Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανελλήνιες 2021: Την Παρασκευή οι βαθμολογίες

Πανελ­λή­νιες 2021 — Βαθ­μο­λο­γί­ες: Την Παρα­σκευή 9 Ιου­λί­ου ανα­μέ­νε­ται η ανα­κοί­νω­ση των βαθ­μο­λο­γιών των φετι­νών Πανελ­λα­δι­κών Εξε­τά­σε­ων από το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας. Για πρώ­τη φορά, οι μαθη­τές θα λάβουν τους βαθ­μούς τους με sms στα κινη­τά τηλέ­φω­νά τους.

Αμέ­σως μετά την ανα­κοί­νω­ση των βαθ­μο­λο­γιών θα ξεκι­νή­σει η δια­δι­κα­σία υπο­βο­λής των μηχα­νο­γρα­φι­κών δελ­τί­ων, η οποία φέτος θα είναι ένα… πέμ­πτο μάθη­μα προς εξέ­τα­ση, κυρί­ως για τους υπο­ψη­φί­ους με χαμη­λή βαθμολογία.

Ειδι­κό­τε­ρα, η ανα­κοί­νω­ση των βαθ­μο­λο­γιών τοπο­θε­τεί­ται, εκτός απρο­ό­πτου, από αρμό­δια στε­λέ­χη του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας στα τέλη της τρέ­χου­σας εβδο­μά­δας. Χθες, το υπουρ­γείο ανα­κοί­νω­σε ότι μέχρι και σήμε­ρα,  6 Ιου­λί­ου, μπο­ρούν οι υπο­ψή­φιοι να κατα­χω­ρί­σουν ή να επι­βε­βαιώ­σουν το κινη­τό τους τηλέ­φω­νο στη σελί­δα του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας smsresults.minedu.gov.gr, μέσω της ενιαί­ας ψηφια­κής πύλης δημό­σιας διοί­κη­σης gov.gr, προ­κει­μέ­νου να ενη­με­ρω­θούν μέσω γρα­πτού μηνύ­μα­τος sms για τη βαθ­μο­λο­γία τους, αλλά και για τη σχολή/τμήμα εισα­γω­γής τους. Ηδη από την Παρα­σκευή 2 Ιου­λί­ου, οπό­τε και άνοι­ξε η ειδι­κή εφαρ­μο­γή, έχουν εγγρα­φεί σχε­δόν οι μισοί υπο­ψή­φιοι, ώστε να έχουν τη δυνα­τό­τη­τα άμε­σης και εύκο­λης ενη­μέ­ρω­σης στο κινη­τό τους.

Τονί­ζε­ται ωστό­σο, πως η ανα­κοί­νω­ση των απο­τε­λε­σμά­των δεν θα γίνει μόνο στο κινη­τό τηλέ­φω­νο, αλλά και… παρα­δο­σια­κά, δηλα­δή με την ανάρ­τη­ση των απο­τε­λε­σμά­των στις σχο­λι­κές μονά­δες, αλλά και στην εφαρ­μο­γή του results.it.minedu.gov.gr. Στην εφαρ­μο­γή οι υπο­ψή­φιοι, πλη­κτρο­λο­γώ­ντας τον οκτα­ψή­φιο κωδι­κό τους και το αρχι­κό γράμ­μα από το επώ­νυ­μο, το όνο­μα, το πατρώ­νυ­μο και το μητρώ­νυ­μο, σε κεφα­λαί­ους ελλη­νι­κούς χαρα­κτή­ρες, θα μπο­ρούν να ενη­με­ρω­θούν ανα­λυ­τι­κά για τη βαθ­μο­λο­γία τους και τη σχο­λή εισα­γω­γής τους.

Αρχι­κά θα ανα­κοι­νω­θούν οι βαθ­μοί των υπο­χρε­ω­τι­κών μαθη­μά­των και κατό­πιν των ειδι­κών μαθη­μά­των. Η προ­θε­σμία υπο­βο­λής των μηχα­νο­γρα­φι­κών δελ­τί­ων θα ολο­κλη­ρω­θεί περί τα τέλη Ιου­λί­ου και θα είναι γρί­φος, καθώς από φέτος θα ισχύ­σει η Ελά­χι­στη Βάση Εισα­γω­γής (ΕΒΕ) για τους υποψηφίους.

Οι βαθ­μοί στα ειδι­κά μαθή­μα­τα θα συνυ­πο­λο­γί­ζο­νται για να προ­κύ­πτει η ΕΒΕ στα σχε­τι­κά τμή­μα­τα ΑΕΙ, για τα οποία απαι­τεί­ται εξέ­τα­ση σε ειδι­κά μαθήματα. 

Συγκε­κρι­μέ­να, η ΕΒΕ κάθε τμή­μα­τος θα προ­κύ­ψει από τον μέσο όρο των επι­δό­σε­ων κάθε επι­στη­μο­νι­κού πεδί­ου στο οποίο είναι ενταγ­μέ­νο το τμή­μα, προ­σαρ­μο­σμέ­νη με βάση τον συντε­λε­στή που έχει επι­λέ­ξει το τμή­μα. Το εύρος του συντε­λε­στή είναι μετα­ξύ 0,8 και 1,2. Ωστό­σο, το εύρος του συντε­λε­στή για την ΕΒΕ στα ειδι­κά μαθή­μα­τα είναι μετα­ξύ 0,7 και 1,1.

Με βάση τον σχε­δια­σμό του νέου συστή­μα­τος, κατά τη συμπλή­ρω­ση του μηχα­νο­γρα­φι­κού οι υπο­ψή­φιοι που δεν θα έχουν ξεπε­ρά­σει την ΕΒΕ ενός τμή­μα­τος θα απο­κλεί­ο­νται από τη διεκ­δί­κη­ση μιας θέσης του και γι’ αυτό πρέ­πει να δηλώ­σουν όσο το δυνα­τόν περισ­σό­τε­ρα τμήματα.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο