Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πορτογαλία: Κατσίκες για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών

Η πλη­γή των δασι­κών πυρ­κα­γιών είναι ένας χρό­νιος εφιάλ­της για την Πορ­το­γα­λία. Για να τον αντι­με­τω­πί­σει, η κυβέρ­νη­σή της πλέ­ον έχει ανα­λά­βει μια εκστρα­τεία, που σε συν­δυα­σμό με το γενι­κό­τε­ρο σχέ­διό της για την αντι­με­τώ­πι­ση της κλι­μα­τι­κής αλλα­γής, προ­βλέ­πει συμ­φω­νί­ες με πολ­λούς παρα­γω­γι­κούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι και η κτη­νο­τρο­φία και η χρή­ση των ζώων για την πρό­λη­ψη των πυρκαγιών.

Το παρά­δειγ­μα είναι απτό: στην κοι­νό­τη­τα Βερ­μέ­λιους, δίπλα σε δασι­κή περιο­χή στα νότια της χώρας, οι τοπι­κές δασι­κές αρχές χρη­σι­μο­ποιούν 150 κατσί­κες ως χορ­το­κο­πτι­κά. Τα ζώα τρώ­νε τα ζιζά­νια και κάθε άλλου είδους δασι­κή βλά­στη­ση, μειώ­νο­ντας το υπερ­βάλ­λον ποσο­στό καύ­σι­μης ύλης, που θα μπο­ρού­σε να συδαυ­λί­ζει τις πυρκαγιές.

Όπως πλη­ρο­φο­ρεί η εφη­με­ρί­δα The New York Times, το σχέ­διο άρχι­σε να εφαρ­μό­ζε­ται από τη δασι­κή υπη­ρε­σία το 2018. Στο αρχι­κό σχέ­διο είχαν εγγρα­φεί σαρά­ντα και πλέ­ον βοσκοί σε όλη τη χώρα, με τα κοπά­δια τους να φθά­νουν τα 10.800 κεφά­λια. Στό­χος τους ήταν να μετα­τρα­πούν περί­που 2.700 εκτά­ρια επι­κίν­δυ­νων για την εκδή­λω­ση πυρ­κα­γιών εκτά­σε­ων σε αντι­πυ­ρι­κές ζώνες.

Το πρό­βλη­μα όμως στην εφαρ­μο­γή του σχε­δί­ου δεν ήταν η χρη­μα­το­δό­τη­σή του, αλλά η απρο­θυ­μία των βοσκών να παρα­μεί­νουν απο­κλει­στι­κά σε εκεί­νην την περιο­χή, επι­τε­λώ­ντας αυτήν τη δρα­στη­ριό­τη­τα, με τόσο μικρές απο­ζη­μιώ­σεις. «Απο­δεί­χθη­κε δύσκο­λο να δεχθούν να κάνουν αυτή τη δύσκο­λη δου­λειά και να ζού­νε στις δύσβα­τες περιο­χές εκεί­νες», εξη­γεί ο διευ­θυ­ντής του Ινστι­τού­του Συντή­ρη­σης της Φύσης και των Δασών Νού­νου Σεκέιρα.

Ο ίδιος πάντως δηλώ­νει πως το σχέ­διο δεν πρό­κει­ται να εγκα­τα­λει­φθεί και πως θα ικα­νο­ποι­η­θούν όλα τα παρά­πο­να, προ­κει­μέ­νου το σχέ­διο τού­το, που τώρα βρί­σκε­ται σε πιλο­τι­κό στά­διο, να γίνει πραγ­μα­τι­κό­τη­τα στο σύνο­λο της χώρας, η οποία κάθε χρό­νο δοκι­μά­ζε­ται από πυρ­κα­γιές, που μειώ­νουν τις δασι­κές εκτά­σεις της.

Πηγή: El Publico / ΑΠΕ Γιώρ­γης-Βύρων Δάβος

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο