Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ταϊλάνδη: Ξεκίνησε η προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό των 12 παιδιών

Η επι­κίν­δυ­νη επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης των δώδε­κα παι­διών και του προ­πο­νη­τή τους στο ποδό­σφαι­ρο που έχουν απο­κλει­στεί εδώ και 15 ημέ­ρες σε ένα πλημ­μυ­ρι­σμέ­νο δίκτυο σπη­λαί­ων στην Ταϊ­λάν­δη άρχι­σε τελι­κά σήμε­ρα, έπει­τα από ημέ­ρες ανα­βο­λών εξαι­τί­ας των πολύ μεγά­λων κινδύνων.

Τα παι­διά και ο προ­πο­νη­τής τους στο ποδό­σφαι­ρο, που είναι παγι­δευ­μέ­νοι σ’ ένα σπή­λαιο στην Ταϊ­λάν­δη, θα απο­μα­κρυν­θούν «ένας-ένας» και η λεπτή αυτή επι­χεί­ρη­ση θα διαρ­κέ­σει «δύο με τρεις ημέ­ρες», ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα η ομά­δα που έχει δημιουρ­γη­θεί για τη δια­χεί­ρι­ση της κρίσης.

«Σήμε­ρα είναι η μεγά­λη ημέ­ρα … Τα αγό­ρια είναι έτοι­μα να αντι­με­τω­πί­σουν όλες τις προ­κλή­σεις», δήλω­σε ο Ναρον­γκ­σάκ Οσο­τα­να­κόρν, ο επι­κε­φα­λής της ομά­δας που δια­χει­ρί­ζε­ται την κρί­ση, στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου που οργα­νώ­θη­κε σε από­στα­ση από το σπήλαιο.

«Ο πρώ­τος ανα­μέ­νε­ται να βγει γύρω στις 21:00» (17:00 ώρα Ελλά­δας), διευ­κρί­νι­σε ο αξιω­μα­τού­χος αυτός, ο οποί­ος είναι επί­σης ο κυβερ­νή­της της επαρ­χί­ας Τσιάνγκ Ράι, ανα­κοι­νώ­νο­ντας ότι στις 10 π.μ. (06:00 ώρα Ελλά­δας) ανα­χώ­ρη­σαν για να φθά­σουν στα παι­διά «δεκα­τρείς ειδι­κοί παγκο­σμί­ου επι­πέ­δου που ήλθαν από χώρες που δια­θέ­τουν εμπει­ρο­γνω­μο­σύ­νη» στη σπη­λαιο­λο­γία και πέντε μέλη της επί­λε­κτης μονά­δας SEAL του Πολε­μι­κού Ναυ­τι­κού της Ταϊλάνδης.

Ο Ναρον­γκ­σάκ διευ­κρί­νι­σε πάντως ότι «δεν υπάρ­χει χρο­νι­κό όριο» και ότι η επι­χεί­ρη­ση διά­σω­σης μπο­ρεί να πάρει μέρες ή να και στα­μα­τή­σει ανά πάσα στιγμή.

Ένας αυστρα­λια­νός για­τρός, ο οποί­ος συμ­με­τέ­χει στη σημε­ρι­νή απο­στο­λή διά­σω­σης, εξέ­τα­σε χθες το βρά­δυ τα παι­διά και έδω­σε το πρά­σι­νο φως για να προ­χω­ρή­σει η επι­χεί­ρη­ση, έκα­νε επί­σης γνω­στό ο Ναρονγκσάκ.

Μέχρι τώρα, ένας έμπει­ρος δύτης χρειά­ζε­ται ένδε­κα ώρες για να φθά­σει μέχρι τα παι­διά και να επι­στρέ­ψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επι­στρέ­ψει, χάρη στα ρεύ­μα­τα. Η δια­δρο­μή περι­λαμ­βά­νει δύσκο­λα υπο­βρύ­χια περάσματα.

Αυτή τη στιγ­μή οι συν­θή­κες για την απο­μά­κρυν­ση των παι­διών κρί­νο­νται «τέλειες» από τον πυρή­να δια­χεί­ρι­σης της κρί­σης, ιδιαί­τε­ρα όσον αφο­ρά τη στάθ­μη του νερού μέσα στο σπήλαιο.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο