Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποινικοποίηση των αστέγων

Και ενώ η καπι­τα­λι­στι­κή κρί­ση πολ­λα­πλα­σιά­ζει καθη­με­ρι­νά τους άστε­γους, στις ευρω­παϊ­κές χώρες συνε­χώς λαμ­βά­νουν μέτρα ενα­ντί­ον τους. Με νόμους και πρα­κτι­κές, τους απα­γο­ρεύ­ουν να κοι­μού­νται στους δρό­μους, να ψάχνουν τους κάδους απορ­ριμ­μά­των, να ζητια­νεύ­ουν κ.ά.

Βρετανία: Καρφιά κάτω από γέφυρα για να μην κοιμούνται οι άστεγοι

Βρε­τα­νία: Καρ­φιά κάτω από γέφυ­ρα για να μην κοι­μού­νται οι άστεγοι

Δια­βά­ζου­με στο σημε­ρι­νό (28/7/2017) «Ριζο­σπά­στη»:

Με πρό­στι­μα έως 2.500 στερ­λί­νες (2.800 ευρώ) απει­λούν άστε­γους οι δημο­τι­κές αρχές στην Οξφόρ­δη της Βρε­τα­νί­ας, σε μία προ­σπά­θεια να τους τρο­μο­κρα­τή­σουν και να τους εξα­φα­νί­σουν από τους δρό­μους της πόλης.

Οπως ανα­φέ­ρει η βρε­τα­νι­κή εφη­με­ρί­δα «Γκάρ­ντιαν», μέλη της δημο­τι­κής αστυ­νο­μί­ας αφή­νουν τις τελευ­ταί­ες μέρες σημειώ­μα­τα με απει­λές για τα βαριά πρό­στι­μα πάνω σε τσά­ντες και υπνό­σα­κους ανθρώ­πων που, πέφτο­ντας θύμα­τα της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας, ανα­γκά­ζο­νται να επι­βιώ­νουν στους δρό­μους. Η απάν­θρω­πη αυτή τακτι­κή, που συν­δυά­ζε­ται και με περι­κο­πή των όποιων κοι­νω­νι­κών δαπα­νών, επι­βε­βαιώ­νει ότι η ζωή των εργα­ζο­μέ­νων επι­δει­νώ­νε­ται και φτά­νει μέχρι και στην ποι­νι­κο­ποί­η­ση των από­κλη­ρων αυτών που το ίδιο το σύστη­μα εκμε­τάλ­λευ­σης εξα­χρειώ­νει και πετά σαν στυμ­μέ­νες λεμο­νό­κου­πες. Ολα αυτά δεν μπο­ρεί να μη φέρουν στο νου όλα αυτά που περι­γρά­φει ο Μαρξ στο «Κεφά­λαιο», στην ενό­τη­τα που ανα­φέ­ρε­ται στη λεγό­με­νη «πρω­ταρ­χι­κή συσ­σώ­ρευ­ση του καπι­τα­λι­σμού» τον 15ο αιώ­να στην Αγγλία, όπου οι εξα­θλιω­μέ­νοι ξερι­ζω­μέ­νοι αγρό­τες που στοι­βά­ζο­νταν στις πόλεις υπο­χρε­ώ­νο­νταν με τους νόμους «ενά­ντια στην αλη­τεία», για να απο­φύ­γουν τις βαριές ποι­νές, να δου­λεύ­ουν στα πρώ­ι­μα καπι­τα­λι­στι­κά σκλαβοπάζαρα…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο