Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Παραίτηση Τσίπρα: Δεν θα είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου

Την παραί­τη­σή του από την ηγε­σία του ΣΥΡΙΖΑ ανα­κοί­νω­σε ο Αλέ­ξης Τσί­πρας, με δήλω­σή του από το Ζάπ­πειο, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας παράλ­λη­λα ότι δεν θα είναι υπο­ψή­φιος στις επό­με­νες εσω­κομ­μα­τι­κές εκλο­γές για την ανά­δει­ξη νέου προέδρου.

Ο Αλ. Τσί­πρας είπε ότι το «εκλο­γι­κό σώμα έδω­σε στον ΣΥΡΙΖΑ μια διπλή εντο­λή, να αντα­πο­κρι­θεί στον ρόλο της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης και να αλλά­ξει δρα­στι­κά αν θέλει να διεκ­δι­κή­σει ξανά τη διακυβέρνηση».

«Το αρνη­τι­κό εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα να γίνει η αρχή» για μια «δια­δι­κα­σία βαθιάς ανα­νέ­ω­σης και επα­νί­δρυ­σης», είπε, επι­ση­μαί­νο­ντας πως «ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμε­ση προ­τε­ραιό­τη­τα», σε μια συνή­θης πρα­κτι­κή των αστι­κών κομ­μά­των να επι­χει­ρούν να «ανα­βα­πτι­στούν» και να «ξεπλυ­θούν» από τις αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές που έχουν εφαρμόσει.

Άλλω­στε, ακό­μα και τη στιγ­μή της απο­χώ­ρη­σής του από την ηγε­σία του κόμ­μα­τος, δήλω­σε «περή­φα­νος» για την έξο­δο από τα μνη­μό­νια, για την «ρύθ­μι­ση του χρέ­ους», για την «διε­θνή εικό­να της χώρας που απο­κα­τα­στή­σα­με» και για την «ιστο­ρι­κή συμ­φω­νία των Πρε­σπών». Περή­φα­νος δηλα­δή για τις υπη­ρε­σί­ες που πρό­σφε­ρε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρ­νη­ση, αλλά και ως αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση στην προ­ώ­θη­ση των συμ­φε­ρό­ντων τόσο του εγχώ­ριου κεφα­λαί­ου, αλλά και διε­θνών ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργα­νι­σμών όπως το ΝΑΤΟ.

Μάλι­στα, ο Αλ. Τσί­πρας επι­χεί­ρη­σε να τσου­βα­λιά­σει αυτές τις πολύ­τι­μες για το σύστη­μα υπη­ρε­σί­ες, με τις αξί­ες του λαϊ­κού κινή­μα­τος, της αρι­στε­ράς, της συλ­λο­γι­κό­τη­τας, της ανι­διο­τέ­λειας και της προ­σφο­ράς στην κοι­νω­νία, διαν­θί­ζο­ντας την λαθρο­χει­ρία του με στί­χου του Γ. Ρίτσου και του Ν. Χικμέτ…

Αγω­νιώ­ντας για την πρω­το­κα­θε­δρία στον χώρο της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας στη χώρα, ο Αλ. Τσί­πρας ανέ­φε­ρε ότι χρειά­ζε­ται «να εφεύ­ρου­με έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ», που «να δια­βά­σει τις νέες αντι­θέ­σεις και τα νέα ρεύ­μα­τα της κοι­νω­νί­ας, να αντα­πο­κρι­θεί στις προσ­δο­κί­ες αυτών που εκπρο­σω­πεί». Με αυτό το στό­χο, σημεί­ω­σε ότι «οφεί­λου­με να αντα­πο­κρι­θού­με άμε­σα, να ανα­διορ­γα­νω­θού­με άμε­σα, να μη χαθεί ούτε μία μέρα», μιλώ­ντας για «εκλο­γή νέας ηγε­σί­ας από τα μέλη του κόμ­μα­τος» και «άμε­ση προ­σφυ­γή σε σχε­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες», στις οποί­ες δήλω­σε ότι παρό­τι δεν θα είναι υπο­ψή­φιος, «θα είμαι παρών πριν, κατά τη διάρ­κεια και μετά» ισχυ­ρι­ζό­με­νος ότι θέλει να απο­δεί­ξει ότι «μπο­ρείς να είσαι μάχι­μος και δημιουρ­γι­κός και χωρίς αξιώματα».

902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο