Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΟΥ: «Τα εμβόλια σώζουν ζωές, αλλά δεν αποτρέπουν πλήρως τη μετάδοση»

Τις μεγά­λες ευθύ­νες των κυβερ­νή­σε­ων μεγά­λων καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών, που ενα­πό­θε­σαν τη λύση στο πρό­βλη­μα της παν­δη­μί­ας, απο­κλει­στι­κά και μόνο στους μαζι­κούς εμβο­λια­σμούς, ανα­δει­κνύ­ουν οι χθε­σι­νές δηλώ­σεις του επι­κε­φα­λής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, σχε­τι­κά με την εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας, που παρου­σιά­ζει νέα έξαρ­ση, με επί­κε­ντρο την Ευρώπη.

Συγκε­κρι­μέ­να, σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που έδω­σε στη Γενεύη την Τετάρ­τη, ο Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σους είπε ότι πολ­λοί εμβο­λια­σμέ­νοι πέφτουν σε μία «ψευ­δή αίσθη­ση ασφά­λειας» και σκέ­φτο­νται ‑λαν­θα­σμέ­να- ότι η λήψη του εμβο­λί­ου για τον COVID σημαί­νει ότι δεν χρειά­ζε­ται πλέ­ον να λαμ­βά­νουν άλλες προ­φυ­λά­ξεις. «Τα εμβό­λια σώζουν ζωές, αλλά δεν απο­τρέ­πουν πλή­ρως τη μετά­δο­ση», σημεί­ω­σε.

Αυτό που δεν είπε ωστό­σο ο επι­κε­φα­λής του ΠΟΥ, είναι ότι αυτός ο λαν­θα­σμέ­νος τρό­πος σκέ­ψης δεν «έπε­σε από τον ουρα­νό», αντί­θε­τα είναι απο­τέ­λε­σμα επί­ση­μων πολι­τι­κών και πρα­κτι­κών πολ­λών αστι­κών κυβερ­νή­σε­ων, που πρό­βαλ­λαν τους εμβο­λια­σμούς ως την «πανά­κεια» για την παν­δη­μία και όχι ως ένα ισχυ­ρό όπλο, που θα πρέ­πει να συν­δυα­στεί με τη δια­τή­ρη­ση των μέτρων προ­στα­σί­ας και φυσι­κά την σοβα­ρή ενί­σχυ­ση των δημό­σιων συστη­μά­των Υγείας.

Μάλι­στα, όπως παρα­δέ­χθη­κε ο Γκε­μπρε­γέ­σους, τα δεδο­μέ­να δεί­χνουν ότι πριν από την άφι­ξη της παραλ­λα­γής «Delta», τα εμβό­λια δεν εξά­λει­ψαν τη μετά­δο­ση, απλώς τη μεί­ω­σαν κατά περί­που 60%. Με τη παραλ­λα­γή «Delta» όμως, το ποσο­στό αυτό έπε­σε στο 40% περίπου.

«Δεν μπο­ρού­με να το πού­με πιο ξεκά­θα­ρα: ακό­μα κι αν έχε­τε εμβο­λια­στεί, συνε­χί­στε να λαμ­βά­νε­τε προ­φυ­λά­ξεις για να απο­φύ­γε­τε να μολυν­θεί­τε εσείς και να μολύ­νε­τε κάποιον άλλο που θα μπο­ρού­σε να πεθά­νει. Αυτό σημαί­νει να φορά­τε μάσκα, να δια­τη­ρεί­τε απο­στά­σεις, να απο­φεύ­γε­τε τον συγ­χρω­τι­σμό και να προ­σπα­θεί­τε να συνα­ντά­τε άλλους ανθρώ­πους σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους, ή σε έναν καλά αερι­ζό­με­νο κλει­στό χώρο», είπε.

Ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά στη χθε­σι­νή συνέ­ντευ­ξη έγι­νε στην Ευρώ­πη, η οποία έχει γίνει και πάλι επί­κε­ντρο της παν­δη­μί­ας, με περισ­σό­τε­ρα από 2,4 εκα­τομ­μύ­ρια νέα κρού­σμα­τα την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, αύξη­ση 11% σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη εβδομάδα.

«Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, περισ­σό­τε­ρο από το 60% όλων των ανα­φε­ρό­με­νων κρου­σμά­των και θανά­των από COVID-19 παγκο­σμί­ως ήταν και πάλι στην Ευρώ­πη», είπε ο επι­κε­φα­λής του ΠΟΥ. «Ο τερά­στιος αριθ­μός των κρου­σμά­των μετα­φρά­ζε­ται σε αβά­στα­χτη πίε­ση στα συστή­μα­τα υγεί­ας και σε εξα­ντλη­μέ­νους εργα­ζό­με­νους στον τομέα της υγεί­ας», πρό­σθε­σε.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο