Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ινδία: Στους 74 οι νεκροί από τις πλημμύρες στο κρατίδιο Σικίμ

Τους 74 έφτα­σαν οι νεκροί από τις πλημ­μύ­ρες που έπλη­ξαν το κρα­τί­διο Σικίμ της Ινδί­ας μετά την υπερ­χεί­λι­ση παγε­τώ­δους λίμνης στα Ιμα­λάια, ενώ 101 άνθρω­ποι εξα­κο­λου­θούν να αγνο­ού­νται, σύμ­φω­να με τοπι­κούς αξιωματούχους.

Έπει­τα από ημέ­ρες καταρ­ρα­κτω­δών βρο­χών στο βορειο­α­να­το­λι­κό κρα­τί­διο της Ινδί­ας η λίμνη Λόνακ υπερ­χεί­λι­σε προ­κα­λώ­ντας εκτε­τα­μέ­νες κατα­στρο­φές σε χωριά και την πόλη Ράν­γκ­πο, περί­που 50 χιλιό­με­τρα νότια της πρω­τεύ­ου­σας Γκανγ­κτόκ.

Ο πλέ­ον υψη­λό­βαθ­μος αξιω­μα­τού­χος του Σικίμ, ο Βιτζάι Μπου­σάν Παθάκ, δήλω­σε στο «Reuters» ότι οι δια­σώ­στες εντό­πι­σαν 25 πτώ­μα­τα στο κρα­τί­διο, ενώ τα πτώ­μα­τα οκτώ στρα­τιω­τι­κών που είχαν παρα­συρ­θεί από τα νερά βρέ­θη­καν στο γει­το­νι­κό κρα­τί­διο της Δυτι­κής Βεγγάλης.

Σύμ­φω­να με τον ίδιο, 101 άνθρω­ποι εξα­κο­λου­θούν να αγνο­ού­νται, μετα­ξύ των οποί­ων 14 μέλη του στρατού.

Ο αυτο­κι­νη­τό­δρο­μος που συν­δέ­ει το Σικίμ με τη Δυτι­κή Βεγ­γά­λη κατέρ­ρευ­σε και η πόλη Γκανγ­κτόκ απο­κό­πη­κε πλή­ρως. Του­λά­χι­στον οκτώ μεγά­λες γέφυ­ρες κατέρ­ρευ­σαν στον ποτα­μό Τίστα. Οι κατα­στρο­φές αυτές καθώς και τα προ­βλή­μα­τα στις επι­κοι­νω­νί­ες, αλλά και οι άσχη­μες και­ρι­κές συν­θή­κες δυσχε­ραί­νουν το έργο της ανα­ζή­τη­σης των αγνοουμένων.

Ο Παρ­βίν Σάρ­μα, αξιω­μα­τού­χος της πόλη Τζαλ­παϊ­γκού­ρι στη Δυτι­κή Βεγ­γά­λη, δήλω­σε ότι στην περιο­χή εντο­πί­στη­καν 41 πτώματα.

Το Σικίμ, ένα κρα­τί­διο η πλειο­νό­τη­τα των κατοί­κων του οποί­ου είναι βου­δι­στές, βρί­σκε­ται σε ορει­νή περιο­χή μετα­ξύ του Νεπάλ, του Μπου­τάν και της Κίνας.

Κυβερ­νη­τι­κοί αξιω­μα­τού­χοι έχουν δηλώ­σει ότι περί­που 2.000 του­ρί­στες που εγκλω­βί­στη­καν σε απο­μο­νω­μέ­νες περιο­χές του Σικίμ είναι ασφα­λείς και οι τοπι­κές αρχές και ο στρα­τός τους έχουν προ­σφέ­ρει τρό­φι­μα και μέσα για να επι­κοι­νω­νή­σουν με τις οικο­γέ­νειές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο