Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΓ ΚΕ ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τον α’ γύρο των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών

Παρα­θέ­του­με την ανα­κοί­νω­ση του Πολι­τι­κού Γρα­φεί­ου της ΚΕ του ΚΚΕ για τον πρώ­το γύρο των Δημο­τι­κών και Περι­φε­ρεια­κών εκλογών: 

1.

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα που κατέ­γρα­ψαν τα ψηφο­δέλ­τια της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης επι­βε­βαιώ­νουν τις θετι­κές διερ­γα­σί­ες που εκφρά­στη­καν και στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, πάρα τον συνο­λι­κά αρνη­τι­κό συσχε­τι­σμό. Στα­θε­ρο­ποιεί­ται και ενι­σχύ­ε­ται ένα ρεύ­μα αμφι­σβή­τη­σης της κυρί­αρ­χης πολι­τι­κής, ο απε­γκλω­βι­σμός εργα­τι­κών-λαϊ­κών δυνά­με­ων από τα αστι­κά κόμ­μα­τα, η άνο­δος του κύρους και η μαχη­τι­κή συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ. Αυτή η τάση εκφρά­στη­κε και στα ψηφο­δέλ­τια της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης στις 13 Περι­φέ­ρειες και στους 262 δήμους, με περισ­σό­τε­ρους από 20.000 υποψήφιους.

Συγκε­κρι­μέ­να η Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση κατα­γρά­φει άνο­δο και στις 13 Περι­φέ­ρειες, με συνο­λι­κό ποσο­στό 10,03% δηλα­δή αύξη­ση 3,2% σε σχέ­ση με το 2019 (6,86%)

Τα ψηφο­δέλ­τια της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης στους δήμους κατα­γρά­φουν άνο­δο σε όλες τις μεγά­λες πόλεις, εκλέ­γο­ντας κομ­μου­νι­στή δήμαρ­χο στην Ικα­ρία από τον α’ γύρο των εκλο­γών. Ανα­δεί­χθη­καν ως δεύ­τε­ρη δύνα­μη σε μεγά­λο αριθ­μό δήμων, σε ορι­σμέ­νους από τους οποί­ους δεν κατά­φε­ραν να διεκ­δι­κή­σουν την δημο­τι­κή αρχή εξαι­τί­ας του καλ­πο­νο­θευ­τι­κού χαρα­κτή­ρα του εκλο­γι­κού νόμου που δια­μορ­φώ­νει πλα­στές πλειο­ψη­φί­ες με το 43%, αλλά και οδη­γεί σε έναν δεύ­τε­ρο γύρο νόθευ­σης τόσο της “βού­λη­σης” του λαού με πλα­στά διλήμ­μα­τα, όσο και του τελι­κού εκλο­γι­κού αποτελέσματος.

Χαι­ρε­τί­ζου­με όσους και όσες στή­ρι­ξαν τα ψηφο­δέλ­τια της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης και τους καλού­με να κάνουν το ίδιο με μεγα­λύ­τε­ρη απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και πεί­σμα την επό­με­νη Κυρια­κή για να εκλε­γούν δήμαρ­χοι της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης σε Πάτρα, Και­σα­ρια­νή, Πετρού­πο­λη, Νίκαια-Ρέντη, Χαϊ­δά­ρι και Τύρ­να­βο. Θα είναι προς το συμ­φέ­ρον συνο­λι­κά των εργα­ζο­μέ­νων και όλου του λαού μια τέτοια εξέ­λι­ξη. Θα επι­δρά­σει θετι­κά στον γενι­κό πολι­τι­κό συσχε­τι­σμό μπρο­στά στις μάχες που έρχο­νται. Στους υπό­λοι­πους δήμους και τις περι­φέ­ρειες, όπου τα ψηφο­δέλ­τια της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης δεν είναι στο δεύ­τε­ρο γύρο, καλού­με τον λαό να στεί­λει μήνυ­μα κατα­δί­κης (με λευ­κό ή άκυ­ρο) εκεί­νων των κομ­μά­των και των συν­δυα­σμών ‑όπως κι αν ονο­μά­ζο­νται- που κινού­νται στην ίδια γραμ­μή και υπη­ρε­τούν την τοπι­κή διοί­κη­ση ως “μακρύ χέρι” του κρά­τους, των κυβερ­νή­σε­ων και των επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων. Θα μας βρουν απέ­να­ντι από θέση ισχυ­ρής αντι­πο­λί­τευ­σης στις αντι­λαϊ­κές επι­λο­γές τους.

2.

Το γενι­κό εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα επι­βε­βαιώ­νει την εκτί­μη­ση του ΚΚΕ που δια­τύ­πω­σε στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές ‑που έγι­ναν μόλις πριν λίγους μήνες- ότι ο συσχε­τι­σμός δυνά­με­ων εξα­κο­λου­θεί να είναι αρνη­τι­κός, κάτι το οποίο προ­φα­νώς επι­δρά και στην τοπι­κή διοί­κη­ση. Σε τοπι­κό επί­πε­δο επι­δρούν επι­πρό­σθε­τοι μηχα­νι­σμοί χει­ρα­γώ­γη­σης και εξα­γο­ράς, που συν­δέ­ο­νται με την κυβέρ­νη­ση, τοπι­κά επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, άλλους παρά­γο­ντες κλπ.

Το πιο σημα­ντι­κό είναι η κοι­νή συστη­μα­τι­κή προ­σπά­θεια, που γίνε­ται από όλα τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα μαζί, ότι δήθεν οι δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές είναι μια μάχη “τοπι­κή”, “αυτο­διοι­κη­τι­κή”, που δεν συν­δέ­ε­ται με τις συνο­λι­κές πολι­τι­κές εξε­λί­ξεις και την κεντρι­κή πολι­τι­κή γραμ­μή, συσκο­τί­ζο­ντας τον χαρα­κτή­ρα της τοπι­κής διοί­κη­σης και δια­χέ­ο­ντας τις ευθύ­νες πότε στην κυβέρ­νη­ση, πότε στην Περι­φέ­ρεια, πότε στους δήμους και τελι­κά στο “που­θε­νά”. Αυτό είναι τελι­κά το έδα­φος που λει­τουρ­γεί και ως “πλυ­ντή­ριο” δημο­τι­κών και περι­φε­ρεια­κών αρχών για τις κατα­γε­γραμ­μέ­νες και μεγά­λες ευθύ­νες που έχουν στην όξυν­ση των λαϊ­κών προ­βλη­μά­των. Όλα αυτά ενι­σχύ­θη­καν και από το “σιω­πη­τή­ριο” που επι­βλή­θη­κε προ­ε­κλο­γι­κά με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης και των άλλων κομμάτων.

Οι όψι­μες αντι­κυ­βερ­νη­τι­κές κορώ­νες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ “κατα­ψη­φί­στε του εκλε­κτούς του Μητσο­τά­κη” ήταν στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα μια μεγά­λη υπο­κρι­σία, αφού σε μεγά­λους δήμους και περι­φέ­ρειες, στο πλαί­σιο της παρα­πά­νω λογι­κής, είτε ο ένας, είτε ο άλλος, είτε και οι δύο μαζί, είχαν κοι­νούς “εκλε­κτούς” με τον Μητσοτάκη.

3.

Το ΚΚΕ από την πρώ­τη στιγ­μή ανέ­δει­ξε το χαρα­κτή­ρα των τοπι­κών εκλο­γών ως κεντρι­κής πολι­τι­κής μάχης. Προ­σπά­θη­σε να σπά­σει το κλί­μα της “βου­βα­μά­ρας” που συνει­δη­τά επι­δί­ω­ξαν να δια­μορ­φώ­σουν οι υπο­ψή­φιοι των άλλων κομ­μά­των, προ­κει­μέ­νου να μεί­νει ο λαός στο σκο­τά­δι και να θολώ­σουν το κρι­τή­ριο της ψήφου, ότι δήθεν αφο­ρά κάποια στε­νά τοπι­κά προβλήματα.

Τόνι­σε ότι κρι­τή­ριο ψήφου απο­τε­λεί το σύνο­λο των λαϊ­κών προ­βλη­μά­των, από την ακρί­βεια και τους αντερ­γα­τι­κούς νόμους μέχρι την έλλει­ψη σχε­δια­σμού πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας κλπ. Τα προ­βλή­μα­τα δεν χωρί­ζο­νται σε τοπι­κά και γενι­κά, σε προ­βλή­μα­τα του τόπου κατοι­κί­ας και του τόπου εργα­σί­ας. Άλλω­στε η τοπι­κή διοί­κη­ση έχει εξε­λι­χθεί, μέσα και από τις αλλα­γές στο θεσμι­κό πλαί­σιο, ακό­μη περισ­σό­τε­ρο σε ιμά­ντα προ­ώ­θη­σης της κυρί­αρ­χης πολι­τι­κής σε όλους τους τομείς.

Εδώ και χρό­νια το ΚΚΕ έχει ανα­δεί­ξει ότι οι Δημο­τι­κές και Περι­φε­ρεια­κές Διοι­κή­σεις, ως τμή­μα του κρά­τους, βρί­σκο­νται απέ­να­ντι από τον λαό και τις ανά­γκες του. Έχουν πιο ενερ­γό ρόλο όσον αφο­ρά την εξει­δί­κευ­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής της κάθε κυβέρ­νη­σης και της ΕΕ, την προ­ώ­θη­ση αντι­λαϊ­κών μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων ιδιαί­τε­ρα στην κοι­νω­νι­κή πολι­τι­κή, την εξυ­πη­ρέ­τη­ση συγκε­κρι­μέ­νων για κάθε Περι­φέ­ρεια και Δήμο επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμφερόντων.

Οι μεγά­λες κατα­στρο­φές του τελευ­ταί­ου δια­στή­μα­τος επι­βε­βαιώ­νουν του λόγου το αλη­θές. Οι δήμοι και οι περι­φέ­ρειες, με βάση τις κατευ­θύν­σεις των κυβερ­νή­σε­ων και της ΕΕ, προ­ω­θούν και στη­ρί­ζουν έργα με κρι­τή­ριο, πόσο και ποια μεγά­λα οικο­νο­μι­κά συμ­φέ­ρο­ντα θα ωφε­λη­θούν και όχι πώς θα ικα­νο­ποι­η­θούν οι λαϊ­κές ανάγκες.

Το παρά­δειγ­μα της αγω­νι­στι­κής δημο­τι­κής αρχής στη Πάτρα επι­βε­βαιώ­νει από την άλλη πως ό,τι κατά­φε­ρε η δημο­τι­κή αρχή της Πάτρας για την ανα­κού­φι­ση και στή­ρι­ξη του πατραϊ­κού λαού, το κατά­φε­ρε ακρι­βώς επει­δή ήταν μαχη­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση στις κυβερ­νή­σεις και τους άλλους κρα­τι­κούς μηχα­νι­σμούς, επει­δή δεν συμ­βι­βά­στη­κε με το σημε­ρι­νό θεσμι­κό πλαί­σιο της τοπι­κής διοί­κη­σης, επει­δή έδει­ξε σε πολ­λές περι­πτώ­σεις απει­θαρ­χία και ανυ­πα­κοή σε αυτές τις κατευ­θύν­σεις. Έκα­νε δηλα­δή το ακρι­βώς αντί­θε­το από αυτό που κάνουν οι δήμαρ­χοι των άλλων κομ­μά­των σε όλη την Ελλάδα.

Ελπι­δο­φό­ρο μήνυ­μα: Εντυ­πω­σια­κή άνο­δος της “Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης σε όλες τις περι­φέ­ρειες και σε μεγά­λους δήμους

4.

Το επό­με­νο διά­στη­μα οι Τοπι­κές Διοι­κή­σεις θα κλη­θούν να βάλουν πλά­τη στην υλο­ποί­η­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, όπως άλλω­στε σημεί­ω­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός. Είναι σε εξέ­λι­ξη τα έργα του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης της ΕΕ που μετα­τρέ­πει και την Τοπι­κή Διοί­κη­ση σε ντί­λερ για τη στή­ρι­ξη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Πριν λίγες ημέ­ρες κατα­τέ­θη­κε το προ­σχέ­διο του Κρα­τι­κού Προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για το 2024. Εκεί απο­τυ­πώ­νε­ται η ίδια πολι­τι­κή που στραγ­γα­λί­ζει τα οικο­νο­μι­κά των δήμων και θυσιά­ζει τα ανα­γκαία για το λαό έργα και υπο­δο­μές στο βωμό των προ­τε­ραιο­τή­των του κεφα­λαί­ου και των ματω­μέ­νων πλεονασμάτων.

Όλα τα παρα­πά­νω υπο­γραμ­μί­ζουν το πραγ­μα­τι­κό δίλημ­μα που τέθη­κε αντι­κει­με­νι­κά και στις τοπι­κές εκλο­γές: Δημο­τι­κές και περι­φε­ρεια­κές αρχές που θα είναι τα καλά παι­διά του κεντρι­κού κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού, υπη­ρέ­τες των εκά­στο­τε κυβερ­νή­σε­ων και μεσά­ζο­ντες επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων ή περισ­σό­τε­ροι εκλεγ­μέ­νοι σε δήμους και περι­φέ­ρειες που θα είναι σύμ­μα­χοι στον αγώ­να των εργα­ζο­μέ­νων και όλου του λαού για τις δικές τους ανά­γκες, βάζο­ντας περισ­σό­τε­ρα εμπό­δια σε μια εχθρι­κή για τον λαό πολι­τι­κή; Οι άλλες παρα­τά­ξεις ‑με ή χωρίς χρί­σμα- υπη­ρε­τούν την τοπι­κή διοί­κη­ση — “μακρύ χέρι” του κρά­τους. Γι’ αυτό, άλλω­στε, και σε πολ­λές περι­φέ­ρειες και δήμους ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στή­ρι­ξαν κοι­νούς υπο­ψη­φί­ους. Γι’ αυτό και το επό­με­νο διά­στη­μα θα βάλουν πλά­τη στη συνέ­χι­ση της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής. Πραγ­μα­τι­κός αντί­πα­λος αυτής της πολι­τι­κής θα είναι οι εκλεγ­μέ­νοι της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης, των ψηφο­δελ­τί­ων που στή­ρι­ξε το ΚΚΕ σε όλη την χώρα.

5.

Τα δύσκο­λα είναι μπρο­στά για τον λαό σε όλα τα επί­πε­δα. Γι’ αυτό το λόγο τα “κυβερ­νη­τι­κά χαμό­γε­λα” για το εκλο­γι­κό απο­τέ­λε­σμα έχουν “κοντά ποδά­ρια”, για­τί σε μεγά­λα τμή­μα­τα του λαού δυνα­μώ­νει η ανα­σφά­λεια, η οργή, η αγα­νά­κτη­ση απέ­να­ντι στην κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή που οξύ­νει συνε­χώς τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα. Ο εργα­τι­κός — λαϊ­κός κόσμος που ψήφι­σε συγκε­κρι­μέ­νους υπο­ψή­φιους των αστι­κών κομ­μά­των δεν σημαί­νει ότι τους έδω­σε «λευ­κή επι­τα­γή». Άλλω­στε το υψη­λό ποσο­στό απο­χής, ιδιαί­τε­ρα σε μεγά­λους δήμους, περι­κλεί­ει σημα­ντι­κό ποσο­στό δια­μαρ­τυ­ρί­ας απέ­να­ντι σε τοπι­κές αρχές που υλο­ποί­η­σαν την κυρί­αρ­χη πολι­τι­κή, αλλά και συνο­λι­κά απέ­να­ντι στον μηχα­νι­σμό της τοπι­κής διοί­κη­σης με τον ταξι­κό αντι­λαϊ­κό χαρα­κτή­ρα που αυτός έχει.

Είναι προ­φα­νές ότι απέ­να­ντι σε αυτό το σκη­νι­κό εναλ­λα­κτι­κή λύση δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ. Άλλω­στε τα ποσο­στά αυτών των κομ­μά­των, ιδιαί­τε­ρα η καθί­ζη­ση των ποσο­στών του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις περι­φέ­ρειες και τους μεγά­λους δήμους, ανα­δει­κνύ­ει και τον συμπλη­ρω­μα­τι­κό αντι­λαϊ­κό ρόλο που ακό­μη πιο έντο­να αυτά τα κόμ­μα­τα παί­ζουν, τόσο σε κεντρι­κό, όσο και σε τοπι­κό επίπεδο.

Γι΄ αυτό είναι απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κή η προ­σέγ­γι­ση που ανα­ρω­τιέ­ται «πώς γίνε­ται να κυριαρ­χεί η ΝΔ», παρά το γεγο­νός ότι μια σει­ρά εξε­λί­ξεις του τελευ­ταί­ου δια­στή­μα­τος έχουν ανε­βά­σει τη λαϊ­κή δυσα­ρέ­σκεια και αγα­νά­κτη­ση. Η μεγα­λύ­τε­ρη φθο­ρά της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας πρέ­πει να γίνει στοι­χείο μεγα­λύ­τε­ρης μαχη­τι­κής συνει­δη­το­ποί­η­σης ότι δεν μπο­ρεί να υπάρ­ξει «αρι­στε­ρή», «ριζο­σπα­στι­κή» κυβέρ­νη­ση στο πλαί­σιο του συστή­μα­τος, χωρίς απο­φα­σι­στι­κή σύγκρου­ση με αυτό.

Το ΚΚΕ απευ­θύ­νει κάλε­σμα συμπό­ρευ­σης στις μεγά­λες μάχες, στο εργα­τι­κό – λαϊ­κό κίνη­μα σε προ­ο­δευ­τι­κό αρι­στε­ρό κόσμο που σήμε­ρα είναι απο­γοη­τευ­μέ­νος από την πορεία της σοσιαλ­δη­μο­κρα­τί­ας, από το δρό­μο των ψευ­δαι­σθή­σε­ων και των αυτα­πα­τών που έχει οδη­γή­σει στον εκφυ­λι­σμό. Η ελπί­δα για το λαό είναι ο δρό­μος αμφι­σβή­τη­σης της κυρί­αρ­χης αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, είναι ο δρό­μος των εργα­τι­κών — λαϊ­κών αγώ­νων σε σύγκρου­ση με το καπι­τα­λι­στι­κό σύστη­μα, τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές ενώσεις.

6.

Έχου­με πλή­ρη επί­γνω­ση ότι μεγα­λώ­νουν οι ευθύ­νες μας να συμ­βάλ­λου­με πιο απο­φα­σι­στι­κά στην ανα­συ­γκρό­τη­ση τη μαχη­τι­κό­τη­τα, τη μαζι­κό­τη­τα του εργα­τι­κού — λαϊ­κού κινή­μα­τος, στην οργά­νω­ση της καθη­με­ρι­νής πάλης του λαού, για να απο­τρέ­ψου­με χει­ρό­τε­ρα μέτρα από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και από τη συναί­νε­ση που παρέ­χουν τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα, αλλά και από τις αντι­λαϊ­κές τοπι­κές διοι­κή­σεις σε Δήμους και Περι­φέ­ρειες. Σε αυτή την υπό­θε­ση το ΚΚΕ, μαζί με τους πλέ­ον περισ­σό­τε­ρους εκλεγ­μέ­νους της Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης στα περι­φε­ρεια­κά και δημο­τι­κά συμ­βού­λια, θα δώσει όλες του τις δυνά­μεις. Για να εμπο­δι­στούν νέα μέτρα. Για την πραγ­μα­τι­κή ανα­κού­φι­ση των εργα­ζο­μέ­νων, των ανέρ­γων, των λαϊ­κών νοι­κο­κυ­ριών, των συντα­ξιού­χων, της νεο­λαί­ας, όλων όσων υπο­φέ­ρουν. Για την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων λαϊ­κών ανα­γκών. Για τη διεκ­δί­κη­ση έργων και υπο­δο­μών που θα υπη­ρε­τούν την προ­στα­σία του λαού. Για να εκφρα­στεί η αντί­θε­ση στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιο­χή μας, όπου έχει ανά­ψει για τα καλά το φιτί­λι του πολέ­μου. Πρό­κει­ται για σχέ­δια στα οποία συμ­με­τέ­χει ενερ­γά η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με την συμ­φω­νία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των, όπως δεί­χνει άλλω­στε και η κοι­νή στή­ρι­ξή τους στο εγκλη­μα­τι­κό κρά­τος του Ισρα­ήλ. Για να υπάρ­χει μια πραγ­μα­τι­κή λαϊ­κή αντι­πο­λί­τευ­ση, για να ανοί­ξου­με το δρό­μο, με τον λαό πρω­τα­γω­νι­στή των εξελίξεων.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο