Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Την σύσταση Μονάδας «Ασφάλειας και Προστασίας» καταγγέλλει η ΤΟ ΑΕΙ Βόλου της ΚΝΕ

Την σύστα­ση Μονά­δας «Ασφά­λειας και Προ­στα­σί­ας» στο Πανε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λί­ας καταγ­γέλ­λει η ΤΟ ΑΕΙ Βόλου της ΚΝΕ

Στην καταγ­γε­λία της αναφέρει:

«Με την έναρ­ξη του νέου εξα­μή­νου, οι φοι­τη­τές βρέ­θη­καν πίσω στα αμφι­θέ­α­τρα και στα εργα­στή­ριά τους έπει­τα από 1,5 χρό­νο τηλεκ­παί­δευ­σης. Ωστό­σο η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που αντί­κρι­σαν και αντι­με­τω­πί­ζουν καθη­με­ρι­νά οι χιλιά­δες φοι­τη­τές και στο Πανε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λί­ας δεν δια­φέ­ρει σε τίπο­τα από αυτήν που άφη­σαν πίσω τους τον Μάρ­τη του 2020.

Συγκε­κρι­μέ­να, φοι­τη­τές απο­κλεί­ο­νται από τα μαθή­μα­τά τους λόγω πλη­ρό­τη­τας στις αίθου­σες, οι καθη­γη­τές δεν αρκούν για να σπά­σουν τα τμή­μα­τα, οι διδα­κτι­κές ώρες σε πολ­λά μαθή­μα­τα μειώ­νο­νται, οι εργο­λα­βι­κές καθα­ρί­στριες έπει­τα από τις απο­λύ­σεις των μόνι­μων συμ­βα­σιού­χων είναι μόνο 24 (αντί­θε­τα τα χρή­μα­τα που παίρ­νει ο εργο­λά­βος είναι τα διπλά­σια από αυτά που ξόδευε το Πανε­πι­στή­μιο νωρί­τε­ρα), οι μηχα­νο­λό­γοι συνε­χί­ζουν να κάνουν μάθη­μα σε ΠΡΟΚΑΤ(!), ενώ οι φοι­τη­τές της Γεω­πο­νί­ας παστώ­νο­νται κάθε μέρα στην αστι­κή συγκοι­νω­νία. Τρα­γι­κή είναι η κατά­στα­ση και στη φοι­τη­τι­κή μέρι­μνα καθώς στις εστί­ες του Βόλου υπάρ­χουν μόλις 40 δωμά­τια με ενοίκιο(χαράτσι) 20 ευρώ το μήνα και στη λέσχη δικαιού­νται περί­που 1.200 φοι­τη­τές δωρε­άν σίτι­ση από τους 12.000 συνο­λι­κά φοι­τη­τές της πόλης.

Λεφτά τώρα για τους φοι­τη­τές — Όχι για αστυ­νό­μους και διαγραφές!

Το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας και η διοί­κη­ση του Πανε­πι­στη­μί­ου είχαν όλο τον δια­θέ­σι­μο χρό­νο για να προ­ε­τοι­μα­στούν ώστε να ανοί­ξουν οι σχο­λές με ασφά­λεια και αξιο­πρέ­πεια. Όμως για άλλη μια φορά επι­βε­βαιώ­νε­ται ότι οι ανά­γκες των φοι­τη­τών να σπου­δά­ζουν ολο­κλη­ρω­μέ­να και χωρίς εμπό­δια δεν είναι προ­τε­ραιό­τη­τα αφού την ίδια στιγ­μή που υπο­τί­θε­ται ότι δεν υπάρ­χουν λεφτά, αξιο­ποιούν χρή­μα­τα του ΕΛΚΕ (Ειδι­κός Λογα­ρια­σμός Κον­δυ­λί­ων Έρευ­νας) για να προ­χω­ρή­σουν σε σύστα­ση Μονά­δας Ασφά­λειας και Προ­στα­σί­ας. Έπει­τα από 2 ανα­βο­λές της εγκα­θί­δρυ­σης σώμα­τος πανε­πι­στη­μια­κής αστυ­νο­μί­ας εξαι­τί­ας των μαζι­κών αντι­δρά­σε­ων και κινη­το­ποι­ή­σε­ων των Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων πανελ­λα­δι­κά, το ΠΘ προ­χω­ρά στην εφαρ­μο­γή άλλης μιας πτυ­χής του νόμου Κερα­μέ­ως — Χρυ­σο­χο­ΐ­δη, μετα­τρέ­πο­ντας το Πανε­πι­στή­μιο ακό­μη πιο αφι­λό­ξε­νο για τους φοι­τη­τές και τις ανά­γκες τους στη μόρ­φω­ση, ωστό­σο πιο φιλι­κό για τις εται­ρεί­ες ώστε να επεν­δύ­ουν ανε­νό­χλη­τες όπως συμ­βαί­νει ήδη.

Η Μονά­δα αυτή θα λογο­δο­τεί στον πρύ­τα­νη και θα έχει ως αρμο­διό­τη­τες τη “φύλα­ξη των υπο­δο­μών και των εγκα­τα­στά­σε­ων του Πανε­πι­στη­μί­ου”, “την απο­τρο­πή παρα­κώ­λυ­σης της λει­τουρ­γί­ας του Ιδρύ­μα­τος”, “την εφαρ­μο­γή του συστή­μα­τος ελεγ­χό­με­νης πρό­σβα­σης”, “θα στε­λε­χώ­νει και θα λει­τουρ­γεί τα κέντρα ελέγ­χου και παρα­κο­λού­θη­σης (κάμε­ρες)”! Επι­πλέ­ον σε αυτήν τη Μονά­δα θα συμ­με­τά­σχει και ο επι­κε­φα­λής της Ομά­δας Προ­στα­σί­ας Πανε­πι­στη­μια­κού Ιδρύ­μα­τος (ΟΠΠΙ), ο επι­κε­φα­λής με λίγα λόγια της Πανε­πι­στη­μια­κής Αστυ­νο­μί­ας για κάθε Ίδρυμα!

Από τις παρα­πά­νω αρμο­διό­τη­τες γίνε­ται φανε­ρό ότι θα αξιο­ποι­η­θεί στην έντα­ση της κατα­στο­λής μέσα στα ιδρύ­μα­τα, στο χτύ­πη­μα της διεκ­δί­κη­σης των φοι­τη­τών, στην απα­γό­ρευ­ση κινη­το­ποι­ή­σε­ων σε όργα­να διοί­κη­σης ακό­μα και Γενι­κών Συνε­λεύ­σε­ων! Η Μονά­δα αυτή δεν έχει καμία σχέ­ση με τις υπάρ­χου­σες υπη­ρε­σί­ες φύλα­ξης των εγκα­τα­στά­σε­ων. Είναι η Μονά­δα που θα έχει συντο­νι­στι­κό ρόλο για την ΟΠΠΙ, που θα εξει­δι­κεύ­σει και θα εφαρ­μό­σει το νόμο Κερα­μέ­ως — Χρυσοχοΐδη.

Στό­χος τους δεν είναι σε καμία περί­πτω­ση η “ασφά­λεια” της πανε­πι­στη­μια­κής κοι­νό­τη­τας, αλλά η δημιουρ­γία ενός Πανε­πι­στη­μί­ου που η ελεύ­θε­ρη έκφρα­ση ιδε­ών, η συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση, η διεκ­δί­κη­ση των δικαιω­μά­των και οι αγω­νι­στι­κές μορ­φές πάλης θα απα­γο­ρεύ­ο­νται. Κατά συνέ­πεια, ένα Πανε­πι­στή­μιο όπου όλα τα παρα­πά­νω θα είναι ποι­νι­κο­ποι­η­μέ­να, συμ­βάλ­λει στη δημιουρ­γία ενός επεν­δυ­τι­κού περι­βάλ­λο­ντος ιδιαί­τε­ρα ελκυ­στι­κού τόσο σε εργο­λά­βους όσο και σε εται­ρεί­ες προ­κει­μέ­νου να μην κιν­δυ­νεύ­ει η επι­χει­ρη­μα­τι­κή τους δραστηριότητα.

Για τους φοι­τη­τές, ασφα­λές είναι το Πανε­πι­στή­μιο που οι σπου­δές τους θα απο­τε­λούν προ­τε­ραιό­τη­τα και όχι κόστος για τις διοι­κή­σεις, το Πανε­πι­στή­μιο που θα παρέ­χει ανα­βαθ­μι­σμέ­νη γνώ­ση, ακο­λου­θώ­ντας τις σύγ­χρο­νες δυνα­τό­τη­τες που δημιουρ­γεί η εξέ­λι­ξη της επι­στή­μης και δεν θα προ­σαρ­μό­ζει τα προ­γράμ­μα­τα σπου­δών με βάση τα κρι­τή­ρια που θέτει η αγο­ρά εργασίας.

Οι φοι­τη­τές έχουν πεί­ρα, γνω­ρί­ζουν πολύ καλά τι σκο­πούς έρχο­νται να εξυ­πη­ρε­τή­σουν τέτοιου είδους μονά­δες. Όπως και την άνοι­ξη έτσι και τώρα με οργα­νω­μέ­νη απει­θαρ­χία μέσα από τους μαζι­κούς τους φορείς έχουν τη δύνα­μη να βάλουν φρέ­νο στα σχέ­δια της κυβέρνησης!

Τέλος, καλού­με κάθε φοι­τη­τή, κάθε Φοι­τη­τι­κό Σύλ­λο­γο όπως επί­σης και τους Συλ­λό­γους Καθη­γη­τών και εργα­ζο­μέ­νων του Πανε­πι­στη­μί­ου να κατα­δι­κά­σουν τη στά­ση της πρυτανείας».

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο