Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποινή φυλάκισης 30 μηνών στη χρυσαυγίτισσα που φιλοξενούσε τον ναζί Παππά

Σε φυλά­κι­ση 30 μηνών κατα­δι­κά­στη­κε από το Αυτό­φω­ρο Μονο­με­λές Πλημ­με­λειο­δι­κείο η 52χρονη γυναί­κα στο σπί­τι της οποί­ας στου Ζωγρά­φου συνε­λή­φθη χθες το βρά­δυ ο κατα­ζη­τού­με­νος, φυγό­ποι­νος για την υπό­θε­ση της Χρυ­σής Αυγής Χρή­στος Παππάς.

Το δικα­στή­ριο δεν ανα­γνώ­ρι­σε ελα­φρυ­ντι­κό, έδω­σε ωστό­σο ανα­στέλ­λου­σα δύνα­μη στην έφε­ση της κατη­γο­ρου­μέ­νης για υπό­θαλ­ψη εγκλη­μα­τία, ορί­ζο­ντας ότι οι 3 μήνες από την ποι­νή που της επι­βλή­θη­κε θα είναι εκτι­τέ­οι. Έτσι η γυναί­κα αφέ­θη­κε ελεύ­θε­ρη μετά την ολο­κλή­ρω­ση της δίκης.

Η γυναί­κα είπε στο δικα­στή­ριο πως ο Χρή­στος Παπ­πάς δεν έμε­νε στο σπί­τι της και πως χθες ήταν η πρώ­τη φορά που την επι­σκέ­φθη­κε από όταν κατα­δι­κά­στη­κε και ότι δεν σκέ­φθη­κε να ειδο­ποι­ή­σει τις Αρχές. Όπως ανέ­φε­ρε απο­λο­γού­με­νη: «Ήρθε σπί­τι, χτύ­πη­σε το κου­δού­νι, φορού­σε μάσκα και καπέ­λο. Άνοι­ξα πρώ­τα και μετά είδα ποιος είναι».

Σύμ­φω­να με την κατη­γο­ρου­μέ­νη: «Γνώ­ρι­ζα ότι ανα­ζη­τεί­ται, έχω κοι­νω­νι­κή-φιλι­κή σχέ­ση μαζί του, γνω­ρι­ζό­μα­στε από το 2017 μέσω του κινή­μα­τος. Πήγαι­να στις ομι­λί­ες του, ήμουν οπα­δός του ως προς τις ομι­λί­ες. Έχει έρθει κάποιες φορές, ήξε­ρε πού ήταν το σπί­τι. Από τη στιγ­μή που κατα­δι­κά­στη­κε ήταν η πρώ­τη φορά που με επι­σκε­πτό­ταν. Ξαφ­νιά­στη­κα που τον είδα. Ήθε­λε να φάμε και μετά να φύγει. Δεν ρώτη­σα ούτε σκέ­φτη­κα να ειδο­ποι­ή­σω τις Αρχές. Δεν περί­με­να την επί­σκε­ψη. Προ­φα­νώς κάποιος είδε τον άνθρω­πο και ειδο­ποί­η­σε τις Αρχές. Ήθε­λε να τακτο­ποι­ή­σει κάποια πράγ­μα­τα που είχε σε μια βαλί­τσα μαζί του».

Στην ερώ­τη­ση της Έδρας αν θεώ­ρη­σε πως θα κιν­δύ­νευε σε περί­πτω­ση που ειδο­ποιού­σε τις Αρχές , η 52χρονη απά­ντη­σε: «Όχι, δεν το σκέ­φτη­κα. Δεν το έκα­να από φόβο αλλά από άγνοια».

-Πρό­ε­δρος: Για­τί δεν ειδο­ποι­ή­σα­τε τις Αρχές;

-Κατη­γο­ρού­με­νη: Το τηλέ­φω­νο ήταν πάνω στο τρα­πέ­ζι, δεν ήθε­λα να με δει να καλώ την αστυ­νο­μία. Είμαι μονα­χο­παί­δι, έχω μόνο τη μάνα μου, δεν θα μας έβα­ζα σε περιπέτεια.

Ήταν έτοι­μος να φάει και να φύγει. Ζήτη­σε να κάνει κάτι στον υπο­λο­γι­στή, εγώ μαγεί­ρε­ψα. Δεν μιλού­σα­με στο μεσοδιάστημα.

Στην πρό­τα­ση του ο Εισαγ­γε­λέ­ας ζήτη­σε την ενο­χή της 52χρονης ομοϊ­δε­ά­τισ­σας του υπαρ­χη­γού της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης , χωρίς την ανα­γνώ­ρι­ση ελα­φρυ­ντι­κού. Όπως είπε ο εισαγ­γε­λι­κός λει­τουρ­γός, «η υπό­θαλ­ψη, ακό­μα και εάν επρό­κει­το για μικρό διά­στη­μα παρα­μο­νής, τελέ­στη­κε. Η εισαγ­γε­λι­κή έδρα δεν πεί­θε­ται από τον ισχυ­ρι­σμό της εθι­μο­τυ­πι­κής επί­σκε­ψης. Η κατη­γο­ρού­με­νη ήξε­ρε ότι του έχει επι­βλη­θεί ποι­νή και του άνοι­ξε την πόρ­τα. Να κηρυ­χθεί ένοχη».

Οι αστυ­νο­μι­κοί που οι κατα­θέ­σεις τους ανα­γνώ­στη­καν στο δικα­στή­ριο, ανα­φέ­ρουν πως «στις 8 χθες το βρά­δυ έγι­νε ένα τηλε­φώ­νη­μα στην Αστυ­νο­μία στο οποίο άγνω­στος ενη­μέ­ρω­νε ότι η 52χρονη “κρύ­βει στο σπί­τι της τον Χρή­στο Παπ­πά της Χρυ­σής Αυγής”. Έτσι μετέ­βη­σαν στη διεύ­θυν­ση που υπο­δεί­χθη­κε από την καταγ­γε­λία και εντό­πι­σαν τον υπαρ­χη­γό του ναζι­στι­κού μορ­φώ­μα­τος. Στο σπί­τι εντο­πί­στη­καν και κάποια σημειώ­μα­τα, για τα οποία η κατη­γο­ρου­μέ­νη δήλω­σε πως δεν γνω­ρί­ζει τίπο­τα , τα οποία έγρα­φαν: “ΔΧΠ σ´ αγα­πάω”, “Σ’ αγα­πάω, αδέ­κα­στος”, “Σ’ αγα­πάω, πατήρ” και “Δάσκα­λος”».

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο