Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πούτιν: Σε ρούβλια οι πληρωμές για το φυσικό αέριο από 1ης Απριλίου: «Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν»

Ο πρό­ε­δρος της Ρωσί­ας Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν ανα­κοί­νω­σε ότι υπέ­γρα­ψε το διά­ταγ­μα με βάση το οποίο οι ξένοι αγο­ρα­στές φυσι­κού αερί­ου θα πρέ­πει να πλη­ρώ­νουν σε ρού­βλια από την 1η Απρι­λί­ου και οι συμ­βά­σεις θα δια­κό­πτο­νται εφό­σον δεν κατα­βάλ­λο­νται αυτές οι πληρωμές.

«Προ­κει­μέ­νου να αγο­ρά­σουν ρωσι­κό φυσι­κό αέριο, πρέ­πει να ανοί­ξουν λογα­ρια­σμούς σε ρού­βλια σε ρωσι­κές τρά­πε­ζες. Από αυτούς τους λογα­ρια­σμούς θα γίνο­νται οι πλη­ρω­μές για το αέριο που παρα­δί­δε­ται, αρχής γενο­μέ­νης από αύριο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αν δεν γίνουν αυτές οι πλη­ρω­μές, θα το θεω­ρή­σου­με αθέ­τη­ση εκ μέρους των αγο­ρα­στών, με όλες τις συνέ­πειες που αυτό συνε­πά­γε­ται. Κανείς δεν μας που­λά­ει τίπο­τα δωρε­άν, ούτε κι εμείς θα κάνου­με φιλαν­θρω­πία — δηλα­δή, τα υπάρ­χο­ντα συμ­βό­λαια θα δια­κο­πούν», πρόσθεσε.

Ο Βλ. Πού­τιν είπε επί­σης ότι το πάγω­μα των περιου­σια­κών στοι­χεί­ων της Ρωσί­ας σε ευρώ ‑στο πλαί­σιο των κυρώ­σε­ων της Δύσης για τη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία- σημαί­νει ότι ορι­σμέ­νες από τις παρα­δό­σεις φυσι­κού αερί­ου, έγι­ναν δωρεάν.

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος έκα­νε λόγο για οικο­νο­μι­κό πόλε­μο σε βάρος της Μόσχας, ο οποί­ος άρχι­σε χρό­νια πριν, με στό­χο να υπο­νο­μευ­θεί η ανά­πτυ­ξη της Ρωσίας.

Υπο­στή­ρι­ξε επί­σης ότι οι κυρώ­σεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας ήταν προ­σχε­δια­σμέ­νες και ότι η Δύση θα επι­χει­ρή­σει να βρει νέες αφορ­μές για περαι­τέ­ρω κυρώσεις.

Βερολίνο και Παρίσι απορρίπτουν τις πληρωμές σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Γερ­μα­νία και η Γαλ­λία απορ­ρί­πτουν το αίτη­μα της Ρωσί­ας να πλη­ρώ­σουν οι ευρω­παϊ­κές χώρες σε ρού­βλια για το ρωσι­κό φυσι­κό αέριο που αγο­ρά­ζουν, θεω­ρώ­ντας ότι η απαί­τη­ση αυτή ισο­δυ­να­μεί με απα­ρά­δε­κτη παρα­βί­α­ση των συμ­βο­λαί­ων και με «εκβια­σμό».

Σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε στο Βερο­λί­νο μαζί με τον Γάλ­λο ομό­λο­γό του, ο υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας της Γερ­μα­νί­ας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι δεν έχει δει ακό­μη το νέο διά­ταγ­μα που υπέ­γρα­ψε ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν και επι­βάλ­λει τις πλη­ρω­μές φυσι­κού αερί­ου σε ρού­βλια, προ­σθέ­το­ντας ότι η Γερ­μα­νία είναι έτοι­μη για όλα τα σενά­ρια, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της δια­κο­πής των ροών ρωσι­κού φυσι­κού αερί­ου προς την Ευρώπη.

Ο Γάλ­λος υπουρ­γός Μπρού­νο Λεμέρ είπε ότι η Γαλ­λία και η Γερ­μα­νία απορ­ρί­πτουν το αίτη­μα της Ρωσίας.

Η προ­σπά­θεια της Ρωσί­ας να διχά­σει τους δυτι­κούς συμ­μά­χους απαι­τώ­ντας πλη­ρω­μές για το φυσι­κό αέριο σε ρού­βλια απέ­τυ­χε, είπε ο Χάμπεκ, προ­σθέ­το­ντας ότι οι δυτι­κοί σύμ­μα­χοι είναι απο­φα­σι­σμέ­νοι να μην «εκβια­στούν» από τη Ρωσία.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο