Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΑΜΕ: Ολοι οι εργαζόμενοι να μάθουν την αλήθεια για το αντεργατικό νομοσχέδιο!

Να μην κατατεθεί καν στη Βουλή!
Κλιμάκωση και με απεργιακή κινητοποίηση!

Στη μάχη για την ενη­μέ­ρω­ση των εργα­ζο­μέ­νων για τις ολέ­θριες συνέ­πειες του νέου αντερ­γα­τι­κού νομο­σχε­δί­ου έχουν ριχτεί τα εργα­τι­κά συν­δι­κά­τα και το ΠΑΜΕ, που κυκλο­φό­ρη­σε νέο απο­κα­λυ­πτι­κό κεί­με­νο, καλώ­ντας κάθε συν­δι­κα­λι­στι­κή οργά­νω­ση να πρω­το­στα­τή­σει στην ίδια κατεύ­θυν­ση. Να οργα­νω­θούν συνε­δριά­σεις Διοι­κη­τι­κών Συμ­βου­λί­ων και Γενι­κών Συνε­λεύ­σε­ων, πλα­τιές ενη­με­ρώ­σεις μέσα στους χώρους δου­λειάς, συσκέ­ψεις σωμα­τεί­ων σε όλες τις μεγά­λες πόλεις, «για να προ­ε­τοι­μά­σου­με την αγω­νι­στι­κή απά­ντη­σή μας, την κλι­μά­κω­ση των νέων πολύ­μορ­φων και απερ­για­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ών μας, για την υπε­ρά­σπι­ση των δικαιω­μά­των μας, για τη διεκ­δί­κη­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών μας!».

Το ΠΑΜΕ αρχι­κά τονί­ζει πως το νομο­σχέ­διο δεν πρέ­πει να κατα­τε­θεί καν στη Βου­λή και απαι­τεί να απο­συρ­θεί άμε­σα. Στό­χος του νομο­σχε­δί­ου, σημειώ­νει, είναι «να γιγα­ντώ­σει την ευε­λι­ξία και να εντα­τι­κο­ποι­ή­σει την εργα­σια­κή εκμε­τάλ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων (…). Είναι η νομι­μο­ποί­η­ση της ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρης εκμε­τάλ­λευ­σης των εργα­ζο­μέ­νων, που οι ίδιες οι κυβερ­νή­σεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έθρε­ψαν. (…) Συμπλη­ρώ­νει τις αντι­δρα­στι­κές δια­τά­ξεις του Ν. Χατζη­δά­κη για τη διευ­θέ­τη­ση του χρό­νου εργα­σί­ας με στό­χο την πλή­ρη κατάρ­γη­ση του 8ωρου — 5ήμερου — 40ωρου».

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά μας δικαιώματα να αποσυρθεί άμεσα

Η ανα­κοί­νω­ση παρου­σιά­ζει τις πλευ­ρές του αντερ­γα­τι­κού τερατουργήματος.

1.

Πρώ­το, τη νομι­μο­ποί­η­ση της πολ­λα­πλής απα­σχό­λη­σης μέχρι και 13 ώρες τη μέρα δου­λειάς, 78 ώρες τη βδο­μά­δα. Μετα­ξύ άλλων δίνει τη δυνα­τό­τη­τα στους εργο­δό­τες να μην πλη­ρώ­νουν υπε­ρω­ρί­ες, με την έκδο­ση ενός δεύ­τε­ρου ΑΦΜ από τον ίδιο εργο­δό­τη ή με την αξιο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ιδιω­τι­κών δου­λε­μπο­ρι­κών γραφείων.

2.

Δεύ­τε­ρο, προ­ω­θού­νται νέες ευέ­λι­κτες μορ­φές εργα­σί­ας σε βάρος των εργα­ζο­μέ­νων με στα­θε­ρή δου­λειά και δικαιώ­μα­τα, που θα δουν τις σχέ­σεις εργα­σί­ας τους να απει­λού­νται, ακό­μα και να χάνονται.

Το παρά­δειγ­μα ενός εργά­τη, με 9 χρό­νια προ­ϋ­πη­ρε­σία στη βιο­μη­χα­νία, με καθε­στώς 5ήμερης απα­σχό­λη­σης και με μει­κτό μισθό τα 1.000€, απο­δει­κνύ­ει τι όφε­λος έχουν οι βιο­μή­χα­νοι κάθε μήνα από το να μην κάνουν προ­σλή­ψεις και να κρα­τούν τις 3ετίες παγωμένες

3.

Τρί­το, το νομο­σχέ­διο στο­χεύ­ει στην κατάρ­γη­ση της πεν­θή­με­ρης εργα­σί­ας όχι μόνο σε επι­χει­ρή­σεις συνε­χούς παρα­γω­γής, αλλά και σε όσες μπο­ρούν να δου­λεύ­ουν 6 και 7 μέρες την εβδο­μά­δα με το σύστη­μα των βαρ­διών. Το συγκε­κρι­μέ­νο μέτρο είναι ξεκά­θα­ρο ότι το έχουν παραγ­γεί­λει, για να μην πού­με ότι το έφτια­ξε ο ίδιος ο ΣΕΒ. Καταρ­γεί το 5ήμερο, δεν προ­βλέ­πε­ται που­θε­νά δεύ­τε­ρο ρεπό και στην πρά­ξη σημαί­νει ότι σε μία βδο­μά­δα μπο­ρεί να δου­λέ­ψου­με μέχρι και 68 ώρες, με το διά­λειμ­μα πάντα έξω, και όριο τις 78 ώρες δου­λειά αν υπο­λο­γί­σου­με και την πολ­λα­πλή εργα­σία. Σε αυτό το σημείο το ΠΑΜΕ στιγ­μα­τί­ζει την εργο­δο­τι­κή υπο­κρι­σία, αλλά και ασυ­δο­σία που επι­λέ­γει να ξεζου­μί­ζει τους ίδιους εργα­ζό­με­νους, αντί να κάνουν προ­σλή­ψεις ανέρ­γων, κάτι που θα έρι­χνε την ανερ­γία κάτω από το 10% και θα ξεπά­γω­νε τις τριετίες.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα με τις τριετίες

Δεί­χνο­ντας πόσο ωφε­λού­νται οι βιο­μή­χα­νοι από τη δια­τή­ρη­ση των παγω­μέ­νων τριε­τιών και από το να μην κάνουν προ­σλή­ψεις, φέρ­νει ως παρά­δειγ­μα την περί­πτω­ση ενός εργά­τη με 9 χρό­νια προ­ϋ­πη­ρε­σία, 5ήμερη απα­σχό­λη­ση και 1.000 ευρώ μει­κτό μισθό.

  • Με την 6η μέρα απα­σχό­λη­σης θα δου­λεύ­ει 26 έως 27 μέρες τον μήνα, θα ασφα­λί­ζε­ται για 25 μέρες, θα παίρ­νει 1.224 ευρώ μει­κτά και θα έχει μόλις 4 ρεπό τον μήνα.
  • Ο ίδιος εργα­ζό­με­νος αν ξεπά­γω­ναν σήμε­ρα οι τριε­τί­ες, δηλα­δή η προ­σαύ­ξη­ση στον βασι­κό μισθό για κάθε τριε­τία προ­ϋ­πη­ρε­σί­ας, θα εργα­ζό­ταν 22 έως 23 μέρες τον μήνα, θα ασφα­λι­ζό­ταν για 25 μέρες και θα έπαιρ­νε 1.300 ευρώ μει­κτά τον μήνα, με 8 ρεπό τον μήνα!

4.

Τέταρ­το, το νομο­σχέ­διο εισά­γει για πρώ­τη φορά τη δοκι­μα­στι­κή περί­ο­δο στις συμ­βά­σεις ορι­σμέ­νου χρό­νου, απε­λευ­θε­ρώ­νο­ντας τις απο­λύ­σεις και των συμ­βα­σιού­χων πριν λήξουν οι συμ­βά­σεις τους. Μέχρι σήμε­ρα από­λυ­ση πριν τη λήξη της σύμ­βα­σης ήταν έγκυ­ρη μόνο με αιτιο­λο­γία εργο­δό­τη και για σπου­δαίο λόγο. Τώρα φεύ­γει έστω και αυτό το μικρό εμπό­διο για τους εργοδότες.

5.

Πέμ­πτο, παρέ­χε­ται ιδιαί­τε­ρο κίνη­τρο στις επι­χει­ρή­σεις που εφαρ­μό­ζουν την ψηφια­κή κάρ­τα εργα­σί­ας, να μην προ­δη­λώ­νουν τις αλλα­γές του ωρα­ρί­ου εργα­σί­ας ή της οργά­νω­σης του χρό­νου εργα­σί­ας καθώς και την υπε­ρω­ρια­κή απα­σχό­λη­ση στο Πλη­ρο­φο­ρια­κό σύστη­μα «ΕΡΓΑΝΗ II».

6.

Εκτον, στο νομο­σχέ­διο ανα­φέ­ρε­ται ότι ο εργο­δό­της θα ενη­με­ρώ­νει για τον χρό­νο και τον τρό­πο που θα δίνε­ται η κανο­νι­κή άδεια. Αρα ο εργα­ζό­με­νος χάνει το δικαί­ω­μα να παίρ­νει την άδειά του σύμ­φω­να με τον δικό του προ­γραμ­μα­τι­σμό και ο εργο­δό­της θα τη δίνει όπο­τε θέλει.

7.

Εβδο­μον, η πλειο­ψη­φία των αλλα­γών αφο­ρούν και τους εργα­ζό­με­νους στο Δημό­σιο. Ιδιαί­τε­ρα οι ρυθ­μί­σεις που αφο­ρούν στην 6ήμερη απα­σχό­λη­ση, στη διευ­θέ­τη­ση του χρό­νου εργα­σί­ας και στην ποι­νι­κο­ποί­η­ση της συν­δι­κα­λι­στι­κής δράσης.

8.

Ογδο­ον, το νομο­σχέ­διο ποι­νι­κο­ποιεί την απερ­γία και τη συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση, με την εισα­γω­γή βαρύ­τα­του προ­στί­μου και ποι­νής φυλά­κι­σης σε όσους ασκή­σουν «ψυχο­λο­γι­κή πίε­ση» ή εμπο­δί­σουν τους απερ­γο­σπά­στες να εισέλ­θουν στον χώρο δουλειάς.

Καμιά ανοχή στη σύγχρονη βαρβαρότητα

Το ΠΑΜΕ τονί­ζει ότι «αυτό δεν επι­τρέ­πε­ται να το απο­δε­χτεί κανέ­νας εργα­ζό­με­νος, κανέ­νας νέος και νέα.

Σύγ­χρο­νο δικαί­ω­μα είναι να μπο­ρεί κάθε εργα­ζό­με­νος να ζει με αξιο­πρέ­πεια από τη δου­λειά και τον μισθό του. Να απο­λαμ­βά­νει ο ίδιος και η οικο­γέ­νειά του ό,τι μπο­ρεί να του προ­σφέ­ρει η άνο­δος της επι­στή­μης και της παρα­γω­γι­κό­τη­τας της εργα­σί­ας, αλλά του το στε­ρούν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι και το κρά­τος τους. Καμία ανο­χή στη σύγ­χρο­νη βαρ­βα­ρό­τη­τα της καπι­τα­λι­στι­κής σκλα­βιάς. Δεν ζού­με για να δου­λεύ­ου­με, δου­λεύ­ου­με για να ζού­με και να απο­λαμ­βά­νου­με όλα τα αγα­θά της σκέ­ψης και της εργα­σί­ας μας.

Καλού­με τους εργα­ζό­με­νους σε επι­φυ­λα­κή για να δοθεί άμε­ση, αγω­νι­στι­κή απά­ντη­ση στο νομο­σχέ­διο που περ­νά­ει αλυ­σί­δες στη ζωή μας, για να εμπο­δί­σου­με την κατά­θε­σή του στη Βουλή.

  • Για να φέρου­με στο προ­σκή­νιο την κάλυ­ψη των σύγ­χρο­νων ανα­γκών με στα­θε­ρή και μόνι­μη εργα­σία, με Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας που να προ­βλέ­πουν αυξή­σεις στους μισθούς και στα μερο­κά­μα­τα, με σύγ­χρο­να δικαιώματα.
  • Για να μειω­θεί ο εργά­σι­μος χρό­νος, για 7ωρο — 5ήμερο — 35ωρο με κατάρ­γη­ση των συμ­βά­σε­ων ομηρίας.
  • Για την προ­στα­σία και τη διεύ­ρυν­ση των συν­δι­κα­λι­στι­κών δικαιω­μά­των και ελευ­θε­ριών των εργαζομένων.
  • Για την προ­στα­σία του λαϊ­κού εισο­δή­μα­τος από τα χαρά­τσια και την ακρί­βεια, για την προ­στα­σία της κατοι­κί­ας του λαού από τους πλειστηριασμούς.

Όλοι οι εργα­ζό­με­νοι να μάθουν την αλή­θεια. Δεν θα περά­σει η προ­πα­γάν­δα της κυβέρ­νη­σης και των εργο­δο­τών. Καλού­με όλα τα συν­δι­κά­τα να οργα­νώ­σουν τις συζη­τή­σεις τους, με συνε­δριά­σεις Διοι­κη­τι­κών Συμ­βου­λί­ων και Γενι­κών Συνε­λεύ­σε­ων, με πλα­τιές ενη­με­ρώ­σεις μέσα στους χώρους δου­λειάς, με συσκέ­ψεις σωμα­τεί­ων σε όλες τις μεγά­λες πόλεις, για να προ­ε­τοι­μά­σου­με την αγω­νι­στι­κή απά­ντη­σή μας, την κλι­μά­κω­ση των νέων πολύ­μορ­φων και απερ­για­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ών μας, για την υπε­ρά­σπι­ση των δικαιω­μά­των μας, για τη διεκ­δί­κη­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών μας!»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο