Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ποτέ δεν έριξαν τόσες πολλές βόμβες οι Αμερικάνοι στο Αφγανιστάν όσες το 2018

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

17 χρό­νια μετά την κατα­λη­ψη της Καμπούλ από τις δυνά­μεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το μισό Αφγα­νι­στάν έχει ξανα­κα­τα­λη­φθεί από τους Ταλι­μπάν και ο πόλε­μος συνε­χί­ζε­ται. Ο ISIS έχει γίνει ολο­έ­να και πιο ενερ­γός στη χώρα και περί­που 14.000 στρα­τεύ­μα­τα των ΗΠΑ ακό­μα υπη­ρε­τούν εκεί σε μια προ­σπά­θεια να περιο­ρί­σουν ένα αυξα­νό­με­νο κύμα επι­θέ­σε­ων και εξτρε­μι­σμού. Φαί­νε­ται να μην τα κατα­φέρ­νουν. Ήδη από επί­ση­μα χεί­λη Αμε­ρι­κά­νι­κα χεί­λη ακού­γε­ται πως ο πόλε­μος στο Αφγα­νι­στάν έχει χαθεί.

-Ακό­μη και αν η σύγκρου­ση έχει κάνει λιγό­τε­ρα πρω­το­σέ­λι­δα τα τελευ­ταία χρό­νια, οι ΗΠΑ δεν έχουν ρίξει ποτέ τόσες βόμ­βες στο Αφγα­νι­στάν, όπως φέτος, σχο­λιά­ζει το περιο­δι­κό Forbes.

Σύμ­φω­να με στοι­χεία της Κεντρι­κής Διοί­κη­σης των Αερο­πο­ρι­κών Δυνά­με­ων των ΗΠΑ επαν­δρω­μέ­να και μη επαν­δρω­μέ­να αερο­σκά­φη έρι­ξαν 5,213 βόμ­βες και πυραύ­λους μετα­ξύ Ιανουα­ρί­ου και τέλος Σεπτεμ­βρί­ου 2018.

bomber

 

Το προη­γού­με­νο ρεκόρ ήταν το 2010 όταν έπε­σαν 5,101 βόμ­βες συνο­λι­κά. Αυτή ήταν η πιο αιμα­τη­ρή χρο­νιά όπου 711 στρα­τιώ­τες της ΝΑΤΟι­κής Συμ­μα­χί­ας και 1.271 άμα­χοι σκο­τώ­θη­καν. Προς το τέλος της Προ­ε­δρί­ας του Ομπά­μα, ο αριθ­μός των βομ­βών μειώ­θη­κε με 947 χτυ­πή­μα­τα το 2015 και 1.337 το 2016. Δεδο­μέ­νου ότι ο Πρό­ε­δρος Τραμπ ανα­κοί­νω­σε μια νέα Αφγα­νι­κή στρα­τη­γι­κή τον περα­σμέ­νο Αύγου­στο και έστει­λε περισ­σό­τε­ρα στρα­τεύ­μα­τα στη χώρα, ο αριθ­μός των βομ­βών έχει αυξη­θεί δραματικά.

Η αύξη­ση οφεί­λε­ται κυρί­ως στην αλλα­γή των κανό­νων εμπλο­κής που επι­τρέ­πει τις συμ­μα­χι­κές δυνά­μεις κατο­χής να ανοί­ξουν πυρ ενα­ντί­ον του εχθρού χωρίς να έρχο­νται σε επα­φή μαζί του. Η αλλα­γή έγι­νε απο τον υπουρ­γό Άμυ­νας των ΗΠΑ Jim Mattis, στρα­τη­γό σε απο­στρα­τεία, που αφαί­ρε­σε τους περιο­ρι­σμούς για να κάνει τις αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές πιό απο­τε­λε­σμα­τι­κές. Η αλλα­γή των κανό­νων σε συν­δυα­σμό με έναν υψη­λό­τε­ρο ρυθ­μό των αερο­πο­ρι­κών επι­δρο­μών από την Αφγα­νι­κή Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία (που δεν περι­λαμ­βά­νο­νται στο σχε­διά­γραμ­μα) έχει οδη­γή­σει σε περισ­σό­τε­ρους θανά­τους αμά­χων. Τον περα­σμέ­νο μήνα, ο ΟΗΕ ανα­κοί­νω­σε ότι ο αριθ­μός των αμά­χων κατά τους πρώ­τους εννέα μήνες του 2018 είναι υψη­λό­τε­ρος από κάθε έτος, από τότε που άρχι­σε να κρα­τά­ει στα­τι­στι­κή το 2009.

Η κατά­λη­ψη του Αφγα­νι­στάν από τους Συμ­μά­χους στο ΝΑΤΟ όπου και Ελλη­νι­κές δυνά­μεις συμ­με­τέ­χουν δεν έχει φέρει την ειρή­νη στον πολύ­πα­θο λαό του Αφγα­νι­στάν όπως ήταν τότε οι εξαγ­γε­λί­ες του ΟΗΕ. Να θυμη­θού­με ότι και με απο­φά­σεις του ΟΗΕ βρέ­θη­καν όλοι αυτοί οι στρα­τοί στο Αφγα­νι­στάν. Αντί­θε­τα το λου­τρό αίμα­τος συνε­χί­ζε­ται αστα­μά­τη­τα. Το αίτη­μα που αφο­ρά όλους τους κατα­κτη­τές είναι να απο­συρ­θούν αμέ­σως και να αφή­σουν τον λαό του Αφγα­νι­στάν να απο­φα­σί­σει για την τύχη του. Η ευχή βέβαια είναι ταυ­τό­χρο­να να βρεί την δύνα­μη και να απο­τι­νά­ξει και τους ντό­πιους δυνά­στες του και να ξανα­βρεί την ελευ­θε­ρία του όπως απο­λάμ­βα­νε την δεκα­ε­τία του 70 πριν οι Αμε­ρι­κά­νοι δημιουρ­γή­σουν τον εμφύ­λιο και την μετέ­πει­τα κατα­δυ­να­στευ­σή του.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο