξί­ες και τα συνε­χώς αυξα­νό­με­να κοι­νά μας συμ­φέ­ρο­ντα». Επί­σης, «επα­να­βε­βαιώ­σα­με τον στό­χο μας να προ­ω­θή­σου­με τις συνερ­γα­σί­ες σε βασι­κούς τομείς, όπως η ενέρ­γεια, η άμυ­να, η αντι­με­τώ­πι­ση έκτα­κτων ανα­γκών» κ.λπ.

Προ­στί­θε­ται: «Επα­να­βε­βαιώ­σα­με επί­σης την αξία του σχή­μα­τος 3+1 με τις ΗΠΑ, το οποίο μπο­ρεί να προ­σφέ­ρει απτά παρα­δο­τέα, μετα­ξύ άλλων, στους τομείς της ενέρ­γειας, της οικο­νο­μί­ας, της δρά­σης για το κλί­μα, της ετοι­μό­τη­τας για κατα­στά­σεις έκτα­κτης ανά­γκης και της κατα­πο­λέ­μη­σης της τρο­μο­κρα­τί­ας».

Στο μετα­ξύ, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι στον κόσμο του κεφα­λαί­ου κάθε συμ­βι­βα­σμός τους είναι πρό­σκαι­ρος καθώς εμπε­ριέ­χει τον σπό­ρο της επό­με­νης αντι­πα­ρά­θε­σης, ισχυ­ρί­ζο­νταν ότι «η ενί­σχυ­ση και η διεύ­ρυν­ση του κύκλου της ειρή­νης μετα­ξύ του Ισρα­ήλ και του αρα­βι­κού κόσμου, πράγ­μα αδια­νό­η­το μόλις πριν από λίγα χρό­νια, υπό­σχε­ται μια πιο ασφα­λή και ευη­με­ρού­σα περιο­χή»… Με τις εξε­λί­ξεις να δεί­χνουν πόση αξία πρέ­πει να δίνει ο λαός στις δια­κη­ρύ­ξεις αυτές.

Ευρεία ανταλλαγή πληροφοριών

Εξάλ­λου, απο­σιω­πώ­ντας την πολύ­χρο­νη κατο­χή της Παλαι­στί­νης από το ισραη­λι­νό κρά­τος, με τις πλά­τες των ΗΠΑ, της ΕΕ και των συμ­μά­χων τους, δια­γρά­φο­ντας μονο­κο­ντυ­λιά τον άγριο πόλε­μο που διε­ξά­γε­ται σε βάρος των Παλαι­στι­νί­ων και τα συνε­χώς εντει­νό­με­να εγκλή­μα­τα των κατο­χι­κών δυνά­με­ων, δεν παρέ­λει­ψαν να κατα­δι­κά­σουν «στα­θε­ρά και απε­ρί­φρα­στα όλες τις μορ­φές τρο­μο­κρα­τί­ας, καθώς και την υπο­κί­νη­ση σε βία και μίσος».

Επι­πλέ­ον, κάλε­σαν «τους περι­φε­ρεια­κούς εταί­ρους μας και την υπό­λοι­πη διε­θνή κοι­νό­τη­τα να εντεί­νουν τις προ­σπά­θειες για τον περιο­ρι­σμό της τρο­μο­κρα­τί­ας και να κατα­στή­σουν υπό­λο­γους όλους τους φορείς που την προ­ω­θούν και την υπο­στη­ρί­ζουν».

Στο φόντο μάλι­στα τέτοιων επει­σο­δί­ων τότε, ανέ­φε­ραν ότι «οι πρό­σφα­τες τρο­μο­κρα­τι­κές συνω­μο­σί­ες κατά ισραη­λι­νών και εβραϊ­κών στό­χων ενθαρ­ρύν­θη­καν από ξένους παρά­γο­ντες που απο­σκο­πούν στην απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση της περιο­χής. Αυτές οι κακό­βου­λες από­πει­ρες απο­τρά­πη­καν χάρη στις ελλη­νι­κές και κυπρια­κές αρχές και κατέ­δει­ξαν την κοι­νή απει­λή της τρο­μο­κρα­τί­ας και τη σημα­σία της στε­νής μας συνερ­γα­σί­ας στον αγώ­να ενα­ντί­ον της».

Η επι­σή­μαν­ση παρα­πέ­μπει ευθέ­ως σε παρα­κο­λου­θή­σεις και ανταλ­λα­γή πλη­ρο­φο­ριών από τις αρμό­διες υπη­ρε­σί­ες των τριών χωρών. Διό­λου τυχαία, ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, Π. Μαρι­νά­κης, επι­βε­βαιώ­νο­ντας εμμέ­σως ότι οι ελλη­νι­κές αρχές παρα­κο­λου­θούν μετα­νά­στες που εκδη­λώ­θη­καν υπέρ της παλαι­στι­νια­κής αντί­δρα­σης, όπως εκφρά­στη­κε τις τελευ­ταί­ες μέρες, σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση τη Δευ­τέ­ρα στην ενη­μέ­ρω­ση των δημο­σιο­γρά­φων, απά­ντη­σε: «Είναι αυτο­νό­η­το και συμ­βαί­νει, και προ­φα­νώς με πολύ αυξη­μέ­νο τρό­πο, ότι οι αρμό­διες αρχές και στη χώρα μας, όλες οι Υπη­ρε­σί­ες, κάνουν αυτό που πρέ­πει να κάνουν σε όλα τα επί­πε­δα». Παρου­σί­α­σε, άλλω­στε, ως «δεδο­μέ­νο ότι αυτό που πρέ­πει να κάνει ο καθέ­νας, ο οποί­ος έχει τη σχε­τι­κή αρμο­διό­τη­τα, το κάνει, λόγω και των τελευ­ταί­ων γεγονότων».

Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό

Με μαζι­κές εξορ­μή­σεις Οργα­νώ­σεις Λάρι­σας της ΚΝΕ κάλε­σαν χτες το από­γευ­μα τον λαό και τη νεο­λαία της πόλης να δυνα­μώ­σουν την αλλη­λεγ­γύη στον Παλαι­στι­νια­κό λαό, να στα­μα­τή­σει η εμπλο­κή της χώρας μας στη σφα­γή που διε­ξά­γει το κρά­τος — δολο­φό­νος Ισρα­ήλ στη Γάζα με την ανο­χή των ΝΑΤΟ — ΗΠΑ — ΕΕ. Πανό που ανάρ­τη­σαν τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ στη Λάρι­σα, χαρα­κτη­ρι­στι­κά γρά­φει: «Αλλη­λεγ­γύη στον λαό της Παλαι­στί­νης. Με τους λαούς, όχι με τα κρά­τη — δολο­φό­νους. Αυτή είναι η σωστή πλευ­ρά της Ιστο­ρί­ας».

Αφίσα αλληλεγγύης από την ΕΕΔΥΕ

Αφί­σα για την αλλη­λεγ­γύη στο λαό της Παλαι­στί­νης, κυκλο­φό­ρη­σε η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή για την Διε­θνή Υφε­ση και Ειρή­νη, καλώ­ντας παράλ­λη­λα να μην υπάρ­ξει καμία συμ­με­το­χή της Ελλά­δας στη σφα­γή στη Γάζα. Στην ανα­κοί­νω­σή της σημειώ­νει ότι «Η ΕΕΔΥΕ, οι αγω­νι­στές του αντι­πο­λε­μι­κού — αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κού κινή­μα­τος εκφρά­ζου­με την αμέ­ρι­στη διε­θνι­στι­κή μας αλλη­λεγ­γύη στον πολύ­πα­θο λαό της Παλαι­στί­νης και στο δικαί­ω­μά του να υπε­ρα­σπί­ζε­ται τη χώρα του από την ξένη κατο­χή! Στε­κό­μα­στε στο πλευ­ρό του και δυνα­μώ­νου­με τον αγώ­να μας για: Να τερ­μα­τι­στεί η ισραη­λι­νή κατο­χή. Τη δημιουρ­γία ενιαί­ου ανε­ξάρ­τη­του παλαι­στι­νια­κού κρά­τους με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ στα σύνο­ρα του 1967, με τον λαό νοι­κο­κύ­ρη στον τόπο του. Το δικαί­ω­μα επι­στρο­φής όλων των Παλαι­στί­νιων προ­σφύ­γων στις εστί­ες τους, με βάση τις σχε­τι­κές απο­φά­σεις του ΟΗΕ.Την άμε­ση απε­λευ­θέ­ρω­ση όλων των Παλαι­στί­νιων και άλλων πολι­τι­κών κρα­του­μέ­νων που κρα­τού­νται στις ισραη­λι­νές φυλακές».

Την αλλη­λεγ­γύη και την αμέ­ρι­στη στή­ρι­ξή τους στον δοκι­μα­ζό­με­νο λαό της Παλαι­στί­νης εκφρά­ζουν σε ανα­κοι­νώ­σεις τους η Ενω­ση Νοσο­κο­μεια­κών Ιατρών Πέλ­λας και η Α’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

Παράλ­λη­λα, γιγα­ντο­πα­νό αλλη­λεγ­γύ­ης στον Παλαι­στι­νια­κό λαό ανάρ­τη­σαν στη Θεο­λο­γι­κή Σχο­λή του ΑΠΘ φοι­τη­τι­κοί σύλ­λο­γοι του Ιδρύ­μα­τος, ενώ σε ανα­κοί­νω­σή τους οι Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι Μαθη­μα­τι­κού, Φυσι­κού, ΠΤΔΕ, Δασο­λο­γί­ας και Οδο­ντια­τρι­κής ξεκα­θα­ρί­ζουν πως «Τρο­μο­κρά­τες είναι αυτοί που σπέρ­νουν τον θάνα­το και τον ξερι­ζω­μό, όχι οι λαοί που παλεύ­ουν για το δίκιο τους».

ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η φρεγάτα ΨΑΡΑ
σε ΝΑΤΟική αποστολή στη φωτιά του πολέμου

  • Σε «διαρ­κή επα­γρύ­πνη­ση και αυξη­μέ­νη επι­χει­ρη­σια­κή ετοι­μό­τη­τα» και η φρε­γά­τα ΑΙΓΑΙΟΝ
  • ΚΥΣΕΑ σήμε­ρα για την παρα­πέ­ρα εμπλοκή

ΚΚΕ: Να γυρί­σει πίσω η φρε­γά­τα «Ψαρά»: Καμία εμπλο­κή της χώρας μας στη σφα­γή στη Γάζα

Επι­βε­βαιώ­νε­ται το χτε­σι­νό πρω­το­σέ­λι­δο του «Ριζο­σπά­στη» ότι πλοίο του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού είναι ανε­πτυγ­μέ­νο στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, μια ανά­σα από τη φωτιά του πολέ­μου στην Παλαι­στί­νη, όπου η κυβέρ­νη­ση βάζει πλά­τη στις επι­χει­ρή­σεις των Ισραη­λι­νών μακελάρηδων.

Συγκε­κρι­μέ­να, μετά τον σάλο που προ­κλή­θη­κε από τη διαρ­ροή τέτοιων πλη­ρο­φο­ριών, στρα­τιω­τι­κές πηγές έσπευ­σαν από νωρίς χτες το πρωί να θολώ­σουν τα νερά δια­τει­νό­με­νες ότι: «Aπό την Τρί­τη 10 Οκτω­βρί­ου και για αρχι­κό διά­στη­μα περί­που 30 ημε­ρών, η φρε­γά­τα ΨΑΡΑ του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού εντά­χθη­κε στη Μόνι­μη Συμ­μα­χι­κή Ναυ­τι­κή Δύνα­μη 2 (Standing NATO Maritime Group Τwo — SNMG2), σύμ­φω­να με τον υφι­στά­με­νο προ­γραμ­μα­τι­σμό. Στο επό­με­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη η συμ­με­το­χή της SNMG2 σε ασκή­σεις στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου. Μέχρι τώρα δεν έχει υπο­βλη­θεί αίτη­μα για συνο­δεία του USS GERALD R. FORD από τη SNMG2». Από την ίδια τη Διοί­κη­ση Ναυ­τι­κών Δυνά­με­ων του ΝΑΤΟ (MARCOM) τονί­ζε­ται σχε­τι­κά ότι τα πλοία της SNMG2 θα ολο­κλη­ρώ­σουν στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο «μια εντα­τι­κή περί­ο­δο συν­δυα­στι­κής εκπαί­δευ­σης και επιχειρήσεων».

Τι δεν λένε: Η ελλη­νι­κή φρε­γά­τα (με πλή­ρω­μα και ομά­δα ασφα­λεί­ας συνο­λι­κά πάνω από 200 άτο­μα) ήταν ήδη στην περιο­χή, ενταγ­μέ­νη στην με καπέ­λο ΟΗΕ επι­χεί­ρη­ση UNIFIL (United Nations Interim Force In Lebanon), η οποία επι­σή­μως από το 2006 «επι­βλέ­πει» την τήρη­ση της λεγό­με­νης Συμ­φω­νί­ας του Λιβά­νου. Στην ουσία επι­τη­ρεί τον απο­κλει­σμό του Λιβά­νου με πρό­σχη­μα να μην περά­σουν όπλα στην οργά­νω­ση «Χεζ­μπο­λάχ», άρα έτσι κι αλλιώς βρί­σκε­ται στο επί­κε­ντρο των εξε­λί­ξε­ων. Η παράλ­λη­λη έντα­ξή της και στην SNMG2 έρχε­ται ως «διπλή απο­στο­λή», συνή­θης τακτι­κή πλέ­ον στο Πολε­μι­κό Ναυ­τι­κό τα τελευ­ταία χρό­νια, όπου εξου­θε­νω­μέ­να πλη­ρώ­μα­τα σε παλαιά πλοία καλού­νται να διεκ­πε­ραιώ­σουν όλο και περισ­σό­τε­ρες απο­στο­λές στον ευρω­α­τλα­ντι­κό κατα­με­ρι­σμό, πολύ πέρα από τις ελλη­νι­κές θάλασσες.

Επί­σης: Στην κλι­μά­κω­ση του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία αλλά πλέ­ον και στην Παλαι­στί­νη η SNMG2 έχει ενι­σχυ­θεί σε πλοία και προ­σω­πι­κό, ώστε από 4 — 5 πλοία που αριθ­μού­σε η σύν­θε­σή της μέχρι πρό­τι­νος, τώρα εκτο­ξεύ­τη­κε στα 1.500 άτο­μα ως προ­σω­πι­κό και 7 πλοία (τα HMS «Duncan» από Βρε­τα­νία, ESPS «Mendez Nunez» και ESPS «Patino» από Ισπα­νία, ITS «Margottini» από Ιτα­λία, FS «Surcouf» από Γαλ­λία, TCG «Yavuz» από Τουρ­κία και FGS «Frankfurt Am Main« από Γερ­μα­νία) συν τα ΨΑΡΑ, συν όποια άλλα πλοία σπεύ­σουν, με πρό­σχη­μα «προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες ασκή­σεις», να εντα­χθούν στη δύνα­μη της SNMG2. Η τερά­στια δύνα­μη πυρός που συγκε­ντρώ­νει το ΝΑΤΟ στην περιο­χή δεν είναι επει­δή δεν έβρι­σκε αλλού να κάνει ασκή­σεις, αλλά ακρι­βώς στρέ­φει τις μπού­κες των κανο­νιών στην Παλαι­στί­νη και συνο­λι­κά στην περιο­χή όπου συγκρού­ε­ται με άλλα ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα μπαί­νο­ντας και στο στό­χα­στρό τους.

Ακό­μα: Σε ό,τι αφο­ρά τη συνο­δεία του θηριώ­δους αμε­ρι­κα­νι­κού αερο­πλα­νο­φό­ρου, είναι φανε­ρό από τις διαρ­ρο­ές της κυβέρ­νη­σης πως αν υπάρ­ξει σχε­τι­κό αίτη­μα, είναι έτοι­μη… από χτες να ανά­ψει το πρά­σι­νο φως. Ενώ μόνο οργή προ­κα­λούν οι αστεί­ες δικαιο­λο­γί­ες που επι­στρα­τεύ­ουν οι ίδιες πηγές κατ’ εντο­λή της κυβέρ­νη­σης ότι είναι τέτοια η ισχύς της ομά­δας συνο­δεί­ας του αερο­πλα­νο­φό­ρου (το κατα­δρο­μι­κό «USS Normandy» και τα αντι­τορ­πι­λι­κά «USS Thomas Hudner», «USS Ramage», «USS Carney» και «USS Roosevelt») που δεν χρειά­ζε­ται συνο­δεία από ελλη­νι­κό πλοίο. Παρα­κάμ­πτουν το γεγο­νός ότι και άλλες φορές στο παρελ­θόν με τέτοια ισχυ­ρή συνο­δεία εμφα­νί­στη­καν αμε­ρι­κα­νι­κά αερο­πλα­νο­φό­ρα στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, ωστό­σο οι ελλη­νι­κές κυβερ­νή­σεις έσπευ­δαν κάθε φορά να δεσμεύ­σουν πλάι τους φρε­γά­τες ή/και υπο­βρύ­χια, επι­διώ­κο­ντας ολο­έ­να και πιο ενερ­γό ρόλο στον αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό σχεδιασμό.

Εξάλ­λου, καθώς όλη η λεκά­νη της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου βρά­ζει από την έντα­ση των αντα­γω­νι­σμών δόθη­καν οδη­γί­ες και κατευ­θύν­σεις για «διαρ­κή επα­γρύ­πνη­ση και αυξη­μέ­νη επι­χει­ρη­σια­κή ετοι­μό­τη­τα», όπως λέγε­ται αρμο­δί­ως, και σε άλλη ελλη­νι­κή φρε­γά­τα που πλέ­ει στα ανοι­χτά επι­κίν­δυ­νης ζώνης, συγκε­κρι­μέ­να στην ΑΙΓΑΙΟΝ, που επί­σης επι­χει­ρεί στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο στο πλαί­σιο της επι­χεί­ρη­σης της ΕΕ «IRINI», η οποία επι­σή­μως «τρέ­χει» για την τήρη­ση του εμπάρ­γκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη.

«Όσοι πραγ­μα­τι­κά πιστεύ­ουν στην ειρή­νη να συστρα­τευ­θούν στον αγώ­να για ανε­ξάρ­τη­το παλαι­στι­νια­κό κράτος»

Σιγή ασυρμάτου και για τον ρόλο της Σούδας

Τέλος, η κυβέρ­νη­ση στις «διαρ­ρο­ές» της δεν λέει κου­βέ­ντα για τον ρόλο της Σού­δας στην υπο­στή­ρι­ξη της όλης ανά­πτυ­ξης, ενώ πυκνώ­νουν πλη­ρο­φο­ρί­ες για κινη­τι­κό­τη­τα στη βάση, που μετά βεβαιό­τη­τος θα κλη­θεί να υπο­στη­ρί­ξει τις δύο αρμά­δες (τόσο του αερο­πλα­νο­φό­ρου, όσο και της SNMG2) με πυρο­μα­χι­κά και άλλα εφόδια.

Διό­λου τυχαία στη Σού­δα κατέ­πλευ­σε χτες δεξα­με­νό­πλοιο για να γεμί­σει τις εκεί απο­θή­κες καυ­σί­μων, ενώ έτσι κι αλλιώς πάνω και στη στρα­τη­γι­κή σύμπλευ­ση των αστι­κών πολι­τι­κών κομ­μά­των τα ΝΑΤΟι­κά πλοία «αξιο­ποιούν» ολό­κλη­ρη τη χώρα ως αγκυ­ρο­βό­λιο. Π.χ., τον Αύγου­στο κατέ­πλευ­σε στο λιμά­νι της Θεσ­σα­λο­νί­κης το προ­α­να­φε­ρό­με­νο, ενταγ­μέ­νο ακρι­βώς στην SNMG2, γερ­μα­νι­κό πλοίο γενι­κής υπο­στή­ρι­ξης «Frankfurt am Main», το οποίο ξεφόρ­τω­σε κοντέι­νερ με πολε­μι­κό υλι­κό, προ­κει­μέ­νου στη συνέ­χεια να μετα­φερ­θεί οδι­κώς στη συνο­ριο­γραμ­μή με τη Ρωσία, ενώ λίγες μέρες νωρί­τε­ρα έδε­σε και στη Σούδα.

Θυμί­ζου­με άλλω­στε ότι το «δια­μά­ντι στο στέμ­μα» των αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών βάσε­ων σε όλη την Ελλά­δα δια­δρα­μά­τι­σε κομ­βι­κό ρόλο σε όλες τις προη­γού­με­νες επεμ­βά­σεις των ΗΠΑ στην περιο­χή, όπως και πρό­σφα­τα πάλι στη Συρία, με τους Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κούς να δια­βε­βαιώ­νουν πως χωρίς αυτή θα ήταν αδύ­να­τες οι επεμ­βά­σεις σε όλη την περιοχή.

Ολο αυτό το διά­στη­μα άλλω­στε η βάση απο­τε­λεί ορμη­τή­ριο κατα­σκο­πευ­τι­κών και άλλων αερο­πλά­νων των ΗΠΑ στην περιο­χή, όπως και στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία, ενώ με τις υπο­δο­μές, τα ραντάρ κ.τ.λ. απο­τε­λεί και το βασι­κό «μάτι» των ΗΠΑ στην επί­μα­χη ζώνη, μπαί­νο­ντας αντί­στοι­χα και στο στό­χα­στρο των ιμπε­ρια­λι­στι­κών ανταγωνισμών.

Παράλ­λη­λα, στο πλαί­σιο και των προ­βλέ­ψε­ων της «ανα­νε­ω­μέ­νης» Συμ­φω­νί­ας για τις Βάσεις (οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για το περιε­χό­με­νό της ξεκί­νη­σαν επί ΣΥΡΙΖΑ και ολο­κλη­ρώ­θη­καν επί ΝΔ), στη βάση έχουν επε­κτα­θεί παρα­πέ­ρα υπο­δο­μές και δυνα­τό­τη­τες, με πολύ περισ­σό­τε­ρα αερο­σκά­φη των Αμε­ρι­κα­νών και άλλων «εταί­ρων» να μετα­σταθ­μεύ­ουν εκεί «με το δάχτυ­λο στη σκαν­δά­λη», χώρια τη συνε­χή υπο­στή­ρι­ξη των ναυ­τι­κών δυνά­με­ων των ΗΠΑ που επι­χει­ρούν στην περιο­χή, και το «μονα­δι­κό σε όλη τη Μεσό­γειο» κρη­πί­δω­μα Κ‑14 ικα­νό να φιλο­ξε­νή­σει αεροπλανοφόρο.

Στο μετα­ξύ, ο πρω­θυ­πουρ­γός συγκα­λεί σήμε­ρα εκτά­κτως το ΚΥΣΕΑ. Κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες, αντι­κεί­με­νο της συνε­δρί­α­σης θα είναι ο συντο­νι­σμός ενερ­γειών και η αξιο­λό­γη­ση της κατά­στα­σης στο Ισρα­ήλ και τη Λωρί­δα της Γάζας, καθώς και η εκτί­μη­ση πιθα­νών επι­πτώ­σε­ων για την Ελλά­δα και την ευρύ­τε­ρη περιο­χή, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα τα επό­με­να βήμα της εμπλο­κής στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια ΗΠΑ — ΝΑΤΟ.

ΙΣΡΑΗΛ:
Ισοπεδώνει τη Γάζα και “θερίζει” αμάχους ο κατοχικός ισραηλινός στρατός
Μεγάλος κίνδυνος επέκτασης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ακα­τά­παυ­στα συνε­χί­στη­κε χτες για πέμ­πτο 24ωρο το ανε­λέ­η­το σφυ­ρο­κό­πη­μα από τον κατο­χι­κό ισραη­λι­νό στρα­τό στη Λωρί­δα της Γάζας, πολ­λα­πλα­σιά­ζο­ντας τον αριθ­μό των νεκρών και των θυμά­των, την ίδια ώρα που το ισραη­λι­νό κρά­τος κλι­μα­κώ­νει τον απάν­θρω­πο πλή­ρη απο­κλει­σμό των 2,4 εκα­τομ­μυ­ρί­ων Παλαι­στι­νί­ων της Γάζας, στε­ρώ­ντας τους το νερό, το ρεύ­μα, τα καύ­σι­μα, τα φάρ­μα­κα και άλλα στοι­χειώ­δη αγαθά.Ακατάπαυστα συνε­χί­στη­κε χτες για πέμ­πτο 24ωρο το ανε­λέ­η­το σφυ­ρο­κό­πη­μα από τον κατο­χι­κό ισραη­λι­νό στρα­τό στη Λωρί­δα της Γάζας, πολ­λα­πλα­σιά­ζο­ντας τον αριθ­μό των νεκρών και των θυμά­των, την ίδια ώρα που το ισραη­λι­νό κρά­τος κλι­μα­κώ­νει τον απάν­θρω­πο πλή­ρη απο­κλει­σμό των 2,4 εκα­τομ­μυ­ρί­ων Παλαι­στι­νί­ων της Γάζας, στε­ρώ­ντας τους το νερό, το ρεύ­μα, τα καύ­σι­μα, τα φάρ­μα­κα και άλλα στοι­χειώ­δη αγαθά.

Με αερο­πο­ρι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς, πυρά πυρο­βο­λι­κού και πολε­μι­κών πλοί­ων, ο κατο­χι­κός στρα­τός «εξα­φα­νί­ζει» ολό­κλη­ρες συνοι­κί­ες από τον χάρ­τη — με διά­φο­ρους ανα­λυ­τές να επι­ση­μαί­νουν ότι ανοί­γουν «δρό­μοι» για την προ­ε­τοι­μα­ζό­με­νη χερ­σαία εισβο­λή στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, αυξά­νε­ται ο κίν­δυ­νος διά­χυ­σης της σύγκρου­σης ευρύ­τε­ρα στη Μέση Ανα­το­λή, με τη Χεζ­μπο­λάχ να επι­βε­βαιώ­νει τη ρίψη ρου­κε­τών ως απά­ντη­ση σε ισραη­λι­νά πυρά, αλλά και τη χρή­ση βομ­βών λευ­κού φωσφό­ρου από το Ισρα­ήλ σε χωριά της λιβα­νέ­ζι­κης μεθο­ρί­ου, που προ­κά­λε­σαν τον τραυ­μα­τι­σμό τριών αμά­χων και ζημιές σε του­λά­χι­στον 10 σπίτια.

  • Οι νεκροί Παλαι­στί­νιοι στη Λωρί­δα της Γάζας από τις ισραη­λι­νές επι­δρο­μές ξεπέ­ρα­σαν χτες τους 1.100 και οι τραυ­μα­τί­ες τους 5.300.
  • Οι εκτο­πι­σμέ­νοι από 160.000 την Τρί­τη το βρά­δυ έφθα­σαν χτες το μεση­μέ­ρι τους 250.000 αμά­χους.

Το ίδιο διά­στη­μα, το Ισρα­ήλ ανα­κοι­νώ­νει ότι οι νεκροί Ισραη­λι­νοί από την επί­θε­ση της Χαμάς, τις εχθρο­πρα­ξί­ες των πρώ­των ημε­ρών και τις ρου­κέ­τες της Χαμάς που εξα­κο­λου­θούν να πλήτ­τουν κυρί­ως το νότιο και κεντρι­κό Ισρα­ήλ, έφτα­σαν τους 1.200 (εκ των οποί­ων ανα­κοι­νώ­θη­κε ότι οι 169 είναι στρα­τιώ­τες) και οι τραυ­μα­τί­ες τους 2.500.

Χτες βρά­δυ, οι Ταξιαρ­χί­ες Εζε­ντίν Αλ Κάσαμ (ένο­πλη πτέ­ρυ­γα της Χαμάς) επι­βε­βαί­ω­σαν την εκτό­ξευ­ση ρου­κέ­τας τύπου R‑160 στη βόρεια ισραη­λι­νή πόλη Χάιφα.

Λίγη ώρα πριν, ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανέ­φε­ρε ότι έλα­βε ανα­φο­ρές για πιθα­νή διείσ­δυ­ση από τον Λίβα­νο στον ισραη­λι­νό ενα­έ­ριο χώρο, με απο­τέ­λε­σμα να ηχούν παντού σει­ρή­νες συναγερμού.

Η ισραη­λι­νή πολι­τι­κή άμυ­να (υπεύ­θυ­νη για την προ­στα­σία του πλη­θυ­σμού) από την πλευ­ρά της έκα­νε λόγο για επί­θε­ση «μεγά­λης κλί­μα­κας» στις περιο­χές Τιβε­ριά­δα και Μπέιτ Σεάν, κάτι που στη συνέ­χεια διαψεύστηκε.

Χωρίς ρεύμα, χωρίς καύσιμα, χωρίς μέρος που να μη φτάνουν οι βόμβες

Ο απάν­θρω­πος ισραη­λι­νός απο­κλει­σμός στη Λωρί­δα της Γάζας, με ορα­τή την απει­λή χερ­σαί­ας επέμ­βα­σης, είχε χτες ως συνέ­πεια να ξεμεί­νει από καύ­σι­μα ο μονα­δι­κός σταθ­μός παρα­γω­γής ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος. Η λιγο­στή ηλε­κτρο­δό­τη­ση γίνε­ται πλέ­ον μόνο με γεν­νή­τριες, αλλά και αυτές είναι θέμα λίγου χρό­νου να παύ­σουν να λει­τουρ­γούν, καθώς εξα­ντλού­νται τα καύ­σι­μα, ακό­μα και στα νοσο­κο­μεία, που αντι­με­τω­πί­ζουν ήδη δρα­μα­τι­κή κατάσταση.

Για­τροί σε διε­θνείς ΜΚΟ προει­δο­ποιούν για την υγειο­νο­μι­κή κρί­ση στη Λωρί­δα της Γάζας και απευ­θύ­νουν έκκλη­ση για δημιουρ­γία ανθρω­πι­στι­κού δια­δρό­μου απο­στο­λής βοήθειας.

«Η κατά­στα­ση είναι κατα­στρο­φι­κή! Δεν πιστεύω ότι ο οποιοσ­δή­πο­τε είναι ασφα­λής στη Γάζα», δήλω­σε χτες η Σάρα Σατό, υπεύ­θυ­νη του προ­γράμ­μα­τος για την Παλαι­στί­νη στους Για­τρούς Χωρίς Σύνο­ρα (MSF). Η ίδια πρό­σθε­σε πως πλέ­ον «η μετα­φο­ρά των ασθε­νών έχει μειω­θεί με τον απο­κλει­σμό, την έντα­ση των βομ­βαρ­δι­σμών» και πως «δια­κυ­βεύ­ε­ται η επι­βί­ω­ση της ομά­δας μας».

Μέσα σε εκα­το­ντά­δες κτί­ρια που ισο­πε­δώ­θη­καν από τα ισραη­λι­νά αερο­πλά­να, ήταν και το κέντρο της πόλης της Γάζας, η συνοι­κία αλ Ριμάλ, όπου είχαν την έδρα τους μεγά­λα ξένα ΜΜΕ, διε­θνείς οργα­νώ­σεις αρω­γής, τηλε­πι­κοι­νω­νια­κές εται­ρεί­ες, πανε­πι­στή­μια, νοσοκομεία.

Μετα­ξύ των εκα­το­ντά­δων θυμά­των των βομ­βαρ­δι­σμών περι­λαμ­βά­νο­νται αρκε­τοί Παλαι­στί­νιοι δημο­σιο­γρά­φοι και εργα­ζό­με­νοι στα ΜΜΕ.

Από το Σάβ­βα­το έως χτες σκο­τώ­θη­καν από ισραη­λι­νά πυρά του­λά­χι­στον 11 εργα­ζό­με­νοι του ΟΗΕ στην υπη­ρε­σία για τους Παλαι­στί­νιους Πρό­σφυ­γες (UNRWA) και 30 μαθη­τές σχο­λεί­ων του ΟΗΕ τα οποία βομβαρδίστηκαν.

Στο μετα­ξύ, αξιω­μα­τού­χοι στην Αίγυ­πτο εντεί­νουν τις επα­φές με αξιω­μα­τού­χους του ΟΗΕ, σε μία προ­σπά­θεια να ανοί­ξει ένας ανθρω­πι­στι­κός διά­δρο­μος στα σύνο­ρα Αιγύ­πτου — Γάζας, ώστε να ανε­φο­δια­στούν οι Παλαι­στί­νιοι με τα απαραίτητα.

Την ίδια ώρα, όμως, οι αιγυ­πτια­κές αρχές παίρ­νουν μέτρα απο­τρο­πής πιθα­νής μαζι­κής εισό­δου Παλαι­στι­νί­ων προ­σφύ­γων από το πέρα­σμα της Ράφα, το οποίο προ­χθές βομ­βαρ­δί­στη­κε από το Ισραήλ.

Ο Αιγύ­πτιος Πρό­ε­δρος Α. Φ. Σίσι χαρα­κτή­ρι­σε την κλι­μά­κω­ση της επί­θε­σης στη Γάζα «εξαι­ρε­τι­κά επι­κίν­δυ­νη», προ­σθέ­το­ντας ότι το Κάι­ρο επι­διώ­κει την εξεύ­ρε­ση λύσης μέσω δια­πραγ­μά­τευ­σης σε συνερ­γα­σία με περι­φε­ρεια­κούς και διε­θνείς εταί­ρους. «Η Αίγυ­πτος δεν θα επι­τρέ­ψει το ζήτη­μα να διευ­θε­τη­θεί εις βάρος άλλων», ανέφερε.

Ο Αιγύ­πτιος ΥΠΕΞ Σ. Σού­κρι συνα­ντή­θη­κε με τον απε­σταλ­μέ­νο του ΟΗΕ για τη Μέση Ανα­το­λή Τορ Βένε­σλαντ και τον επι­κε­φα­λής της UNRWA Φίλι­πε Λατσα­ρί­νι. Ο Σού­κρι τόνι­σε πως «στη­ρί­ζει πλή­ρως τις υπη­ρε­σί­ες του ΟΗΕ», προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λι­στεί «η άφι­ξη ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στους κατοί­κους της Γάζας» και προει­δο­ποί­η­σε για τις «επι­πτώ­σεις της πολι­τι­κής συλ­λο­γι­κής τιμω­ρί­ας που συνί­στα­ται στο να λιμο­κτο­νούν και να πολιορ­κού­νται άμα­χοι κατά παρά­βα­ση του διε­θνούς ανθρω­πι­στι­κού δικαίου».

Νέες εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ — Λιβάνου

Νέες εχθρο­πρα­ξί­ες σημειώ­θη­καν χτες στη μεθό­ριο Ισρα­ήλ — Λιβά­νου, με απο­τέ­λε­σμα τον τραυ­μα­τι­σμό του­λά­χι­στον τριών Λιβα­νέ­ζων αμά­χων και ζημιές σε χωριά στα λιβα­νέ­ζι­κα σύνορα.

Η Χεζ­μπο­λάχ επι­βε­βαί­ω­σε πως απά­ντη­σε με πυραύ­λους σε ισραη­λι­νά πυρά αλλά και πως ο εχθρός εκτό­ξευ­σε και όλμους με φώσφο­ρο. Ανέ­φε­ρε επί­σης πως τα δικά της αντί­ποι­να προ­κά­λε­σαν μεγά­λο αριθ­μό τραυ­μα­τιών και απω­λειών στην ισραη­λι­νή πλευρά.

Στη συνέ­χεια εξέ­δω­σε ανα­κοί­νω­ση για την εμφά­νι­ση του αμε­ρι­κα­νι­κού αερο­πλα­νο­φό­ρου «USS Gerald Ford» ανοι­κτά του βόρειου Ισρα­ήλ, υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως η εξέ­λι­ξη αντι­κα­το­πτρί­ζει «τον φόβο του Ισρα­ήλ» και πως δεν φοβί­ζει την ίδια την οργάνωση.

Στη­λί­τευ­σε δε τον ρόλο των ΗΠΑ, ανα­φέ­ρο­ντας ότι οι ΗΠΑ είναι πλή­ρης εταί­ρος της ισραη­λι­νής επί­θε­σης στη Γάζα. Κατέ­λη­ξε υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως η απο­στο­λή του αμε­ρι­κα­νι­κού αερο­πλα­νο­φό­ρου στην περιο­χή δεν τρο­μά­ζει ούτε τον λαό του Λιβά­νου, «ούτε τις οργα­νώ­σεις αντί­στα­σης που είναι έτοι­μες να πολε­μή­σουν μέχρι τη νίκη».

Διευρυμένη κυβέρνηση πολέμου στο Ισραήλ

Σε διευ­ρυ­μέ­νη ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση πολέ­μου συμ­με­τέ­χει από χτες ο ηγέ­της του αντι­πο­λι­τευό­με­νου κόμ­μα­τος Εθνι­κή Ενό­τη­τα και πρώ­ην υπουρ­γός Αμυ­νας, Μπέ­νι Γκαντς, υπό την πρω­θυ­πουρ­γία του Μπ. Νετα­νιά­χου.

Ο Γκαντς επέ­βα­λε μια σει­ρά όρους, συμπε­ρι­λαμ­βα­νό­με­νου ενός μικρού ολι­γο­με­λούς κέντρου που θα παίρ­νει τις καί­ριες απο­φά­σεις στον πόλε­μο συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ίδιου, του Νετα­νιά­χου και του υπουρ­γού Αμυ­νας, Γ. Γκά­λαντ. Ρόλο παρα­τη­ρη­τή σε αυτό το σχή­μα παίρ­νουν ο πρώ­ην γενι­κός επι­τε­λάρ­χης του στρα­τού και βου­λευ­τής του κόμ­μα­τος του Γκαντς, Γκά­ντι Εϊσεν­κοτ, και ο υπουρ­γός Στρα­τη­γι­κών Υπο­θέ­σε­ων του Ισρα­ήλ, Ρον Ντέρ­μερ.

Γκαντς και Νετα­νιά­χου άφη­σαν ανοι­κτή την «πόρ­τα» αυτής της κυβέρ­νη­σης πολέ­μου στον πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γό και επι­κε­φα­λής του αντι­πο­λι­τευό­με­νου κόμ­μα­τος «Υπάρ­χει Μέλ­λον» Γ. Λαπίντ, ο οποί­ος ωστό­σο έχει θέσει ως όρο την απο­μά­κρυν­ση των ακρο­δε­ξιών υπουργών.

Νωρί­τε­ρα, ο ισραη­λι­νός υπουρ­γός Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε πως δεν θα περι­θάλ­πο­νται στα δημό­σια νοσο­κο­μεία του Ισρα­ήλ οι τραυ­μα­τί­ες ένο­πλοι Παλαι­στί­νιοι, αλλά μόνο σε νοσο­κο­μεία του στρα­τού και των φυλα­κών, για να μεί­νουν στα δημό­σια νοσο­κο­μεία μόνο οι τραυ­μα­τί­ες Ισραηλινοί.

Σε ένα τέτοιο έδα­φος, ορδές δεκά­δων Ισραη­λι­νών εθνι­κι­στών εισέ­βα­λαν χτες στο νοσο­κο­μείο Shiba Tel Hashomer και έφτυ­ναν ή εκφό­βι­ζαν τους υγειο­νο­μι­κούς, κατη­γο­ρώ­ντας τους πως παρεί­χαν υπη­ρε­σί­ες περί­θαλ­ψης σε «τρο­μο­κρά­τες της Χαμάς».

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό
ΠΣΟ: Μέρα Δράσης υπέρ της Παλαιστίνης αύριο Παρασκευή

Την αλλη­λεγ­γύη τους στον Παλαι­στι­νια­κό λαό εκφρά­ζουν σωμα­τεία και άλλοι μαζι­κοί φορείς με δια­δη­λώ­σεις σε πολ­λές χώρες, κόντρα και σε αυταρ­χι­κές απο­φά­σεις απα­γό­ρευ­σης που εκδί­δουν η αστυ­νο­μία και κρα­τι­κές αρχές σε χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλ­λία και η Γερμανία.

Γαλ­λία

Στη Γαλ­λία, δυνα­μι­κή κινη­το­ποί­η­ση αλλη­λεγ­γύ­ης στον λαό της Παλαι­στί­νης διορ­γά­νω­σαν προ­χτές τα συν­δι­κά­τα που συσπει­ρώ­νο­νται στο Εργα­τι­κό Κέντρο Μασ­σα­λί­ας (CGT 13). Με την κινη­το­ποί­η­ση, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε παρά την προ­σπά­θεια απα­γό­ρευ­σης από την αστυ­νο­μία, τα συν­δι­κά­τα απαί­τη­σαν ειρή­νη για τους λαούς της Μέσης Ανα­το­λής, να στα­μα­τή­σει το ισραη­λι­νό κρά­τος την πολι­τι­κή απαρτ­χάιντ και την ασφυ­κτι­κή πολιορ­κία στη Λωρί­δα της Γάζας. Δια­δη­λω­τές στα πλα­κάτ τους έγρα­φαν συν­θή­μα­τα όπως «Είμα­στε όλοι η αντί­στα­ση των Παλαιστινίων!».

Διά­φο­ρες εκδη­λώ­σεις συμπα­ρά­στα­σης οργα­νώ­θη­καν και στις ΗΠΑ, σε Σικά­γο, Φιλα­δέλ­φεια και μπρο­στά από τον Λευ­κό Οίκο. Στο Εντμο­ντον του Κανα­δά υψώ­θη­καν πλα­κάτ με συν­θή­μα­τα όπως «Οι Παλαι­στί­νιοι έχουν δικαί­ω­μα να αντι­στα­θούν στην κατοχή».

Δια­δή­λω­ση αλλη­λεγ­γύ­ης έγι­νε και στη Βρε­τα­νία, στο Μάν­τσε­στερ. Στο Σέφιλντ, το Δημο­τι­κό Συμ­βού­λιο ακο­λου­θώ­ντας εντο­λές της βρε­τα­νι­κής κυβέρ­νη­σης ύψω­σε την ισραη­λι­νή σημαία, την ώρα που μαί­νο­νται οι δολο­φο­νι­κοί ισραη­λι­νοί βομ­βαρ­δι­σμοί στη Γάζα. Ενας δια­δη­λω­τής ανέ­βη­κε στο κτί­ριο και την αντι­κα­τέ­στη­σε με αυτήν της Παλαιστίνης.

Κανα­δάς

Στη Γερ­μα­νία, στο Βερο­λί­νο, ακού­στη­κε δυνα­τά το σύν­θη­μα «Λευ­τε­ριά στην Παλαι­στί­νη», παρό­τι η αστυ­νο­μία εκδί­δει απα­γο­ρεύ­σεις δια­δη­λώ­σε­ων αλλη­λεγ­γύ­ης στους Παλαι­στι­νί­ους, ισχυ­ρι­ζό­με­νη ότι απο­τε­λούν «απει­λή για τη δημό­σια ασφά­λεια και τάξη». Στον αντί­πο­δα, κανέ­να κάλε­σμα σε εκδή­λω­ση στή­ρι­ξης του κατο­χι­κού ισραη­λι­νού κρά­τους δεν ερμη­νεύ­τη­κε ως απει­λή για τη δημό­σια τάξη, ούτε και απαγορεύτηκε…

Η αφί­σα της ΠΣΟ για τη Μέρα Δράσης

Αλλά και στην Αυστρία η αστυ­νο­μία απα­γό­ρευ­σε την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη για χθες συγκέ­ντρω­ση αλλη­λεγ­γύ­ης στον Παλαι­στι­νια­κό λαό, επί­σης επι­κα­λού­με­νη «κίν­δυ­νο για τη δημό­σια ασφάλεια»…

Μέρα Δράσης από το Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΠΣΟ

Να μετα­τρα­πεί η αυρια­νή μέρα, Παρα­σκευή 13 Οκτώ­βρη, σε Μέρα Δρά­σης των συν­δι­κά­των της Ευρώ­πης, για να εκφρα­στεί η αλλη­λεγ­γύη στην Παλαι­στί­νη, καλεί το Ευρω­παϊ­κό Γρα­φείο της Παγκό­σμιας Συν­δι­κα­λι­στι­κής Ομοσπονδίας.

Σε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση καλεί «τα συν­δι­κά­τα της Ευρώ­πης σε δρά­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης με τον λαό της Παλαι­στί­νης, ενά­ντια στην ισραη­λι­νή βαρ­βα­ρό­τη­τα και κατο­χή. Στις 13 Οκτώ­βρη αγω­νι­στι­κά συν­δι­κά­τα της Ευρώ­πης κλι­μα­κώ­νουν σει­ρά δρά­σε­ων και κινη­το­ποι­ή­σε­ων στή­ρι­ξης του δίκαιου αγώ­να των Παλαι­στι­νί­ων για Παλαι­στί­νη ελεύ­θε­ρη και ανε­ξάρ­τη­τη, στα σύνο­ρα του 1967, με πρω­τεύ­ου­σα την Ανα­το­λι­κή Ιερουσαλήμ».

Πηγή Ριζο­σπά­στης & 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο