Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού στην Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει διακοπές

«Βου­λιά­ζει» η χώρα από του­ρί­στες τα τελευ­ταία χρό­νια μα όλο και λιγό­τε­ροι Ελλη­νες μπο­ρούν να κάνουν δια­κο­πές. Το 53,6% των Ελλή­νων δεν κάνει δια­κο­πές ούτε για μία εβδο­μά­δα. Κι όσο ο του­ρι­σμός στην Ελλά­δα ανθεί τόσο οι εργα­ζό­με­νοι υποφέρουν

Spiegel: Ο του­ρι­σμός στην Ελλά­δα ανθεί, οι εργα­ζό­με­νοι υπο­φέ­ρουν – Κατά 580% αυξή­θη­καν τα εργα­τι­κά ατυχήματα

Περισ­σό­τε­ρο από το ήμι­συ του πλη­θυ­σμού στην Ελλά­δα δεν μπο­ρεί να κάνει δια­κο­πές ούτε για μία εβδο­μά­δα μέσα στον χρόνο.

Αυτό δεί­χνει σχε­τι­κή έρευ­να της Eurostat για τις οικο­νο­μι­κές δυνα­τό­τη­τες κατοί­κων χωρών της Ευρω­παϊ­κής Ενω­σης να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν έστω και μία εβδο­μά­δα δια­κο­πές. Την τελευ­ταία 5ετία το ποσο­στό των κατοί­κων που δεν είναι σε θέση να κάνουν δια­κο­πές μειώ­θη­κε σε όλα τα κρά­τη-μέλη εκτός της Κύπρου, της Δανί­ας και της Ελλά­δας. Με βάση την έρευ­να το 53,6% των Ελλή­νων το 2016 δεν άντε­ξε το οικο­νο­μι­κό βάρος των δια­κο­πών ένα­ντι 51,2% το 2011. Τα υψη­λό­τε­ρα ποσο­στά οικο­νο­μι­κής αδυ­να­μί­ας για ταξί­δια συγκε­ντρώ­νο­νται στη Ρου­μα­νία (66,6%), στην Κρο­α­τία (62,8%), στη Βουλ­γα­ρία (56,4%) και ακο­λού­θως στην Ελλά­δα. Στον αντί­πο­δα τα χαμη­λό­τε­ρα ποσο­στά έχουν η Δανία, η Φιν­λαν­δία και η Αυστρία. Ο μέσος όρος δεί­χνει ότι ένας στους τρεις κατοί­κους στην Ε.Ε. δεν μπο­ρεί να κάνει δια­κο­πές μιας εβδομάδας.

Στο μετα­ξύ, στο μηνιαίο δελ­τίο που δημο­σιο­ποί­η­σε, χθες, το Ινστι­τού­το του Συν­δέ­σμου Ελλη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων γίνε­ται ανα­φο­ρά στον Δεί­κτη Κατα­να­λω­τι­κής Εμπι­στο­σύ­νης του ΟΟΣΑ, ο οποί­ος μετρά το επί­πε­δο εμπι­στο­σύ­νης των κατα­να­λω­τών κάθε χώρας. Δεδο­μέ­νου ότι οι δια­κο­πές είναι άμε­σα συνυ­φα­σμέ­νες με την κατα­να­λω­τι­κή εμπι­στο­σύ­νη, ο εν λόγω δεί­κτης απο­τε­λεί μια πολύ καλή ένδει­ξη για την προ­βλε­πό­με­νη ζήτη­ση από την κάθε αγο­ρά. Οι δεί­κτες κατα­να­λω­τι­κής εμπι­στο­σύ­νης της Τουρ­κί­ας (98,4) και της Ελλά­δας (96,7) για τον Ιού­νιο είναι οι χαμη­λό­τε­ροι μετα­ξύ των χωρών του δείγ­μα­τος και οι μονα­δι­κοί κάτω από το 100.

Εξάλ­λου, το Ινστι­τού­το επι­κα­λού­με­νο την Εθνι­κή Αρχή Συντο­νι­σμού Πτή­σε­ων παρα­θέ­τει στοι­χεία που δεί­χνουν ότι οι επι­πλέ­ον προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες αερο­πο­ρι­κές θέσεις από το εξω­τε­ρι­κό στα κυριό­τε­ρα περι­φε­ρεια­κά αερο­δρό­μια της χώρας για το 3μηνο Αυγού­στου — Οκτω­βρί­ου ξεπερ­νούν το μισό εκατ. σε σχέ­ση με το αντί­στοι­χο διά­στη­μα του 2016. Για τον Αύγου­στο οι επι­πλέ­ον θέσεις φθά­νουν στις 201.363 και το 50% της αύξη­σης προ­έρ­χε­ται από τη Γερ­μα­νία και τη Βρε­τα­νία. Συνο­λι­κά για τον τρέ­χο­ντα μήνα οι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες αερο­πο­ρι­κές θέσεις φθά­νουν σε 3,2 εκατ. Για το σύνο­λο του έτους οι συνο­λι­κές θέσεις θα φθά­σουν σε 15,5 εκατ. παρου­σιά­ζο­ντας αύξη­ση κατά 8,5%.

ΕΣΣΔ-Σοσια­λι­στι­κές χώρες: Εκεί που οι δια­κο­πές ήταν δικαί­ω­μα, όχι προνόμιο

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο