Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: Περίπου 9.000 ασθενείς πρέπει επειγόντως να μεταφερθούν για θεραπεία εκτός της Λωρίδας της Γάζας

Περί­που 9.000 ασθε­νείς από τη Λωρί­δα της Γάζας πρέ­πει να μετα­φερ­θούν από εκεί επει­γό­ντως για θερα­πεία καθώς στο παλαι­στι­νια­κό έδα­φος έχουν απο­μεί­νει μόνο 10 νοσο­κο­μεία τα οποία λει­τουρ­γούν στο ελά­χι­στο, προει­δο­ποί­η­σε σήμε­ρα ο επι­κε­φα­λής του ΠΟΥ.

«Με μόνο 10 νοσο­κο­μεία που λει­τουρ­γούν στο ελά­χι­στο σε όλη τη #Γάζα, χιλιά­δες ασθε­νείς συνε­χί­ζουν να στε­ρού­νται υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης», προει­δο­ποί­η­σε ο γενι­κός διευ­θυ­ντής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντα­νόμ Γκεμπρεγέσους.

Πριν από τον πόλε­μο, η Γάζα είχε 36 νοσο­κο­μεία, σύμ­φω­να με στοι­χεία του ΠΟΥ.

«Περί­που 9.000 ασθε­νείς πρέ­πει να μετα­φερ­θούν επει­γό­ντως στο εξω­τε­ρι­κό για ζωτι­κής σημα­σί­ας υπη­ρε­σί­ες υγεί­ας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της θερα­πεί­ας του καρ­κί­νου, των τραυ­μά­των που προ­κλή­θη­καν από τους βομ­βαρ­δι­σμούς, της αιμο­κά­θαρ­σης και άλλων χρό­νιων ασθε­νειών», είπε.

Αυτός ο αριθ­μός είναι κατά 1.000 μεγα­λύ­τε­ρος σε σχέ­ση με την τελευ­ταία απο­γρα­φή του ΠΟΥ στις αρχές Μαρτίου.

Ο Τέντρος είπε ότι μέχρι στιγ­μής «περισ­σό­τε­ροι από 3.400 ασθε­νείς έχουν παρα­πεμ­φθεί στο εξω­τε­ρι­κό μέσω της Ράφα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων 2.198 τραυ­μα­τιών και 1.215 χρό­νια πασχό­ντων». “Αλλά πολ­λοί άλλοι πρέ­πει να απο­μα­κρυν­θούν. Προ­τρέ­που­με το Ισρα­ήλ να επι­τα­χύ­νει τις εγκρί­σεις για απο­μα­κρύν­σεις, ώστε να μπο­ρούν να νοση­λευ­τούν ασθε­νείς σε κρί­σι­μη κατά­στα­ση. Κάθε στιγ­μή μετρά­ει”, είπε ο ίδιος.

Πριν ξεκι­νή­σει ο πόλε­μος στις 7 Οκτω­βρί­ου, 50 με 100 ασθε­νείς την ημέ­ρα παρα­πέ­μπο­νταν από τη Γάζα στην Ανα­το­λι­κή Ιερου­σα­λήμ και τη Δυτι­κή Όχθη. Οι μισοί από αυτούς νοση­λεύ­ο­νταν για καρκίνο.

 

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο