Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΜΕ: Άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το νέο κύμα χιονοπτώσεων

«Άμε­σα μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων από το νέο κύμα χιο­νο­πτώ­σε­ων», απαι­τεί το ΠΑΜΕ.

Ανα­λυ­τι­κά αναφέρει:

«Μπρο­στά στην κακο­και­ρία και το χιο­νιά που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη αυτές τις μέρες στις περισ­σό­τε­ρες περιο­χές της χώρας μας, οι εργα­ζό­με­νοι σε διά­φο­ρους κλά­δους και εργα­σια­κούς χώρους αντι­με­τω­πί­ζουν πρό­σθε­τους επαγ­γελ­μα­τι­κούς κιν­δύ­νους που προ­κύ­πτουν από τις και­ρι­κές συν­θή­κες, όπως: υπο­θερ­μία με συνε­πα­κό­λου­θες δια­τα­ρα­χές στο κεντρι­κό νευ­ρι­κό σύστη­μα, στο μυο­κάρ­διο και στο κέντρο της ανα­πνο­ής, κρυο­πα­γή­μα­τα, ψύξεις, νοσή­μα­τα του ανα­πνευ­στι­κού, τραυ­μα­τι­σμούς από ολι­σθή­σεις, αυξη­μέ­νο κίν­δυ­νο και για άλλα εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα. Ιδιαί­τε­ρα επι­βα­ρύ­νε­ται η υγεία των ευπα­θών ομά­δων εργα­ζο­μέ­νων (καρ­διο­πα­θείς, πνευ­μο­νο­πα­θείς, πάσχο­ντες από χρό­νια νοσή­μα­τα όπως ο σακ­χα­ρώ­δης δια­βή­της, έγκυ­ες κ.λπ.).

Αυτά τα προ­βλή­μα­τα έρχο­νται να προ­στε­θούν στην ήδη άσχη­μη κατά­στα­ση που επι­κρα­τεί στους χώρους δου­λειάς όσον αφο­ρά τα δικαιώ­μα­τα και την υγεία – ασφά­λεια των εργα­ζό­με­νων, με εργα­ζό­με­νους να κιν­δυ­νεύ­ουν να χάσουν τη ζωή τους ή να σακα­τευ­τούν από εργα­τι­κά ατυ­χή­μα­τα. Εξαι­τί­ας και της σημε­ρι­νής κυβερ­νη­τι­κής πολι­τι­κής της ΝΔ που συνε­χί­ζε­ται στην ίδια ρότα με τις προη­γού­με­νες, αυτή της στή­ρι­ξης της κερ­δο­φο­ρί­ας των επι­χει­ρή­σε­ων, οι εργο­δό­τες έχουν λυμέ­να τα χέρια τους, για να μη λαμ­βά­νουν τα ανα­γκαία μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζό­με­νων ή να τα λαμ­βά­νουν κατά το δοκούν, πάντα με το βασι­κό τους κρι­τή­ριο που είναι η δια­σφά­λι­ση της κερ­δο­φο­ρί­ας τους.

Το πρό­βλη­μα επι­δει­νώ­νε­ται ακό­μα περισ­σό­τε­ρο, εξαι­τί­ας της τερά­στιας ακρί­βειας στην ενέρ­γεια, που έχουν προ­κα­λέ­σει τα «σύγ­χρο­να» επεν­δυ­τι­κά σχέ­δια των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και η πολι­τι­κή που τα στη­ρί­ζει στην ΕΕ και φυσι­κά στην Ελλά­δα, με απο­τέ­λε­σμα πολ­λά εργα­τι­κά σπί­τια να μένουν παγω­μέ­να και μέσα στο χιονιά!

Δε μπο­ρεί να γίνει απο­δε­κτό να πεθαί­νουν άνθρω­ποι στα σπί­τια τους στην προ­σπά­θεια τους να ζεστα­θούν, δε γίνε­ται να σκέ­φτο­νται και να προ­βλη­μα­τί­ζο­νται χιλιά­δες εργα­τι­κές οικο­γέ­νειες για το αν θα ανά­ψουν τη σόμπα, το κλι­μα­τι­στι­κό, αν θα ανοί­ξουν το φυσι­κό αέριο ή αν θα αγο­ρά­σουν πετρέ­λαιο, με βάση τις κατα­κό­ρυ­φες αυξή­σεις που σαρώ­νουν το λαϊ­κό εισόδημα.

Την τρα­γι­κή εικό­να των κυβερ­νη­τι­κών ευθυ­νών συμπλη­ρώ­νει η κατά­στα­ση στα σχο­λεία με τις άθλιες κτι­ρια­κές υπο­δο­μές, τις ελλι­πείς εγκα­τα­στά­σεις θέρ­μαν­σης και τα ακα­τάλ­λη­λα πρω­τό­κολ­λα «των ανοι­χτών θυρών και παρα­θύ­ρων» για τον covid, όπου δίνε­ται η δυνα­τό­τη­τα στους δήμους να κλεί­νουν τα σχο­λεία και να επι­βά­λουν τηλεκ­παί­δευ­ση, ενι­σχύ­ο­ντας την απί­στευ­το μπά­χα­λο που επι­κρα­τεί στην εκπαίδευση.

Κανέ­νας εργα­ζό­με­νος και κανέ­να σωμα­τείο δεν πρέ­πει να συμ­βι­βα­στεί με αυτή την κατά­στα­ση. Μπρο­στά και στην εξε­λισ­σό­με­νη κακο­και­ρία, τα σωμα­τεία να οργα­νώ­σουν την παρέμ­βα­σή τους στους χώρους δου­λειάς, να ενη­με­ρώ­σουν τους εργα­ζό­με­νους και να παρεμ­βαί­νουν για κάθε πρό­βλη­μα που προκύπτει.

Απαιτούμε:

Απα­γό­ρευ­ση εργα­σιών, ιδιαί­τε­ρα όσων πραγ­μα­το­ποιού­νται σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους, σε συν­θή­κες ακραί­ων και­ρι­κών φαι­νο­μέ­νων, όπως στις ταχυ­με­τα­φο­ρές και στα ντε­λί­βε­ρι, στην οικο­δο­μή, των εργα­τών γης κ.α.

Για τις εργα­σί­ες που είναι απο­λύ­τως απα­ραί­τη­το να πραγ­μα­το­ποι­η­θούν, εφό­σον υπάρ­χουν λόγοι ασφά­λειας για εργα­ζό­με­νους και κατοί­κους, εξα­σφά­λι­ση όλων των ανα­γκαί­ων μέτρων προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων (χορή­γη­ση κατάλ­λη­λων μέσων ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας, συντή­ρη­ση – ασφά­λεια οχη­μά­των τεχνι­κού εξο­πλι­σμού, ιατρι­κός έλεγ­χος εργα­ζο­μέ­νων, τήρη­ση δια­δι­κα­σιών ασφα­λούς εργα­σί­ας, εξα­σφά­λι­ση συστη­μά­των επι­κοι­νω­νί­ας, τεχνι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας πτώ­σης από ύψος, μεί­ω­ση της έκθε­σης στο ψύχος με περιο­ρι­σμό του χρό­νου εργα­σί­ας και άλλα οργα­νω­τι­κά μέτρα κ.ά.).

Άμε­ση εξα­σφά­λι­ση συν­θη­κών θερ­μι­κής άνε­σης για όλους τους εργα­ζό­με­νους ανά­λο­γα με τη φύση της εργα­σί­ας τους, με τεχνι­κά και οργα­νω­τι­κά μέτρα, ακό­μα και αν δου­λεύ­ουν με τηλερ­γα­σία, με απο­κλει­στι­κή ευθύ­νη των εργοδοτών.

Οι εργα­ζό­με­νοι που δεν κατά­φε­ραν να προ­σέλ­θουν στην εργα­σία τους λόγω αδυ­να­μί­ας μετα­κί­νη­σής εξαι­τί­ας της χιο­νό­πτω­σης ή εφό­σον ο εργο­δό­της διέ­κο­ψε τη λει­τουρ­γία της επι­χεί­ρη­σης, δικαιού­νται κανο­νι­κά της απο­δο­χές τους για την ημέ­ρα ή τις ημέ­ρες της κακο­και­ρί­ας. Η δυνα­τό­τη­τα αυτή να ισχύ­ει για όλους τους εργα­ζό­με­νους, με κάθε εργα­σια­κή σχέ­ση, από την πρώ­τη ημέ­ρα πρό­σλη­ψης, καθώς και για τους εργα­ζό­με­νους με εξαρ­τη­μέ­νη σχέ­ση εργα­σί­ας που αμεί­βο­νται με δελ­τίο παρο­χής υπη­ρε­σιών. Οι ημέ­ρες αυτές δεν αφαι­ρού­νται από τις μέρες κανο­νι­κής άδειας που δικαιού­ται ο εργαζόμενος.

Κανέ­να εργα­τι­κό σπί­τι να μη μεί­νει χωρίς θέρ­μαν­ση, καμιά δια­κο­πή παρο­χής ενέρ­γειας λόγω αδυ­να­μί­ας πλη­ρω­μής του κόστους.

Να διπλα­σια­στεί το επί­δο­μα θέρ­μαν­σης καθώς και να δοθεί έκτα­κτο επί­δο­μα θέρ­μαν­σης χωρίς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις σε όλους τους ανέργους».

Να καταρ­γη­θούν οι φόροι στα καύ­σι­μα για τα εργα­τι­κά και λαϊ­κά νοικοκυριά.

Εξα­σφά­λι­ση των συν­θη­κών ασφά­λειας των εργα­ζο­μέ­νων πριν την έναρ­ξη οποιασ­δή­πο­τε εργα­σί­ας, μετά από ακραία και­ρι­κά φαινόμενα.

Καλού­με τους εργα­ζό­με­νους να επι­κοι­νω­νούν με τα Σωμα­τεία τους για όποιο πρό­βλη­μα αντιμετωπίζουν».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο