Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποσειδώνια 2022 — Μητσοτάκης: Ευκαιρίες για κέρδη φέρνει ο πόλεμος στους εφοπλιστές

Ευκαι­ρί­ες για περισ­σό­τε­ρα κέρ­δη στους εφο­πλι­στές φέρ­νει ο πόλε­μος των ΝΑΤΟι­κών με τη Ρωσία στην Ουκρα­νία υπαι­νί­χθη­κε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης μιλώ­ντας στα εγκαί­νια της έκθε­σης «Ποσει­δώ­νια 2022». 

«Πριν από λίγες μέρες στις Βρυ­ξέλ­λες, απο­φα­σί­σα­με ως Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο να μειώ­σου­με κατά περί­που 90% τις εισα­γω­γές ρωσι­κού πετρε­λαί­ου» είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός και πρό­σθε­σε πως η από­φα­ση αυτή «στρέ­φει όμως ταυ­τό­χρο­να και την Ευρώ­πη ακό­μα περισ­σό­τε­ρο προς τις αγο­ρές της Μέσης Ανα­το­λής, της Αφρι­κής και της Αμε­ρι­κής. Και μαζί της ‑παρά τις προ­σω­ρι­νές δυσκο­λί­ες- ανοί­γει νέα λιμά­νια και νέους προ­ο­ρι­σμούς που μπο­ρούν να κατα­κτη­θούν από την ελλη­νι­κή ναυτιλία».

Ανέ­φε­ρε ότι «καθί­στα­ται κομ­βι­κή και η σημα­σία της θάλασ­σας για τη δια­κί­νη­ση φυσι­κού αερί­ου» και πως «μια και­νούρ­για πρό­κλη­ση για τα ελλη­νό­κτη­τα πλοία μετα­φο­ράς LNG». Πρό­σθε­σε ότι η Ελλά­δα «γίνε­ται, έτσι, μία ενερ­γεια­κή πύλη προς ολό­κλη­ρη την Ευρώ­πη και σίγου­ρα ένας κρί­σι­μος κόμ­βος για όλη την νοτιο­α­να­το­λι­κή Μεσό­γειο, με στα­θε­ρούς πυλώ­νες της τα “ξύλι­να τεί­χη” του Θεμιστοκλή».

Επί­σης, έκα­νε γνω­στό ότι ζήτη­σε από την ΕΕ να απαλ­λα­χθούν οι εφο­πλι­στές από τυχόν ρύπαν­ση των θαλασ­σών και του περι­βάλ­λο­ντος! Ανέ­φε­ρε ζήτη­σε «να ισχύ­σει ο μηχα­νι­σμός της αρχής “ο ρυπαί­νων πλη­ρώ­νει”, με υπεύ­θυ­νο τον χει­ρι­στή και όχι τον ιδιο­κτή­τη του πλοί­ου» με επι­στο­λή του προς την πρό­ε­δρο της Κομι­σιόν Ουρ­σου­λα Φον ντερ Λάιεν.

Με την ίδια επι­στο­λή ζήτη­σε στο όνο­μα ενός πιο «πρά­σι­νου» στό­λου να υπάρ­ξουν πρω­το­βου­λί­ες προ­κει­μέ­νουν «να εντα­θεί η έρευ­να και η ανά­πτυ­ξη τεχνο­λο­γιών γύρω από τα εναλ­λα­κτι­κά καύ­σι­μα. Να είναι ασφα­λή για τα πλοία αλλά να είναι και βιώ­σι­μα για την οικο­νο­μία», «να ανα­θε­ω­ρη­θεί η ευρω­παϊ­κή νομο­θε­σία ώστε να δια­σφα­λί­ζο­νται πραγ­μα­τι­κά ίσοι όροι αντα­γω­νι­σμού στις μετα­φο­ρές και «να κατα­νέ­μο­νται δίκαια μετα­ξύ των κρα­τών-μελών τα έσο­δα από το ευρω­παϊ­κό σύστη­μα εμπο­ρί­ας εκπο­μπών, ειδι­κά στο θαλάσ­σιο εμπόριο».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο