Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παρέμβαση του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο: «Η Κούβα δεν είναι μόνη» (ΒΙΝΤΕΟ)

Παρέμ­βα­ση σε συνε­δρί­α­ση που διορ­γα­νώ­θη­κε με στό­χο μια ακό­μα επί­θε­ση του ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου σε βάρος του λαού της Κού­βας στην επι­τρο­πή ανα­φο­ρών (PETI) του Ευρω­κοι­νο­βου­λί­ου έκα­νε η Ευρω­κοι­νο­βου­λευ­τι­κή Ομά­δα του ΚΚΕ.

Ο ευρω­βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος Λευ­τέ­ρης Νικο­λά­ου-Αλα­βά­νος κατήγ­γει­λε το εγκλη­μα­τι­κό εμπάρ­γκο των ΗΠΑ κατά της Κού­βας, εξέ­φρα­σε την αλλη­λεγ­γύη του ΚΚΕ στην πάλη του Κου­βα­νι­κού λαού ενά­ντια στα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια σε βάρος του, απο­κά­λυ­ψε τα ψεύ­δη που δια­κι­νεί η ΕΕ, διά­φο­ροι ευρω­βου­λευ­τές, από την ακρο­δε­ξιά έως τους Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τες, σχε­τι­κά με «παρα­βιά­σεις ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των» στην Κού­βα. Τέτοιες τοπο­θε­τή­σεις γίνο­νται με σκο­πι­μό­τη­τα και με γεω­πο­λι­τι­κά κίνη­τρα, επι­διώ­κο­ντας η ΕΕ να εργα­λειο­ποι­ή­σει τις συνέ­πειες του εγκλη­μα­τι­κού απο­κλει­σμού. Κάλε­σε σε κλι­μά­κω­ση της αλλη­λεγ­γύ­ης προς την Κού­βα για την άμε­ση άρση του απο­κλει­σμού και των κάθε είδους κυρώ­σε­ων ενα­ντί­ον της.

Η ομι­λία του «ενό­χλη­σε» γνω­στούς αντι­κομ­μου­νι­στι­κούς κύκλους του Ευρω­παϊ­κού Λαϊ­κού Κόμ­μα­τος (ΕΛΚ), των Ευρω­παί­ων Συντη­ρη­τι­κών και Μεταρ­ρυθ­μι­στών (ECR) και των Φιλε­λεύ­θε­ρων (Renew), που επι­δί­ω­ξαν ανε­πι­τυ­χώς να τον δια­κό­ψουν, με τον προ­κλη­τι­κό ισχυ­ρι­σμό ότι η «κομ­μου­νι­στι­κή προ­πα­γάν­δα δεν θα γίνει ανε­κτή στο Ευρω­κοι­νο­βού­λιο», επι­κα­λού­με­νοι μάλι­στα ότι αντι­βαί­νει… «δημο­κρα­τι­κές προδιαγραφές»!

Λαμ­βά­νο­ντας το λόγο ξανά, ο ευρω­βου­λευ­τής του ΚΚΕ σημεί­ω­σε: «Απο­δει­κνύ­ε­ται για άλλη μία φορά, ότι όλοι εκεί­νοι που δήθεν υπε­ρα­σπί­ζο­νται τη δημο­κρα­τία και την ανταλ­λα­γή από­ψε­ων όταν δεν μπο­ρούν να αρθρώ­σουν αντί­λο­γο με επι­χει­ρή­μα­τα κατα­φεύ­γουν σε κραυ­γές, ύβρεις και χαρακτηρισμούς».

Ολό­κλη­ρη η ομι­λία του Λ. Νικο­λά­ου-Αλα­βά­νου έχει ως εξής: «Δεν θα κάνω ανα­φο­ρά στις ανυ­πό­στα­τες αθλιό­τη­τες που εκτο­ξεύ­τη­καν εδώ από ακρο­δε­ξιούς ευρω­βου­λευ­τές, καθώς πρό­κει­ται καθα­ρά για πρό­κλη­ση και προ­σβο­λή ενά­ντια στους λαούς του κόσμου που υπε­ρα­σπί­ζο­νται την Κού­βα και στην κοι­νή λογι­κή κάθε τίμιου ανθρώπου.

Άκου­σα με προ­σο­χή τα όσα είχαν να πουν οι ανα­φέ­ρο­ντες — εκπρό­σω­ποι της οργά­νω­σης με τίτλο «Κου­βα­νοί για τη Δημο­κρα­τία», αλλά και την τοπο­θέ­τη­ση του εκπρο­σώ­που της Ευρω­παϊ­κής Υπη­ρε­σί­ας Εξω­τε­ρι­κής Δράσης.

Δεν μας είπαν κάτι και­νού­ριο. Επα­νέ­λα­βαν τα γνω­στά ψεύ­δη σχε­τι­κά με «παρα­βιά­σεις ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των» στην Κού­βα. Δια­στρε­βλώ­νουν τα γεγο­νό­τα και προ­σβά­λουν τον Κου­βα­νι­κό λαό που με σθέ­νος αντι­στέ­κε­ται εδώ και 60 χρό­νια στον οικο­νο­μι­κό, εμπο­ρι­κό απο­κλει­σμό που έχουν επι­βά­λει οι ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοί τους. Ενά­ντια σε φυσι­κές κατα­στρο­φές, κυκλώ­νες και σοβα­ρά ατυ­χή­μα­τα.  Για­τί είναι ο απο­κλει­σμός που στε­ρεί βασι­κές υπη­ρε­σί­ες και αγα­θά, τρό­φι­μα, φάρ­μα­κα και εμπο­δί­ζει την οικο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη της Κούβας.

Είμα­στε υπο­χρε­ω­μέ­νοι να απο­κα­τα­στή­σου­με την αλή­θεια για τα γεγο­νό­τα στα οποία αναφέρονται.

Στις 11 Ιου­λί­ου του 2021, έλα­βε χώρα στην Κού­βα ένα ενορ­χη­στρω­μέ­νο σχέ­διο επέμ­βα­σης από τις ΗΠΑ, την αντι­κου­βα­νι­κή μαφία και λιγο­στές δυνά­μεις στο εσω­τε­ρι­κό της χώρας.

Το σχέ­διο αυτό είχε την υπο­στή­ρι­ξη καλο­πλη­ρω­μέ­νων μηχα­νι­σμών και υπη­ρε­σιών σε όλο τον κόσμο, που παρή­γα­γαν κι ανα­πα­ρή­γα­γαν «fake news», αξιο­ποιώ­ντας φωτο­γρα­φί­ες ακό­μη και από φιλο­κυ­βερ­νη­τι­κές διαδηλώσεις.

Έδρα­σε συμπλη­ρω­μα­τι­κά στην πίε­ση που ασκεί­ται ενά­ντια στο λαό και την Κυβέρ­νη­ση της Κού­βας, από τον απο­κλει­σμό και τα 245 μέτρα κυρώ­σε­ων που έθε­σε σε εφαρ­μο­γή η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ, και δια­τη­ρεί η σημε­ρι­νή του Μπάι­ντεν. Στό­χος του σχε­δί­ου ήταν να δημιουρ­γη­θεί εικό­να «χάους», απο­στα­θε­ρο­ποί­η­σης, να πλη­γεί η οικο­νο­μία της, να μεθο­δευ­θεί πρα­ξι­κό­πη­μα σε βάρος του λαού της Κούβας.

Αυτό το σχέ­διο συνά­ντη­σε την απο­φα­σι­στι­κή αντί­δρα­ση του Κου­βα­νι­κού λαού, ο οποί­ος αντι­με­τώ­πι­σε απο­φα­σι­στι­κά τις προ­βο­κα­τό­ρι­κες ενέρ­γειες των ενερ­γού­με­νων του ιμπε­ρια­λι­σμού. Απο­δε­δειγ­μέ­να, δια­πρά­χθη­καν ληστεί­ες, βαν­δα­λι­σμοί, δολιο­φθο­ρές κι άλλες παρα­βιά­σεις του Ποι­νι­κού Δικαί­ου. Η κου­βα­νι­κή Κυβέρ­νη­ση έχει δώσει στη δημο­σιό­τη­τα πλη­θώ­ρα απο­δει­κτι­κών στοι­χεί­ων για τα πρό­σω­πα που ηγή­θη­καν των αντε­πα­να­στα­τι­κών ενερ­γειών, έχει τεκ­μη­ριώ­σει ότι συν­δέ­ο­νται και καθο­δη­γού­νται απευ­θεί­ας από μηχα­νι­σμούς στις ΗΠΑ.

Οργα­νώ­σεις που δήθεν εκπρο­σω­πούν «κου­βα­νούς» του εξω­τε­ρι­κού, στις ΗΠΑ, όπως οι «κύριοι» που κατέ­θε­σαν αυτή την ανα­φο­ρά, όταν είδαν ότι το σχέ­διο κατέρ­ρευ­σε και η ψεύ­τι­κη προ­πα­γάν­δα τους δεν πεί­θει, έφτα­σαν στο σημείο να ζητούν στρα­τιω­τι­κή παρέμ­βα­ση των ΗΠΑ.

Πρό­κει­ται για τους ίδιους ανυ­πό­λη­πτους, που την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας καλού­σαν τις ΗΠΑ να σκλη­ρύ­νουν τα μέτρα ενα­ντί­ον της Κού­βας, στο­χεύ­ο­ντας στην ανα­τρο­πή των κατα­κτή­σε­ων της Επανάστασης.

Βεβαί­ως, η Κού­βα υπό καθε­στώς απο­κλει­σμού, όχι μόνο αντι­με­τώ­πι­σε την παν­δη­μία στη­ριγ­μέ­νη στις δικές της δυνά­μεις και στην ανι­διο­τε­λή προ­σφο­ρά υλι­κού από λαούς του κόσμου, αλλά έστει­λε ιατρι­κό προ­σω­πι­κό σε 65 χώρες του κόσμου δεί­χνο­ντας ηρω­ι­σμό, ανθρω­πι­σμό και διε­θνι­στι­κή αλληλεγγύη.

Τα όσα λέγο­νται σχε­τι­κά με τα «ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα» επί­σης δεν μας προ­κα­λούν έκπλη­ξη. Τις ίδιες ανυ­πό­στα­τες δια­κη­ρύ­ξεις ακού­σα­με κι από τον κ. Μπο­ρέλ, τα ίδια περι­λαμ­βά­νο­νται και στα απα­ρά­δε­κτα ψηφί­σμα­τα που υπο­γραμ­μί­ζουν οι ανα­φέ­ρο­ντες, απο­τε­λούν θέση της ΕΕ.

Έχει πολύ θρά­σος να μιλά η ΕΕ και οι κυβερ­νή­σεις της για «σεβα­σμό σε δικαιώ­μα­τα». Όταν τα εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­να συστή­μα­τα υγεί­ας κατά την παν­δη­μία οδή­γη­σαν σε πραγ­μα­τι­κές εκα­τόμ­βες νεκρών. Όταν κατα­στρα­τη­γεί­ται το δικαί­ω­μα στην απερ­γία, στη δια­δή­λω­ση, οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις χτυ­πούν τους λαούς που αγω­νί­ζο­νται για τα σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τά τους. Όταν απα­γο­ρεύ­ο­νται ΚΚ, στε­λέ­χη τους διώ­κο­νται για τις ιδέ­ες τους. Όταν πρό­σφυ­γες, ακό­μη κι ανή­λι­κοι, φυλα­κί­ζο­νται, ενώ δια­δη­λω­τές, συν­δι­κα­λι­στές, άλλοι αγω­νι­στές φακε­λώ­νο­νται και παρα­κο­λου­θού­νται από τις αρχές.

Πρό­κει­ται για στά­ση σκο­πι­μό­τη­τας της ΕΕ, με προ­φα­νή γεω­πο­λι­τι­κά κίνη­τρα, καθώς ανα­πτύσ­σει τα δικά της σχέ­δια σε βάρος της Κού­βας και του λαού της, με στό­χο να επω­φε­λη­θεί από τον πολύ­χρο­νο εγκλη­μα­τι­κό αποκλεισμό.

Όμως, η Κου­βα­νι­κή επα­νά­στα­ση και οι κατα­κτή­σεις έχουν πλα­τιά λαϊ­κή στή­ρι­ξη σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό είναι υπερ­πολ­λα­πλά­σιοι εκεί­νοι που βγή­καν στους δρό­μους αντα­πο­κρι­νό­με­νοι στο κάλε­σμα της Κού­βας, από τις λιγο­στές μαριο­νέ­τες των ΗΠΑ και των συμ­μά­χων τους. Άλλη μία φορά, κι από αυτό το βήμα, δηλώ­νου­με απο­φα­σι­στι­κά ότι «η Κού­βα δεν είναι μόνη» και ότι «στην Κού­βα δεν παραι­τεί­ται κανείς». Όσοι ενδια­φέ­ρο­νται πραγ­μα­τι­κά για τα δικαιώ­μα­τα, τις ανά­γκες, τις ανη­συ­χί­ες του κου­βα­νι­κού λαού, πρέ­πει σήμε­ρα να απαι­τή­σουν την άμε­ση άρση του απο­κλει­σμού, όλων των υπό­λοι­πων κυρώ­σε­ων. Να ανα­γνω­ρί­σουν το ανα­φαί­ρε­το δικαί­ω­μα του Κου­βα­νι­κού λαού να συνε­χί­σει να βαδί­ζει στο δρό­μο που άνοι­ξε η επα­νά­στα­σή του, χωρίς ξένες ανα­μί­ξεις και παρεμ­βά­σεις. Να κλι­μα­κώ­σουν με κάθε τρό­πο την αλλη­λεγ­γύη προς τον λαό, τη Κυβέρ­νη­ση, το ΚΚ Κούβας.

Αυτή ανα­φο­ρά κατά την άπο­ψή μας είναι απα­ρά­δε­κτη, και πρέ­πει να κλεί­σει. Απο­τε­λεί προ­σβο­λή ενά­ντια στην πάλη του Κου­βα­νι­κού λαού, αξιο­ποιεί­ται για την περαι­τέ­ρω ανά­μι­ξη της ΕΕ στα εσω­τε­ρι­κά της Κού­βας σε βάρος του λαού της».

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο