Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Πανσπουδαστική»: Πρώτη πανελλαδική συνάντηση μετά την πρωτιά της στις φοιτητικές εκλογές

«Παν-σπου-δα-στι-κή πρώ-τη δύ-να-μη»! Το σύν­θη­μα αντή­χη­σε από τα στό­μα­τα χιλιά­δων φοι­τη­τών που έστει­λαν μήνυ­μα αισιο­δο­ξί­ας και αγώ­να με την επι­κρά­τη­ση της «Παν­σπου­δα­στι­κής ΚΣ» στις φοι­τη­τι­κές εκλο­γές και που συνα­ντή­θη­καν στην 31η Αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή κατα­σκή­νω­ση της ΚΝΕ, σε μια εκδή­λω­ση που έγι­νε το πρωί της Κυρια­κής για την κατά­κτη­ση αυτής της πρω­τιάς και την επό­με­νη μέρα για το φοι­τη­τι­κό κίνημα.

«Η ΠΚΣ κερ­δί­ζει τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ σε όλη την Ελλά­δα γαρί­φα­λα παντού», φώνα­ξαν οι φοι­τη­τές κατα­σκη­νω­τές σ’ αυτό το πανελ­λα­δι­κό τους αντά­μω­μα, στέλ­νω­ντας μήνυ­μα ταυ­τό­χρο­να ότι η ισχυ­ρο­ποί­η­ση της ΚΝΕ τρο­φο­δο­τεί την ανα­σύ­ντα­ξη του φοι­τη­τι­κού κινήματος.

Η Αννα Μαρία Ηλιού, Γραμ­μα­τέ­ας της ΠΟ ΑΕΙ Θεσ­σα­λο­νί­κης, σημεί­ω­σε πως η πεί­ρα από τους αγώ­νες που προη­γή­θη­καν επι­βε­βαιώ­νει πως κάτω από την απο­φα­σι­στι­κή παρέμ­βα­ση των κομ­μου­νι­στών, μπο­ρούν να εκφρα­στούν ελπι­δο­φό­ρες διερ­γα­σί­ες στους Συλ­λό­γους, περισ­σό­τε­ροι νέοι και νέες να εμπι­στευ­τούν τη δύνα­μη της συλ­λο­γι­κής οργά­νω­σης, να μπουν στον αγώ­να, να βγά­λουν χρή­σι­μα συμπε­ρά­σμα­τα από τη δρά­ση τους. Μετέ­φε­ρε πεί­ρα από την διαρ­κή αυτή παρέμ­βα­ση που  έδω­σε απά­ντη­ση στο οργα­νω­μέ­νο σχέ­διο έντα­σης της κατα­στο­λής στο ΑΠΘ, αλλά και στην πολυ­μορ­φία αυτής της παρέμ­βα­σης και στις πρω­το­βου­λί­ες οργά­νω­σης και συλ­λο­γι­κής δρά­σης στο ΔΙΠΑΕ, που έσπα­σε το από­στη­μα του εκφυ­λι­σμού που είχε επι­βάλ­λει η ΔΑΠ και συνέ­βα­λε στην οργα­νω­τι­κή ισχυ­ρο­ποί­η­ση της ΚΝΕ.

Η Παρα­σκευή Κατε­βά­τη, μέλος του Περι­φε­ρει­κού Συμ­βου­λί­ου ΑΕΙ Πάτρας μετέ­φε­ρε εικό­να από τον τρό­πο με τον οποίο οργα­νώ­θη­κε η παρέμ­βα­ση στις σχο­λές οδη­γώ­ντας στην πρω­τιά της ΠΚΣ. Όπως σημεί­ω­σε, για την πρω­τιά στην Πάτρα καθο­ρι­στι­κό ρόλο έπαι­ξε η ψήφος των φοι­τη­τών που προ­σήλ­θαν στις εκλο­γές για πρώ­τη φορά, ιδιαί­τε­ρα τους φοι­τη­τές των τριών πρώ­των ετών και ανα­φέρ­θη­κε στις πρω­το­βου­λί­ες όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα. Με πολύ­μορ­φες παρεμ­βά­σεις — και στη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας – ώστε το πλαί­σιο διεκ­δί­κη­σης να φτά­νει σε όλους, να συζη­τεί­ται η γνώ­μη τους, ανά­πτυ­ξη αντα­να­κλα­στι­κών απέ­να­ντι στα νέα μέτρα και με διευ­ρυ­μέ­νο πλαί­σιο για πραγ­μα­τι­κή ανα­βάθ­μι­ση των σπου­δών. Με τον αγώ­να για κάθε μικρό και μεγά­λο οι φοι­τη­τές κατορ­θώ­θη­κε οι φοι­τη­τές να συμ­με­τέ­χουν στον Σύλ­λο­γό τους, σημεί­ω­σε, τονί­ζο­ντας πως τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ είναι σε θέση να ανα­δει­κνύ­ουν την προοπτική.

Ο Παντε­λής Αρζό­γλου μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ τόνι­σε πως το απο­τέ­λε­σμα δια­μορ­φώ­νει, νέο καλύ­τε­ρο συσχε­τι­σμό στους φοι­τη­τι­κούς συλ­λό­γους με νέα καθή­κο­ντα για τα μέλη της ΚΝΕ, φωτί­ζει την ανά­γκη και δυνα­τό­τη­τα να μετρη­θούν βήμα­τα στην αγω­νι­στι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση του φοι­τη­τι­κού κινή­μα­τος. Πυρή­νας να δυνα­μώ­σει και να ζωντα­νέ­ψει ο φοι­τη­τι­κός σύλ­λο­γος, σημεί­ω­σε ανα­φε­ρό­με­νος σε συγκε­κρι­μέ­νους όρους λει­τουρ­γί­ας και ουσια­στι­κής συμ­με­το­χής στις δια­δι­κα­σί­ες του για ό,τι αφο­ρά τις σπου­δές και τη ζωή, με διά­φο­ρες μορ­φές για κάθε πτυ­χή, σε σύν­δε­ση με τα σωμα­τεία. Δυνα­τό φοι­τη­τι­κό κίνη­μα σημαί­νει δυνά­μω­μα του ΜΑΣ που συντο­νί­ζει τη δρά­ση πανελ­λα­δι­κά που φέρ­νει μπρο­στά τις σύγ­χρο­νες διεκ­δι­κή­σεις για σπου­δές και δου­λειά με δικαιώ­μα­τα. Διεκ­δι­κή­σεις που συν­δέ­ο­νται με την πάλη για κατάρ­γη­ση όλων των αντιεκ­παι­δευ­τι­κών νόμων της τωρι­νής και προη­γού­με­νων κυβερνήσεων.

Η Δήμη­τρα Τσιου­πρά, Επι­κε­φα­λής της Φοι­τη­τι­κής Επι­τρο­πής του ΚΣ της ΚΝΕ, σημεί­ω­σε πως ο νόμος — πλαί­σιο έχει ήδη απορ­ρι­φθεί από φοι­τη­τές και εργα­ζό­με­νους στα πανε­πι­στή­μια, τονί­ζο­ντας πως ο αγώ­νας πρέ­πει να δυνα­μώ­σει μπρο­στά στην ψήφι­ση και στην προ­σπά­θεια εφαρ­μο­γής του. Οι φοι­τη­τές έχουν πεί­ρα, έχουν κατα­φέ­ρει με τον αγώ­να τους να μεί­νουν στα χαρ­τιά δια­τά­ξεις. Οι νέοι ορί­ζο­ντες είναι από τα ίδια παλιά υλι­κά που χρη­σι­μο­ποί­η­σαν οι προη­γού­με­νες κυβέρ­νη­σης, σημεί­ω­σε, περι­γρά­φο­ντας το πώς το «νέο» που λέει ότι φέρ­νει η κυβέρ­νη­ση μετα­φρά­ζε­ται σε ζοφε­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα για τις σπου­δές, τη λει­τουρ­γία των ιδρυ­μά­των, την προ­ο­πτι­κή των αποφοίτων.

Ο Νίκος Καρα­γιάν­νης, μέλος της Ιδε­ο­λο­γι­κής Επι­τρο­ής του ΚΣ, ανα­φέρ­θη­κε στη δρά­ση των δυνά­με­ων της ΚΝΕ που όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα μέσα από μεγά­λες μάχες πρω­το­στά­τη­σαν στην πάλη για τις πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες των φοι­τη­τών. Σε όλη αυτή την προ­σπά­θεια, σημεί­ω­σε, εφό­διο απο­τέ­λε­σε η ανά­λυ­ση του Κόμ­μα­τος για το πανε­πι­στή­μιο των σύγ­χρο­νων ανα­γκών και δυνα­το­τή­των, με βάση την οποία οι δυνά­μεις της ΚΝΕ αντι­πα­ρα­τί­θε­νται με όσους προ­σπα­θούν να εγκλω­βί­σουν τη δυσα­ρέ­σκεια των φοι­τη­τών σε ένα μοντέ­λο κυβερ­νη­τι­κής εναλ­λα­γής. Στο πλαί­σιο αυτό ανα­φέρ­θη­κε στις υπο­σχέ­σεις για κατάρ­γη­ση του νόμου – πλαί­σιο από τον ΣΥΡΙΖΑ που, όπως σημεί­ω­σε, έχουν τόση αξία όσο οι υπο­σχέ­σεις για κατάρ­γη­ση των μνη­μο­νί­ων. Στά­θη­κε ιδιαί­τε­ρα στην προ­σπά­θεια της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας να ενσω­μα­τώ­σει την αγα­νά­κτη­ση και αντί­θε­ση των φοι­τη­τών στα μέτρα, αντι­πα­ρα­βάλ­λο­ντας την πάλη για τη διεκ­δί­κη­ση τώρα του πανε­πι­στη­μί­ου των σύγ­χρο­νων ανα­γκών και δυνατοτήτων.

Στις δυνα­τό­τη­τες που υπάρ­χουν για να μετρη­θεί ουσια­στι­κό βήμα στην ενδυ­νά­μω­ση της ΚΝΕ ανα­φέρ­θη­κε μετα­ξύ άλλων ο Αλέ­ξαν­δρος Μπου­γάς, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμ­μα­τέ­ας του ΠΣ Σπου­δά­ζου­σας Αθή­νας, τονί­ζο­ντας πως σήμε­ρα υπάρ­χουν όλες οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις έτσι ώστε η άνο­δος της ΠΚΣ να συνο­δευ­τεί από οργα­νω­τι­κό δυνά­μω­μα της ΚΝΕ στα πανε­πι­στή­μια, σε κάθε τμή­μα και έτος. Ανα­φε­ρό­με­νος στη δρά­ση και τη στά­ση της ΚΝΕ, σημεί­ω­σε πως μαζί με τις δυνά­μεις του ΚΚΕ, κατά­φε­ραν τα τελευ­ταία χρό­νια να δώσουν ανά­σα ελπί­δας και αισιο­δο­ξί­ας στον λαό, κου­ρά­γιο, δύνα­μη και έμπνευ­ση στη νεο­λαία. «Η ΚΝΕ λοι­πόν έχει την δύνα­μη», πρό­σθε­σε, «έχει επε­ξερ­γα­σμέ­νο σχέ­διο, και μαχη­τι­κή οργά­νω­ση για να μπει μπρο­στά στην πάλη για τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες της νεο­λαί­ας, για να ανα­συ­γκρο­τη­θεί το φοι­τη­τι­κό κίνη­μα και να περά­σει στην αντε­πί­θε­ση σε συμ­μα­χία με το εργα­τι­κό – λαϊ­κό κίνημα».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο