Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ άφησε να πνιγούν 76 ναυαγοί στην Μεσόγειο (Συγκλονιστικό ΒΙΝΤΕΟ)

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

To Πολε­μι­κό Ναυ­τι­κό των ΗΠΑ αρνή­θη­κε να βοη­θή­σει ναυα­γούς όταν το σκά­φος τους ανα­τρά­πη­κε αφή­νο­ντας να πνι­γούν δεκά­δες άνθρω­ποι, λένε οι επιζώντες.

Το περιο­δι­κό Newsweek δημο­σιεύ­ει πως το  Ναυ­τι­κό των ΗΠΑ  κατη­γο­ρεί­ται πως ένα από τα πλοία του— το USNS Trenton— αγνό­η­σε τις κλή­σεις αγω­νί­ας των ναυα­γών στη Μεσό­γειο θάλασ­σα, τον Ιού­νιο, αφή­νο­ντας να πνι­γούν 76 άτομα.

Οι επι­ζώ­ντες της κατα­στρο­φής ισχυ­ρί­στη­καν ότι το Τρέ­ντον αρνή­θη­κε να έρθει για βοή­θειά τους ακό­μη και όταν το γεμά­το μετα­νά­στες σκά­φος είχε ήδη βυθι­στεί, πιστεύ­ο­ντας πως θα μπο­ρού­σαν να έχουν σωθεί ζωές αν το ναυ­τι­κό είχε ενερ­γή­σει νωρίτερα.

Εισαγ­γε­λείς της Σικε­λί­ας ερεύ­νη­σαν τους ισχυ­ρι­σµούς, παρα­κο­λου­θώ­ντας βίντεο που τρα­βή­χτη­κε από ελι­κό­πτε­ρο και δημο­σιεύ­τη­κε στην  La Republica τον Οκτώ­βριο, γρά­φει η «Γκάρ­ντιαν». Το πλοίο του Πολε­μι­κoύ Ναυ­τι­κoύ των ΗΠΑ  έσω­σε τελι­κά 42 άτο­μα, όταν το σκά­φος τους βυθί­στη­κε, αλλά οι επι­ζώ­ντες δηλώ­νουν ότι θα μπο­ρού­σαν να έχουν απο­τρα­πεί οι 76 θάνα­τοι. «Είδα­με ότι το πλοίο, δεν ήταν πολύ μακριά,” δηλώ­νει ένας ναυα­γός «Είδα­με την αμε­ρι­κα­νι­κή σημαία. Αν μας είχε σώσει όταν ήμα­σταν όλοι ακό­μα εν πλω, 76 άτο­μα δεν θα είχαν πεθάνει.»

Το μικρό σκά­φος ταξί­δευε από τη Λιβύη με 117 μετα­νά­στες, πολ­λοί από τις χώρες της Αφρι­κής νότια της Σαχά­ρας. «Είχα­με μεί­νει  στη θάλασ­σα για ημέ­ρες όταν το σκά­φος άρχι­σε να παίρ­νει νερό τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες της 12ης Ιου­νί­ου. Η θάλασ­σα ήταν άγρια και η βάρ­κα μας άρχι­σε να γεμί­ζει με νερό,» λέει ένας επι­ζών, «και ξαφ­νι­κά είδα­με ένα πλοίο. Ήταν ένα αμε­ρι­κά­νι­κο πλοίο.»

Οι άνθρω­ποι στο σκά­φος που βού­λια­ζε προ­σπά­θη­σαν να τρα­βή­ξουν την προ­σο­χή του Trenton για περί­που μια ώρα, λένε οι επι­ζώ­ντες, αλλά χωρίς επι­τυ­χία. «Είδα­με την αμε­ρι­κά­νι­κη σημαία, και προ­σπα­θή­σα­με να τους φτά­σου­με, αλλά μόλις πλη­σιά­σα­με, φάνη­κε να μας απο­φεύ­γει και άλλα­ξε κατεύ­θυν­ση» δηλώ­νουν οι διασωθέντες.

navy

Το Ναυ­τι­κό αρνή­θη­κε ότι το Τρέ­ντον ήταν κοντά στην βάρ­κα των μετα­να­στών πριν βυθιστεί.

Το πολε­μι­κό πλοίο επέ­στρε­ψε μισή ώρα μετά την βύθι­ση του σκά­φους. «Είδα­με ξεκά­θα­ρα το ίδιο αμε­ρι­κά­νι­κο πλοίο που μας είχε αγνο­ή­σει να μας πλη­σιά­ζει, διη­γεί­ται ένας άνδρας επι­ζών. Όταν ρωτή­σα­με τους ναύ­τες για­τί δεν είχαν παρέμ­βει πριν την βύθι­ση του σκά­φους, ισχυ­ρί­ζο­νται οι επι­ζώ­ντες , πως το πλή­ρω­μα του Trenton τους απά­ντη­σε πως «δεν ήταν δου­λειά τους.»

-Θα μιλή­σου­με με τους επι­ζώ­ντες του ναυα­γί­ου, για να κατα­λά­βου­με τι συνέ­βη εκεί­νο το πρωί,», δήλω­σε ο εισαγ­γε­λέ­ας Fabio D’Anna. Τόνι­σε, ότι επί­ση­μη έρευ­να δεν είχε ακό­μα ξεκινήσει.

Η Διοι­κη­τής Kyle Raines, εκπρό­σω­πος τύπου του 6ου στό­λου, υπεύ­θυ­νη για την Ευρώ­πη, δήλω­σε πως η υπη­ρε­σία είναι «εν γνώ­ση των εκθέ­σε­ων που εξε­τά­ζουν οι Ιτα­λοί εκπρό­σω­ποι για την  διά­σω­ση  των ατό­μων που βρί­σκο­νταν σε κατά­στα­ση κιν­δύ­νου στη θάλασ­σα, από το USN Trenton» Η Διοι­κη­τής ισχυ­ρί­στη­κε ότι το πλή­ρω­μα πρω­το­εί­δε τους ναυα­γούς αφού είχε βυθι­στεί το σκάφος.

Όμως η κατα­γρα­φή συνο­μι­λί­ας του πλη­ρώ­μα­τος, από δημο­σιο­γρά­φο της Republica δεί­χνει πως στο Trenton ήταν επι­φυ­λα­κτι­κοί στο να βοη­θή­σουν  μετα­νά­στες που δια­τρέ­χουν κίν­δυ­νο και σε ένα δια­φο­ρε­τι­κό περι­στα­τι­κό δύο μέρες πριν την μοι­ραία ανα­τρο­πή του Ιου­νί­ου. Ο Fabio Butera έπια­σε μια συνο­μι­λία μετα­ξύ του Trenton και του ελλη­νι­κoύ εμπο­ρι­κού πλοί­ου Leone Hermes στην οποία το σκά­φος των ΗΠΑ ήταν ενή­με­ρο για την κατά­στα­ση μετα­να­στών σε αντί­στοι­χη περίπτωση.

Μια αμε­ρι­κά­νι­κη φωνή απα­ντά στην συνο­μι­λία: «Έχω άλλα καθή­κο­ντα να ακο­λου­θή­σω. Δεν είμα­στε σε θέση να βοη­θή­σου­με στο θέμα αυτό». Οι μετα­νά­στες δια­σώ­θη­καν τελι­κά από το Leone Hermes σε εκεί­νη την περίπτωση.

Δεν είναι από ότι φαί­νε­ται η πρώ­τη φορά που οι εντο­λές των ΗΠΑ είναι να μην δια­σώ­ζο­νται οι ναυα­γοί. Δεν είναι «δου­λειά τους» και έχουν πιο «σημα­ντι­κά πράγ­μα­τα» να κάνουν. Είναι γνω­στή η αδια­φο­ρία της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ για την ανθρώ­πι­νη ζωή πόσο μάλ­λον όταν πρό­κει­ται για τις ζωές ανθρώ­πων  που δεν έχουν κάποιο κέρ­δος να προ­σφέ­ρουν στα μονο­πώ­λια. Αυτός είναι ο καπι­τα­λι­σμός. Δεν έχει χρό­νο και διά­θε­ση για ανθρωπισμό!

* Βίντεο της πορ­το­γα­λι­κής πολε­μι­κής αερο­πο­ρί­ας δεί­χνει τις δρα­μα­τι­κές στιγ­μές που έζη­σαν μετα­νά­στες στη Μεσό­γειο, το Μάη του 2017, όταν το σκά­φος τους τυλί­χθη­κε στις φλό­γες. Σύμ­φω­να με την Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους πρό­σφυ­γες (UNHCR), από τις αρχές του έτους, περισ­σό­τε­ροι από 2000 μετα­νά­στες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προ­σπά­θεια τους να δια­πλεύ­σουν τη Μεσό­γειο με προ­ο­ρι­σμό τις ευρω­παϊ­κές ακτές. 

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο