Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περί «Αλκίμων» (Ένα ντοκουμέντο της Χούντας)

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Η πρώ­τη εμφά­νι­ση των Αλκί­μων γίνε­ται την Άνοι­ξη του 1932. Ήταν μια οργά­νω­ση, που την είχε δημιουρ­γή­σει η Εθνι­κι­στι­κή Ένω­ση Ελλάς, σαν αντί­πα­λο δέος για τους κομ­μου­νι­στές της ΟΚΝΕ στην δεκα­ε­τία του 1930. Οι Άλκι­μοι, έδρα­σαν με παρα­στρα­τιω­τι­κή μορ­φή, λαμπα­δη­φο­ρί­ες, παρε­λά­σεις στην Θεσ­σα­λο­νί­κη μέχρι και το 1936. Τότε, δια­λύ­θη­καν από τον Μετα­ξά, αφού αυτός σχη­μά­τι­σε την ΕΟΝ, την μονα­δι­κή στα χρό­νια του,  νόμι­μη οργά­νω­ση, για τη Νεολαία.

Στη συνέ­χεια έχου­με την ανα­γνώ­ρι­ση τους, δικα­στι­κά, το 1948. Μετα­ξύ των σκο­πών είναι και η «στρα­τιω­τι­κή προ­παί­δευ­σις των νέων» Η στο­λή που φορού­σαν οι Άλκι­μοι έμοια­ζε πολύ με τη στο­λή της ΕΟΝ του δικτά­το­ρα Μετα­ξά. Απ’ το 1967 και μετά, η Χού­ντα ήθε­λε μια νεο­λαι­ί­στι­κη οργά­νω­ση που θα έκα­νε προ­πα­γάν­δα υπέρ της στρα­τιω­τι­κής δικτα­το­ρί­ας. Έτσι λοι­πόν επέ­λε­ξαν τους Άλκι­μους για να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν την επι­θυ­μία τους και τους χρη­μα­το­δό­τη­σαν με μεγά­λα ποσά. Παράλ­λη­λα, τοπο­θέ­τη­σαν ως οργα­νω­τι­κό υπεύ­θυ­νο στους Άλκι­μους τον Κων­στα­ντί­νο Πλεύ­ρη που ήταν άτο­μο της εμπι­στο­σύ­νης τους.

Το σώμα των Αλκί­μων, δια­τη­ρή­θη­κε με άλλη βεβαί­ως διοί­κη­ση και μετά την πτώ­ση της χού­ντας. Τον Μάρ­τιο του 1976, με από­φα­ση του πολυ­με­λούς Πρω­το­δι­κεί­ου Αθη­νών, δια­τά­χθη­κε η διά­λυ­σή του.

Το ντοκουμέντο

Πρό­κει­ται για έγγρα­φο (ΓΑΚ Ν. Ημα­θί­ας) απόρ­ρη­το της «Περι­φε­ρεια­κής Διοί­κη­σης Ν. Ημα­θί­ας. Γενι­κή Φιλαλ­κι­μος Επι­τρο­πή» που απευ­θύ­νε­ται στους δημάρ­χους και προ­έ­δρους Κοι­νο­τή­των του νομού (14/2/1972)και έχει ως τίτλο : «Επι­λο­γή και υπό­δει­ξις 15–20 ευη­πο­λή­πτων προ­σώ­πων δια την ίδρυ­σιν Τοπι­κών Φιλα­κί­μων Επιτροπών»

Στο έγγρα­φο αυτό αφού ξεκα­θα­ρί­ζει με ακρί­βεια τους πραγ­μα­τι­κούς σκο­πούς της οργά­νω­σης, ζητά τη στε­λέ­χω­ση (προ­κει­μέ­νου να έχει την κατάλ­λη­λη βιτρί­να, με ευυ­πό­λη­πτους πολί­τες) των τοπι­κών επι­τρο­πών, ενώ ζητά και τη στή­ρι­ξη των τοπι­κών αρχών π.χ με προ­σω­πι­κό. Ταυ­τό­χρο­να δεί­χνει την ουσια­στι­κή στή­ρι­ξη του χου­ντι­κού καθε­στώ­τος προς αυτήν και της δυνα­τό­τη­τας που την παρεί­χε για απευ­θεί­ας παρέμ­βα­ση στις διο­ρι­σμέ­νες δημο­τι­κές-κοι­νο­τι­κής αρχές.

«Αξιό­τι­μοι κύριοι

Γνω­στή τοις πάσιν υμίν η ιστο­ρία του Αλκι­μι­σμού εν Ελλά­δι, ως επί­σης και η ίδρυ­σις του ΣΕΑ (ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΚΙΜΩΝ) εν τω Νομώ Ημα­θί­ας με έδραν την Βέροιαν από του έτους 1971 διά του διο­ρι­σμού Περι­φε­ρεια­κού Δ/του, Επι­τε­λεί­ου αυτού ως και Γενι­κής Φιλαλ­κί­μου Επι­τρο­πής Ν. Ημαθίας.

Κατό­πιν των ανω­τέ­ρω διά του παρό­ντος μας, και συμ­φώ­νως προς τας δια­τά­ξεις του άρθρου 29 του κεφα­λαί­ου Δ’ του Κανο­νι­σμού «περί ιδρύ­σε­ως και λει­τουρ­γί­ας Τοπι­κών Φιλαλ­κί­μων Επι­τρο­πών εις κάθε Δήμον και Κοι­νό­τη­τα, επί σκο­πώ προ­ω­θή­σε­ως του πνεύ­μα­τος και της ιστο­ρί­ας του Αλκι­μι­σμού και της έτει περισ­σό­τε­ρον προ­ω­θή­σε­ως της Εθνι­κο­κοι­νω­νι­κής αλλά και Χρι­στια­νι­κής ιδέ­ας εις τα ψυχάς των νέων„ σημειω­τέ­ον ότι, ο σκο­πός του Αλκι­μι­σμού είναι, ο ενα­γκα­λι­σμός των νέων και νεα­νί­δων εσω­σχο­λι­κών και εξω­σχο­λι­κών και η γαλού­χη­σις αυτών επί των ως άνω σκο­πών και ιδε­ών ως και η απο­μά­κρ­θν­σις των εκ των ανθελ­λη­νι­κών και αντι­κοι­νω­νι­κών ως και αντι­χρι­στια­νι­κών πρά­ξε­ων, παρα­κα­λού­μεν θερ­μώς όπως, το δυνα­τόν ταχύ­τε­ρος απο­στείλ­λη­τε ημίν πίνα­κα εκ 15–20 ευη­πο­λή­πτων προ­σώ­πων του Δήμου ή της Κοι­νό­τη­τός σας, ανη­κό­ντων εις όλας τας επαγ­γελ­μα­τι­κάς τάξεις της κοι­νω­νί­ας της πόλε­ως ή του χωρί­ου, προ­κει­μέ­νου να ειση­γη­θώ­μεν εις την περι­φε­ρεια­κής διοί­κη­σιν και Γενι­κόν Αρχη­γεί­ον διά τον διο­ρι­σμόν των ως Τοπι­καία Φιλάκ­μι­μαι Επι­τρο­παί, μη παρα­λεί­πο­ντες να γνω­ρί­σω­μεν εις υμάς ότι, το ΣΩΜΑ ΑΛΚΙΜΩΝ , λει­τουρ­γεί διά του Α.Ν 397/1968 και τελεί υπό την Επο­πτεί­αν της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Αθλη­τι­σμού, ως μία εκ των Εθνι­κών και Παι­δα­γω­γι­κών Οργα­νώ­σε­ων της Ελλάδος. 

Διά την προ­ώ­θη­σιν δε του Αλκη­μι­σμού εις τας υππό την επο­πτεί­αν υμών τελού­ντων οργα­νι­σμών Τοπι­κής Αυτ/σεως, παρα­κα­λού­μεν όπως, πρω­το­πο­ρή­ση­τε υμείς προ­σω­πι­κώς μετά των Δημο­τι­κών και Κοι­νο­τι­κών Συμ­βού­λων, υπαλ­λή­λων κλπ.

Εν ανα­μο­νή της ταχεί­ας απο­στο­λής των ως άνω πινά­κων κατό­πιν των οποί­ων θα επι­σκε­φθώ­μεν υμάς ίνα εν συνερ­γα­σία μεθ΄υμών προ­βώ­μεν εις την εγκα­τά­στα­σιν των τοπι­κών Φιλαλ­κί­μων Επιτροπών»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο