Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Παραιτούμαι από επίσκοπος και διευθυντής της εκκλησίας και διακόπτω κάθε σχέση για πάντα με τη θρησκεία» (ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ)

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Με αφορ­μή την σημε­ρι­νή κρί­ση μετα­ξύ Ουκρα­νί­ας και Ρωσί­ας και στο θρη­σκευ­τι­κό πεδίο, μετά την Συνο­δι­κή από­φα­ση του Οικου­με­νι­κού Πατριαρ­χεί­ου, στις 11 Οκτω­βρί­ου 2018, με την οποία ανα­γνω­ρί­ζει το αυτο­κέ­φα­λο στην Ουκρα­νι­κή Εκκλη­σία, παρου­σιά­ζου­με σήμε­ρα ένα ντο­κου­μέ­ντο του 1930. Τότε που η αντι­πα­ρά­θε­ση και μέσα στους κόλ­πους της εκκλη­σί­ας ήταν έντο­νη έχο­ντας ως βάση τη στά­ση απέ­να­ντι στο σοσια­λι­στι­κό καθε­στώς. Είναι απο­κα­λυ­πτι­κό και για τον αντε­πα­να­στα­τι­κό ρόλο που έπαι­ξε κομ­μά­τι της, αλλά και τη στά­ση άλλου που φτά­νει στο σημείο να απαρ­νεί­ται ακό­μη και τα θρη­σκευ­τι­κά του πιστεύω!

Ας γίνου­με συγκεκριμένοι:

Σε πρω­το­σέ­λι­δο δημο­σί­ευ­μα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (11/2/1939) με τίτλο « ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ. Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΘΕΩΡΕΙ ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΧΡΗΣΤΗ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ» αναφέρει:

ΜΟΣΧΑ 10 Φεβρουα­ρί­ου (του αντα­πο­κρι­τού μας). Εις το Κίε­βο εγέ­νε­το έκτα­κτος σύνο­δος της αυτο­κε­φά­λου ουκρα­νι­κής ορθο­δό­ξου ελλη­νι­κής εκκλη­σί­ας. Η σύνο­δος συνε­ζή­τη­σε την κατά­στα­σιν της εκκλη­σί­ας, δοθεί­σης της απο­κα­λύ­ψε­ως της στε­νής συνερ­γα­σί­ας της μετά της αντε­πα­να­στα­τι­κής οργα­νώ­σε­ως προς «απε­λευ­θε­ρω­τι­κής Ουκρα­νί­ας». Η ψηφι­σθεί­σα από­φα­σις λέγει:

«Η έκτα­κτος σύνο­δος ανα­γνω­ρί­ζει ότι η αυτο­κέ­φα­λος ορθό­δο­ξος ελλη­νι­κή ουκρα­νι­κή εκκλη­σία, όπως ορι­στι­κώς απε­δεί­χθη , κατά τα 10 τελευ­ταία έτη ήτο αντε­πα­να­στα­τι­κή αντι­σο­βιε­τι­κή οργά­νω­σις απο­τε­λού­σα αδιά­σπα­στον μέρος της Ενώ­σε­ως προς απε­λευ­θέ­ρω­σιν της Ουκρα­νί­ας. Προς τού­το η έκτα­κτος σύνο­δος κατε­δι­κά­ζει ενερ­γώς πάντας τους συμ­βάλ­λο­ντας εις μετα­τρο­πήν της εκκλη­σί­ας εις οργά­νω­σιν αντε­πα­να­στα­τι­κή αντι­σο­βιε­τι­κήν. Η σύνο­δος εξ’ άλλου θεω­ρεί την ύπαρ­ξιν της εκκλη­σί­ας ως άχρη­στον και την θεω­ρεί ως διαλυθείσαν».

Ακό­μη μεγα­λύ­τε­ρο ενδια­φέ­ρον παρου­σιά­ζει το επί­σης πρω­το­σέ­λι­δο δημο­σί­ευ­μα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (12/2/1930) με τίτλο: « Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ» στο οποίο ανα­φέ­ρο­νται τα εξής:

ΜΟΣΧΑ 6 Φεβρουα­ρί­ου (Του αντα­πο­κρι­τού μας) Η εφη­με­ρί­δα «Προ­λε­τάρ­σκα­για Πράβ­ντα» του Κίεβ δημο­σιεύ­ει δήλω­σιν του επι­σκό­που της αυτο­κέ­φα­λης ορθό­δο­ξης ελλη­νι­κής εκκλη­σί­ας Μάρ­κου Γκρι­σέ­σκι, πάνω στην παραί­τη­ση από τη θέση του. «Ημουν- λέγει στη δήλω­ση- ένας από τους δημιουρ­γούς και δρα­στή­ριους ηγέ­τες της εκκλη­σί­ας αυτής επί δέκα έτη. Ομο­λο­γώ πως η αυτο­κέ­φα­λη Ουκρα­νι­κή εκκλη­σία ιδρύ­θη­καν όταν η Σοβιε­τι­κή εξου­σία έσπα­σεν ορι­στι­κά την ουκρα­νι­κήν αντε­πα­νά­στα­ση. Τα άτο­μα που διηύ­θυ­ναν την δρά­ση της αυτο­κέ­φα­λης ουκρα­νι­κής εκκλη­σί­ας και του κλή­ρου της εξε­πλή­ρω­σαν το καθή­κον της πάλης κατά της σοβιε­τι­κής εξου­σί­ας κάτω από το εκκλη­σια­στι­κό κάλυμ­μα. Ένα μεγά­λο μέρος των ηγε­τών της Ουκρα­νι­κής εκκλη­σί­ας απο­τε­λεί­ται από αντι­σο­βι­τει­κά στοι­χεία. Ξέρω καλά τη δρά­ση των ηγε­τών της ουκρα­νι­κής εκκλη­σί­ας. Ολ’ αυτά μ΄ έπει­σαν τελι­κά πως η λεγό­με­νη αυτο­κέ­φα­λη ελλη­νι­κή ορθό­δο­ξος ουκρα­νι­κή εκκλη­σία δεν ήταν παρά όργα­νο στα χέρια των αντε­πα­να­στα­τών στην πάλη τους κατά της σοσια­λι­στι­κής εξου­σί­ας και της σοσια­λι­στι­κής επα­νά­στα­σης. Σύγ­χρο­να σχη­μά­τι­σα την πεποί­θη­σιν πως η εκκλη­σία παρε­μπο­δί­ζει γενι­κά την πνευ­μα­τι­κή ανά­πτυ­ξη της ανθρω­πό­τη­τας και είναι όργα­νο της αντί­δρα­σης και της αντε­πα­νά­στα­σης. Κάθε τίμιος άνθρω­πος πρέ­πει να αγω­νι­στεί κατά της θρη­σκεί­ας και για τη δημιουρ­γία της σοσια­λι­στι­κής κοι­νω­νί­ας. Παραι­τού­μαι από επί­σκο­πος και διευ­θυ­ντής της εκκλη­σί­ας και δια­κό­πτω κάθε σχέ­ση για πάντα με τη θρησκεία».

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 8 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο