Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πούτιν για εξέγερση «Βάγκνερ»: «Πισώπλατη μαχαιριά» — Η απάντηση θα είναι σκληρή

Για «πισώ­πλα­τη μαχαι­ριά» και προ­δο­σία έκα­νε λόγο ο Πού­τιν στο Διάγ­γλε­μά του μετά την ένο­πλη ανταρ­σία Πρι­γκόζ­νι — «Βάγκνερ», προει­δο­ποιώ­ντας ότι η απά­ντη­ση θα είναι σκλη­ρή. Οι ένο­πλες δυνά­μεις έλα­βαν εντο­λή να εξου­δε­τε­ρώ­σουν αυτούς που οργά­νω­σαν την εξέγερση.

Ο ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν τόνι­σε σε διάγ­γελ­μά του προς τους πολί­τες πως οι ένο­πλες δυνά­μεις της χώρας του μάχο­νται για τη ζωή και την ασφά­λεια του ρωσι­κού λαού, τονί­ζο­ντας πως χρειά­ζε­ται ενό­τη­τα όλων των δυνά­με­ων και να παρα­με­ρι­στούν οι διαφορές.

Κάλε­σε όσους εξα­πα­τή­θη­καν να εγκα­τα­λεί­ψουν την ανταρ­σία της εται­ρεί­ας μισθο­φό­ρων Βάγκνερ, που χαρα­κτή­ρι­σε πισώ­πλα­τη μαχαιριά.

Ο κ. Πού­τιν πρό­σθε­σε πως η χώρα είναι αντι­μέ­τω­πη με προ­δο­σία, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας πάντως ότι οι μαχη­τές της Βάγκνερ είναι, κατ’ αυτόν, οι ήρω­ες που απε­λευ­θέ­ρω­σαν το Ντον­μπάς. «Απαι­τώ να στα­μα­τή­σε­τε κάθε συμ­με­το­χή σε εγκλη­μα­τι­κές ενέρ­γειες», πρόσθεσε.

Δια­βε­βαί­ω­σε πως οι δυνά­μεις της Ρωσί­ας θα επι­κρα­τή­σουν και θα γίνουν πιο δυνατές.

Η αντί­δρα­ση της Μόσχας θα είναι πολύ αυστη­ρή, πρό­σθε­σε. Όλοι όσοι πήραν μέρος στην ανταρ­σία αυτή θα τιμω­ρη­θούν, διεμήνυσε.

Είπε πως θα ανα­λη­φθεί απο­φα­σι­στι­κή δρά­ση για να στα­θε­ρο­ποι­η­θεί η κατά­στα­ση στη Ροστόφ, την οποία χαρα­κτή­ρι­σε δύσκολη.

Δια­βε­βαί­ω­σε πως θα κάνει το παν για να προ­στα­τεύ­σει τη Ρωσία και ότι θα υπε­ρα­σπι­στεί το Σύνταγ­μα της χώρας.

Ο Πριγκόζιν δηλώνει πως βρίσκεται στο αρχηγείο του στρατού στη Ροστόφ και ότι οι μισθοφόροι του ελέγχουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη

Ο επι­κε­φα­λής της ρωσι­κής εται­ρεί­ας μισθο­φό­ρων Βάγκνερ δια­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα πως βρί­σκε­ται στο αρχη­γείο του ρωσι­κού στρα­τού στην πόλη Ροστόφ –κέντρο διοί­κη­σης κλει­δί στη ρωσι­κή επί­θε­ση ενα­ντί­ον της Ουκρα­νί­ας– προ­σθέ­το­ντας πως στρα­τιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις, ιδί­ως αερο­δρό­μιο, βρί­σκο­νται στα χέρια των ανδρών του.

«Βρι­σκό­μα­στε στο αρχη­γείο, είναι 07:30 το πρωί» [σ.σ. τοπι­κή ώρα και ώρα Ελλά­δας], ανέ­φε­ρε ο Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν σε βίντεο που μετα­φορ­τώ­θη­κε στην πλατ­φόρ­μα Telegram. «Στρα­τιω­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις στη Ροστόφ βρί­σκο­νται υπό τον έλεγ­χό μας, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του αερο­δρο­μί­ου», πρό­σθε­σε, ενώ δια­κρί­νο­νταν ένστο­λοι πίσω του καθώς βάδιζαν.

Σε άλλο βίντεο, που μετα­φορ­τώ­θη­κε σε λογα­ρια­σμό στο Telegram που συν­δέ­ε­ται με τη Βάγκνερ, ο κ. Πρι­γκό­ζιν εικο­νί­ζε­ται μαζί με ρώσο υφυ­πουρ­γό Άμυ­νας, τον Γιού­νος-Μπεκ Εβκού­ροφ, και τον αντι­στρά­τη­γο Βλα­ντί­μιρ Αλε­ξέ­γιεφ, στους οποί­ος κάνει κήρυγ­μα για το πώς αντι­με­τω­πί­ζουν τους στρατιώτες.

Στο τελευ­ταίο βίντεο –το οποίο δεν μπο­ρεί να εξα­κρι­βω­θεί πότε ή πού μαγνη­το­σκο­πή­θη­κε– ο κ. Πρι­γκό­ζιν δηλώ­νει πως οι δυνά­μεις του έχουν απο­κλεί­σει την πόλη Ροστόφ, ότι είναι έτοι­μοι να κάνουν πορεία προς τη Μόσχα, ενώ απαι­τεί να πάνε να τον δουν ο αρχη­γός του γενι­κού επι­τε­λεί­ου Βαλε­ρί Γκε­ρά­σι­μοφ και ο υπουρ­γός Άμυ­νας Σερ­γκέι Σοϊγκού.

Στο πρώ­το βίντεο ο επι­κε­φα­λής της Βάγκνερ λέει πως τα στρα­τιω­τι­κά αερο­σκά­φη που συμ­με­τέ­χουν σε επι­χει­ρή­σεις στην Ουκρα­νία «ανα­χω­ρούν κανο­νι­κά» από το αερο­δρό­μιο του Ροστόφ για να εκτε­λέ­σουν τα «μάχι­μα καθή­κο­ντά τους» και «δεν υπάρ­χει κανέ­να πρόβλημα».

«Το κύριο κέντρο διοί­κη­σης λει­τουρ­γεί κανο­νι­κά», συνε­χί­ζει ο κ. Πρι­γκό­ζιν δια­βε­βαιώ­νο­ντας πως «κανέ­νας αξιω­μα­τι­κός» δεν απαλ­λά­χθη­κε από τα καθή­κο­ντά της.

«Μεγά­λος αριθ­μός περιο­χών» που είχαν κατα­κτη­θεί στην Ουκρα­νία «χάθη­καν» και «πολ­λοί στρα­τιώ­τες σκο­τώ­θη­καν», επι­μέ­νει, επα­να­λαμ­βά­νο­ντας για ακό­μη μια φορά την κατη­γο­ρία του πως η στρα­τιω­τι­κή ιεραρ­χία δεν λέει την αλή­θεια για την κατά­στα­ση στα μέτωπα.

Ο στρα­τός χάνει «ως και 1.000 στρα­τιώ­τες την ημέ­ρα», είπε ο κ. Πρι­γκό­ζιν, διευ­κρι­νί­ζο­ντας πως μιλά­ει νεκρούς, τραυ­μα­τί­ες, αγνο­ού­με­νους κι όσους αρνού­νται να πολεμήσουν.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας καλεί τους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης να εγκαταλείψουν τον αρχηγό τους Πριγκόζιν

Το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσί­ας ανα­φέ­ρει σε σημε­ρι­νή ανα­κοί­νω­σή του που απευ­θύ­νε­ται στους μαχη­τές της μισθο­φο­ρι­κής οργά­νω­σης Wagner ότι “έχουν εξα­πα­τη­θεί και συρ­θεί σε μια εγκλη­μα­τι­κή περι­πέ­τεια” από τον επι­κε­φα­λής τους, τον Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν. Στην ανα­κοί­νω­σή του που αναρ­τή­θη­κε στο Telegram, το υπουρ­γείο Άμυ­νας της Ρωσί­ας παρο­τρύ­νει επί­σης τους μαχη­τές της Βάγκνερ να επι­κοι­νω­νή­σουν με τους εκπρο­σώ­πους του και αυτούς των υπη­ρε­σιών επι­βο­λής του νόμου, και υπό­σχε­ται να εγγυ­η­θεί την ασφά­λειά τους.

“Τώρα ξεκινάνε όλα στη Ρωσία”

Υψη­λό­βαθ­μος σύμ­βου­λος του προ­έ­δρου της Ουκρα­νί­ας Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι περιέ­γρα­ψε σήμε­ρα τις ενέρ­γειες του επι­κε­φα­λής της ρωσι­κής μισθο­φο­ρι­κής οργά­νω­σης Wagner Γεβγκέ­νι Πρι­γκό­ζιν ως “αντι­τρο­μο­κρα­τι­κή επι­χεί­ρη­ση” και σημεί­ω­σε ότι “τώρα ξεκι­νά­νε όλα στη Ρωσία”. “Η διά­σπα­ση ανά­με­σα στις ελίτ είναι πολύ προ­φα­νής. Το να συμ­φω­νούν και να προ­σποιού­νται ότι όλα είναι ρυθ­μι­σμέ­να δεν θα λει­τουρ­γή­σει”, σημειώ­νει σε μήνυ­μά του στο Twitter ο Μιχα­ΐ­λο Ποντο­λιάκ. “Κάποιος πρέ­πει οπωσ­δή­πο­τε να χάσει: είτε ο Πρι­γκό­ζιν (…) είτε η ομά­δα ‘αντι-Πρι­γκό­ζιν’ ”, προ­σθέ­τει. “Τώρα ξεκι­νά­νε όλα στη Ρωσία”, καταλήγει. 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο