Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πολωνία: «Πράσινο φως» στην ανθρωπιά από κατοίκους που βοηθούν μετανάστες και πρόσφυγες

«Πρά­σι­νο φως» στην ανθρω­πιά ανά­βουν κάτοι­κοι χωριών και κωμο­πό­λε­ων της Πολω­νί­ας που βρί­σκο­νται κοντά στα σύνο­ρα με την Λευκορωσίας.

Όταν πέφτει το σκο­τά­δι, σε ορι­σμέ­να σπί­τια ανά­βει ένα πρά­σι­νο φως ως ένδει­ξη έμπρα­κτης αλλη­λεγ­γύ­ης σε μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες που έχουν ανά­γκη μια στέ­γη, είδη πρώ­της ανά­γκης, τρό­φι­μα και ρούχα.

Εκ των πρω­τερ­γα­τών της πρω­το­βου­λί­ας «ένα πρά­σι­νο φως για τους μετα­νά­στες», ο δικη­γό­ρος Καμίς Σίλερ, κάτοι­κος του χωριού Ντού­μπι­τσε Τσερ­κιέβ­νε που βρί­σκε­ται δέκα χιλιό­με­τρα από τα σύνο­ρα Πολω­νί­ας-Λευ­κο­ρω­σί­ας, σημειώ­νει μετα­ξύ άλλων: «Έχου­με ζεστά ρού­χα και παπού­τσια. Επί­σης πακέ­τα με τρό­φι­μα και ειδι­κά σκεύη για την απο­λύ­μαν­ση του νερού».

Όπως ανα­φέ­ρει Μαρία Άντσι­πουκ, κάτοι­κος του χωριού Μιχά­λο­βο, το πρά­σι­νο φως «σημαί­νει ότι το σπί­τι μου είναι ενα ασφα­λές μέρος για τους μετα­νά­στες που θέλουν να ζητή­σουν βοή­θεια». Η Άντσι­πουκ προ­σθέ­τει ότι ευαι­σθη­το­ποι­ή­θη­κε για το ζήτη­μα όταν είδε στις ειδή­σεις προ­σφυ­γό­που­λα από το Ιράκ να συλ­λαμ­βά­νο­νται στο Μιχά­λο­βο από συνο­ριο­φύ­λα­κες και να μετα­φέ­ρο­νται μέσα στο κρύο πίσω από την συνο­ρια­κή γραμμή.

«Δεν ξεχνιού­νται τέτοια πράγ­μα­τα» υπο­γραμ­μί­ζει η ίδια με δάκρυα στα μάτια: «Μετά απ’ αυτό είπα στον εαυ­τό μου πως θα κάνω τα πάντα ώστε να μην ξανασυμβεί».

Δυστυ­χώς, όμως, η πρω­το­βου­λία έχει χρη­σι­μο­ποι­η­θεί από ορι­σμέ­νους επι­τή­δειους ρατσι­στές που ανά­βουν το πρά­σι­νο φως προ­κει­μέ­νου να προ­σελ­κύ­σουν μετα­νά­στες και να τους παρα­δώ­σουν στην αστυ­νο­μία ώστε να τους γυρί­σει πίσω στα σύνορα.

Παρά την καλ­λιέρ­γεια κλί­μα­τος εθνι­κι­σμού και ρατσι­σμού από τις πολω­νι­κές αρχές, πλη­θαί­νουν οι περι­πτώ­σεις αλλη­λεγ­γύ­ης από Πολω­νούς οι οποί­οι βοη­θούν απελ­πι­σμέ­νους μετα­νά­στες, προ­μη­θεύ­ο­ντας τους με τρό­φι­μα και είδη πρώ­της ανά­γκης και πολ­λές φορές σώζο­ντας τους από την απέλαση.

Σημειώ­νε­ται ότι εδώ και εβδο­μά­δες στα σύνο­ρα Πολω­νί­ας-Λευ­κο­ρω­σί­ας βρί­σκο­νται εγκλω­βι­σμέ­νοι χιλιά­δες μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες, κυρί­ως από την Μέση Ανα­το­λή, με τις κυβερ­νή­σεις των δύο χωρών να ανταλ­λά­σουν βαριές κατη­γο­ρί­ες και την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση να παί­ζει επι­κίν­δυ­να παι­χνί­δια στις πλά­τες ξερι­ζω­μέ­νων ανθρώ­πων-θυμά­των των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.

che guevara 008

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο