Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πού θα πάμε, τι θα δούμε, τι θ’ ακούσουμε την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ — ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αρχί­ζουν αύριο οι εκδη­λώ­σεις του 43ου Φεστι­βάλ ΚΝΕ-Οδη­γη­τή στο πρώ­ην στρα­τό­πε­δο «Παύ­λου Μελά» στη Σταυ­ρού­πο­λη, οι οποί­ες θα ολο­κλη­ρω­θούν το Σάβ­βα­το με την ομι­λία του γενι­κού γραμ­μα­τέα του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα, στις 9.45 το βράδυ.

Σήμε­ρα στις 8.30 μ.μ. στη Νεα­νι­κή Σκη­νή θα γίνει συζή­τη­ση με την Αλέ­κα Παπα­ρή­γα, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, με θέμα τα 100 χρό­νια από την Οκτω­βρια­νή Επανάσταση.

Στο χώρο του φεστι­βάλ στο τρι­ή­με­ρο των εκδη­λώ­σε­ων, παράλ­λη­λα με τις τρεις σκη­νές (Κεντρι­κή, Λαϊ­κή, Μαθη­τι­κή), θα λει­τουρ­γούν εργα­τι­κό στέ­κι, περί­πτε­ρο ΑΕΙ-ΤΕΙ, μαθη­τι­κό στέ­κι, περί­πτε­ρο θερα­πευ­τι­κών κοι­νο­τή­των, θεμα­τι­κές και εικα­στι­κές εκθέ­σεις αφιε­ρω­μέ­νες στα 100 χρό­νια από την Οκτω­βρια­νή Επα­νά­στα­ση. Θα λει­τουρ­γή­σει επί­σης χώρος δρα­στη­ριο­τή­των για μικρό­τε­ρες ηλι­κί­ες («Μικρό­κο­σμος») παι­δό­το­πος, βιβλιοπωλείο.

Το μου­σι­κό πρό­γραμ­μα περι­λαμ­βά­νει συναυ­λί­ες με γνω­στούς καλλιτέχνες.

Το πρό­γραμ­μα του 43ου Φεστι­βάλ ΚΝΕ-Οδη­γη­τή στη Θεσσαλονίκη

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Κόμικς «Εν Αιθρία»

Κόμικς «Εν Αιθρία» θα κατα­κλύ­σουν την γκα­λε­ρί Κένε­ντι της Ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής Ενω­σης στην ομα­δι­κή έκθε­ση της Comicdom Press με 72 Ελλη­νες δημιουρ­γούς. Η έκθε­ση εγκαι­νιά­ζε­ται στις 8 μ.μ.
Μασ­σα­λί­ας 22, Κολωνάκι

«Πόλις — ροές — εντά­σεις — ώσμωση»

Eγκαί­νια της έκθε­σης «Πόλις — ροές — εντά­σεις — ώσμω­ση» στο Ιδρυ­μα Μιχά­λης Κακο­γιάν­νης στις 7.30 μ.μ. από 29 δημιουρ­γούς, στο πλαί­σιο του προ­γράμ­μα­τος «Αρχαίο δρά­μα: Διε­πι­στη­μο­νι­κές και δια­καλ­λι­τε­χνι­κές προ­σεγ­γί­σεις» που διορ­γα­νώ­νει το ίδρυ­μα με το Πανε­πι­στή­μιο του Λιντς. Πει­ραιώς 206

Αθή­να 1917 Με το βλέμ­μα της Στρα­τιάς της Ανατολής

Η Αθή­να πριν 100 χρό­νια μέσα από σπά­νιο οπτι­κό υλι­κό της φωτο­γρα­φι­κής υπη­ρε­σί­ας του Γαλ­λι­κού συμ­μα­χι­κού εκστρα­τευ­τι­κού σώμα­τος, το οποίο έδρα­σε στα Βαλ­κά­νια στην διάρ­κεια του Α΄ Παγκο­σμί­ου Πολέ­μου και είναι γνω­στό ως «Στρα­τιά της Ανα­το­λής». Την έκθε­ση διορ­γα­νώ­νει η Γαλ­λι­κή Σχο­λής της Αθή­νας. Στο Μου­σείο Μπε­νά­κη: Πει­ραιώς 138. Ώρα 20.00

 Η Αθή­να πριν από εκα­τό χρό­νια με το φακό των Γάλ­λων στρατιωτών

ΜΟΥΣΙΚΗ

Γκα­λά Όπε­ρας Μαρία Κάλλας

Η Εθνι­κή Λυρι­κή Σκη­νή τιμά την Μαρία Κάλ­λας, με αφορ­μή τη συμπλή­ρω­ση των σαρά­ντα χρό­νων από τον θάνα­το της μεγά­λης ντί­βας. Οι Τσέ­λια Κοστέα, Μυρ­τώ Παπα­θα­να­σί­ου και Χρι­στί­να Που­λί­τση ερμη­νεύ­ουν απο­σπά­σμα­τα από όπε­ρες που σημά­δε­ψε με τις θεϊ­κές ερμη­νεί­ες της. Διευ­θύ­νει ο Ηλί­ας Βου­δού­ρης. Ωδείο Ηρώ­δου Αττικού:Διονυσίου Αρε­ο­πα­γί­του. Εισι­τή­ρια από 55 ευρώ έως 12 ευρώ. Ώρα 21.30

 Φωτει­νής Βελεσιώτου

Aφιέ­ρω­μα της Φωτει­νής Βελε­σιώ­του στις «μού­σες του ρεμπέ­τι­κου», στις 9 μ.μ., στο Θέα­τρο Βρά­χων, στον Βύρωνα.

Φιλαρ­μό­νια Ορχή­στρα Αθηνών 

Η Φιλαρ­μό­νια Ορχή­στρα Αθη­νών ερμη­νεύ­ει έργα Τσαϊ­κόφ­σκι, Σκαλ­κώ­τα, Λιστ και Αξιώ­τη, στις 8.30 μ.μ., στο Δημο­τι­κό Θέα­τρο Πειραιά.

ΒΙΒΛΙΟ

Συνε­χί­ζε­ται έως τις 17 Σεπτεμ­βρί­ου το 46ο Φεστι­βάλ Βιβλί­ου, στο Ζάππειο

ΔΗΜΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ: Πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα το Σεπτέμβριο (Δωρεάν)

Πλού­σιο πρό­γραμ­μα πολι­τι­στι­κών εκδη­λώ­σε­ων διορ­γα­νώ­νει και φέτος ο Δήμος Χαϊ­δα­ρί­ου για το φθινόπωρο.

Όπως ανα­φέ­ρει σε σχε­τι­κό δελ­τίο Τύπου: «Απο­χαι­ρε­τά­με το καλο­καί­ρι με μου­σι­κές παρα­στά­σεις, θέα­τρο και εκδη­λώ­σεις ‑θεσμούς- για την πόλη μας όπως είναι τα “Καραϊ­σκά­κεια”.

Προ­σκα­λού­με όλους τους κατοί­κους της πόλης μας να συμ­με­τά­σχουν στις εκδη­λώ­σεις, να τις αγκα­λιά­σουν με θέρ­μη, να χαρί­σουν το πιο ζεστό τους χει­ρο­κρό­τη­μα στους καλ­λι­τέ­χνες και να διασκεδάσουν».

Το Πρό­γραμ­μα των Εκδη­λώ­σε­ων είναι:

  • Πέμ­πτη 14/9 Θεα­τρι­κή παρά­στα­ση «Ματω­μέ­νος Γάμος» του Φ. Γ. Λόρ­κα από τη θεα­τρι­κή ομά­δα του Δήμου Κορυ­δαλ­λού. Ανοι­κτό Θέα­τρο, 8.30 μ. μ.
  • Σάβ­βα­το 16/9 Ηπει­ρώ­τι­κο πανη­γύ­ρι με το Σύλ­λο­γο Ηπει­ρω­τών Χαϊ­δα­ρί­ου, με παρα­δο­σια­κή μου­σι­κή, εδέ­σμα­τα και πολύ χορό. Πλα­τεία Δημαρ­χεί­ου, 8.30 μ.μ.
  • Κυρια­κή 17/9 Θεα­τρι­κή παρά­στα­ση από την ομά­δα του Δήμου Ιλί­ου στην ξεκαρ­δι­στι­κή κωμω­δία του Δ. Ψαθά «Ο Αφε­λής». Ανοι­κτό Θέα­τρο, 8.30 μ.μ.
  • Δευ­τέ­ρα 18/9 Μου­σι­κή παρά­στα­ση με τίτλο «Αφιέ­ρω­μα στον Μίκη Θεο­δω­ρά­κη» με την διε­θνούς φήμης υψί­φω­νο Σόνια Θεο­δω­ρί­δου, τον αρχι­μου­σι­κό Θεό­δω­ρο Ορφα­νί­δη, την «Orchestra Mobile» και Χορω­δία. Ανοι­κτό Θέα­τρο, 8.30 μ.μ.
  • Τετάρ­τη 20/9 Θεα­τρι­κή παρά­στα­ση από την ομά­δα «Το τρί­το κου­δού­νι» των ΤΕΙ Αθη­νών με το έργο «Ο Πλού­τος» του Αρι­στο­φά­νη. Ανοι­κτό Θέα­τρο, 8.30 μ.μ.
  • Κυρια­κή 24/9 Επε­τεια­κή εκδή­λω­ση για τη Μάχη Χαϊ­δα­ρί­ου — «Καραϊ­σκά­κεια» με τη συνερ­γα­σία του Συλ­λό­γου Θεσ­σα­λών Χαϊ­δα­ρί­ου. Πλ. Δημαρ­χεί­ου, 8.30 μ.μ.
  • Πέμ­πτη 28/9 Συναυ­λία με το νεα­νι­κό συγκρό­τη­μα «Κίτρι­να Ποδή­λα­τα». Πλ. Δημαρ­χεί­ου, 8.30 μ.μ.

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ

Οι συντε­λε­στές του Our Festival 3 καλούν τους θεα­τές να ενι­σχύ­σουν την δρά­ση αλλη­λεγ­γύ­ης του δήμου Χαλαν­δρί­ου, συγκε­ντρώ­νο­ντας τρό­φι­μα, φάρ­μα­κα και άλλα είδη πρώ­της ανά­γκης για το Κοι­νω­νι­κό Παντο­πω­λείο του Δήμου, το Κοι­νω­νι­κό Ιατρείο Αλλη­λεγ­γύ­ης Χαλαν­δρί­ου και για τις δομές αλλη­λεγ­γύ­ης στους πρόσφυγες.

Πρό­γραμ­μα

Πέμ­πτη (14/9)
20: 00 – beyond sleep – Βίκη Σπάχου

Χορός

Ό, τι παίρ­νει ή ό,τι αφή­νει ο ύπνος πριν και μετά την έλευ­σή του. Μισές σκέ­ψεις, μισοί φόβοι, μισή συνεί­δη­ση, μισό κενό σε μια τελε­τουρ­γία καθη­με­ρι­νή, προ­σω­πι­κή, αναπόφευκτη.

20: 30 – HOME | Almalibre.co

Χορός

Tο έργο είναι εμπνευ­σμέ­νο από τον πίνα­κα του E.Schiele «The Embrace» και του E.Hopper «Room in New York». Ο ρεα­λι­σμός του Hopper  σε αντί­θε­ση με τη ζωτι­κό­τη­τα των δύο φύλ­λων στον  πίνα­κα του Schiele απο­τυ­πώ­νουν δύο αντί­θε­τες ατμό­σφαι­ρες που απο­τέ­λε­σαν την αφε­τη­ρία για την δημιουρ­γία του έργου. Η πρό­θε­ση της ομά­δας είναι να συν­θέ­σει μέσω της κίνη­σης, του χώρου και των σωμά­των μία χορο­γρα­φία που οποια­δή­πο­τε στιγ­μή θα μπο­ρεί να μετα­τρα­πεί σε έναν ζωγρα­φι­κό πίνακα.

21: 15 – KOU-KOU | Δήμη­τρα Μητσά­κη, Σταυ­ριάν­να Δαούτη

Οπτι­κο­α­κου­στι­κή Σύνθεση

Μία οπτι­κο­α­κου­στι­κή σύν­θε­ση που ξυπνά τις αισθή­σεις. Βρώ­μι­κες γωνιές των δρό­μων, λίθι­να καλο­και­ρι­νά πρω­ι­νά. Η καθη­με­ρι­νό­τη­τα στην Αθή­να γίνε­ται το σκη­νι­κό για μία δια­λε­κτι­κή συζή­τη­ση επί σκη­νής. Ανα­βιώ­νο­ντας την ρου­τί­να της Αθή­νας σε άλλο τόπο, ονει­ρευό­με­νος σε παρελ­θο­ντι­κό χρό­νο, περιμένοντας..

Η ζωή στην Αθή­να είναι αναμονή.

Με υπέρ­τι­τλους SDH.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

«ΠΟΡΕΙΕΣ» ΤΗΣ ΜΑΤΩΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ  Μονα­δι­κός προ­ο­ρι­σμός η συνά­ντη­ση με τον Άλλον

Στο Καφέ του Εθνι­κού Αρχαιο­λο­γι­κού Μουσείου,παρουσιάζεται η έκθε­ση της Μάτως Ιωαν­νί­δου με τίτλο «Πορεί­ες» από 7 Σεπτεμ­βρί­ου μέχρι 22 Οκτωβρίου.

Η εικα­στι­κός Μάτω Ιωαν­νί­δου, μέσα από έργα με σινι­κή, λάδια και μικτές τεχνι­κές, απο­πει­ρά­ται να απο­δώ­σει την κίνη­ση και τη ρευ­στό­τη­τα της εποχής.Πορείες μονα­χι­κές όπου απου­σιά­ζει η ανθρώ­πι­νη φιγού­ρα και πρω­τα­γω­νι­στούν οι δρό­μοι, αλλά και πορεί­ες – καρα­βά­νια ανθρώ­πων που μας ακι­νη­το­ποιούν με το βλέμ­μα τους. Μονα­δι­κός προ­ο­ρι­σμός η συνά­ντη­ση με τον Άλλον. Όπως σημειώ­νει η ίδια:

«Όλα σε κίνη­ση, μετα­βα­τι­κή επο­χή με ιλιγ­γιώ­δεις ταχύ­τη­τες. Έργα πολύ­πτυ­χα που δια­στέλ­λο­νται, με γρή­γο­ρες χει­ρο­νο­μί­ες, πυκνώ­μα­τα και αραιώ­σεις του υλι­κού, μελά­νια με λάδι: Βίαια περά­σμα­τα από το σκο­τά­δι στο φως. Τα πρό­σω­πα μόνο ξεφεύ­γουν: λεπτοί χει­ρι­σμοί με πενά­κι, για τη μέγι­στη, κατά το δυνα­τόν, ακρί­βεια στην έκφραση».

Η Μάτω Ιωαν­νί­δου σπού­δα­σε γαλ­λι­κή φιλο­λο­γία και θεα­τρο­λο­γία (Σορ­βόν­νη) και ζωγρα­φι­κή στην Ανώ­τα­τη Σχο­λή Καλών Τεχνών του Παρι­σιού (εργα­στή­ρια R. Plin και J. Bertholle), ενώ έχει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει ατο­μι­κές και ομα­δι­κές εκθέ­σεις στην Ελλά­δα και το εξω­τε­ρι­κό. Την έκθε­ση επι­με­λεί­ται η Μαρία Ξυπολοπούλου.

«Θραύ­σμα­τα» της Αλε­ξάν­δρας Αθανασιάδη

Στην γκα­λε­ρί Citronne στον Πόρο εγκαι­νιά­ζε­ται η έκθε­ση «Θραύ­σμα­τα» της Αλε­ξάν­δρας Αθα­να­σιά­δη. Δύο ενό­τη­τες –άλο­γα και θώρα­κες– απο­τε­λούν τη βασι­κή θεμα­τι­κή της έκθε­σης, θεμα­τι­κή συνύ­παρ­ξης η οποία παρα­πέ­μπει σε ένα δια­χρο­νι­κό ηρω­ι­κό στοι­χείο. Εως τις 15/10.

«Las Incantadas, οι Μαγε­μέ­νες. Ενα μνη­μείο σαν παραμύθι!»

Εγκαί­νια της μόνι­μης έκθε­σης «Las Incantadas, οι Μαγε­μέ­νες. Ενα μνη­μείο σαν παρα­μύ­θι!» στη 1.30 μ.μ. στο Αρχαιο­λο­γι­κό Μου­σείο Θεσσαλονίκης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Dreamalities» στην Blank Wall Gallery

Εκθε­ση φωτο­γρα­φί­ας της Julie de Waroquier με τίτλο «Dreamalities» φιλο­ξε­νεί­ται στην Blank Wall Gallery (Φωκί­ω­νος Νέγρη 55) έως τις 21 Σεπτεμβρίου.

«ΑΟΡΑΤΗ ΠΟΛΗ» ΤΟΥ ΞΕΝΟΦΩΝΤΑ ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ  Ένα ταξί­δι σε μια «άγνω­στη» Πάτρα

07 — 30 Σεπτεμ­βρί­ου 2017

Η Γκα­λε­ρί Cube, εγκαι­νιά­ζει τη φθι­νο­πω­ρι­νή εικα­στι­κή περί­ο­δο με την έκθε­ση φωτο­γρα­φί­ας του Ξενο­φώ­ντα Παπα­ευ­θυ­μί­ου «Αόρα­τη Πόλη». Η συγκε­κρι­μέ­νη φωτο­γρα­φι­κή ενό­τη­τα απο­τε­λεί συνέ­χεια της προη­γού­με­νης δου­λειάς του που παρου­σιά­στη­κε στην Cube με τίτλο «παρου­σί­ες απου­σί­ες στον αστι­κό χώρο»(2014), αλλά και μέρος ενός on going φωτο­γρα­φι­κού project που πραγ­μα­τεύ­ε­ται την ευρύ­τε­ρη έννοια του αστι­κού τοπίου.

Η Αλε­ξάν­δρα Πανα­γο­πού­λου, δημο­σιο­γρά­φος, γρά­φει για τα έργα της θεμα­τι­κής ενό­τη­τας «Αόρα­τη Πόλη»: […] [«Άλλη είναι η πόλη για όποιον περ­νά χωρίς να μπει μέσα, και άλλη για όποιον εγκλω­βί­ζε­ται σε αυτή και δεν μπο­ρεί να ξεφύ­γει· άλλη είναι η πόλη στην οποία φτά­νει κανείς για πρώ­τη φορά, άλλη είναι εκεί­νη που αφή­νει πίσω του για να μην ξανα­γυ­ρί­σει ποτέ»[…] (Αόρα­τες πόλεις – Ιτα­λο Καλβίνο)

Η Πάτρα, είναι η πρω­τα­γω­νί­στρια στις φωτο­γρα­φί­ες του Ξενο­φώ­ντα Παπα­ευ­θυ­μί­ου. Είναι η «Αόρα­τη Πόλη» του, που την παρου­σιά­ζει μέσα από τα καρέ της μηχα­νής του.  Ως άλλος Μάρ­κο Πόλο περι­γρά­φει την πόλη στην οποία ζει, επι­στρα­τεύ­ο­ντας όχι αντι­κεί­με­να και χει­ρο­νο­μί­ες, αλλά «κρυμ­μέ­νες» γωνιές της πόλης, στιγ­μές και στιγ­μιό­τυ­πα μιας άλλης Πάτρας, που βρί­σκε­ται μπρο­στά μας αλλά τις περισ­σό­τε­ρες φορές δεν στρέ­φου­με το βλέμ­μα μας προς αυτή.

Μια περι­ή­γη­ση, μερι­κές φορές παι­χνι­διά­ρι­κη και μερι­κές φορές μελαγ­χο­λι­κή, της δύνα­μης της φαντα­σί­ας και της μοί­ρας του ανθρώ­πι­νου πολι­τι­σμού. Βλέ­πο­ντας τις φωτο­γρα­φί­ες του Ξενο­φώ­ντα Παπα­ευ­θυ­μί­ου, κατα­λα­βαί­νει κανείς πως  ο ίδιος δεν μιλά­ει για την ίδια την πόλη, με τον τρό­πο που κανείς αντι­λαμ­βά­νε­ται την συγκε­κρι­μέ­νη λέξη. Η δική του Πάτρα, δεν είναι φτιαγ­μέ­νη από σίδε­ρο και τσι­μέ­ντο αλλά από ιδέ­ες. Κάθε του φωτο­γρα­φία είναι ένα νοη­τι­κό πεί­ρα­μα. Δεί­τε τις φωτο­γρα­φί­ες αυτές σαν να είστε ένας ταξι­δευ­τής, σαν να έχε­τε όλο τον χρό­νο του κόσμου στα χέρια σας για να ανα­κα­λύ­ψε­τε το τι κρύβουν.

Ποι­η­τι­κές, σκλη­ρές κάποιες φορές αλλά πάντα γεμά­τες νόη­μα, οι φωτο­γρα­φί­ες του Ξενο­φώ­ντα Παπα­ευ­θυ­μί­ου προ­κα­λούν την σκέ­ψη μας και κινού­νται στο όριο του μαγι­κού ρεα­λι­σμού. Και πάλι ως άλλος Μάρ­κο Πόλο, στις περι­η­γή­σεις του στην Πάτρα δεν συγκε­ντρώ­νει χρυ­σό ή υλι­κά αγα­θά αλλά ιστο­ρί­ες τις οποί­ες φυλα­κί­ζει στις φωτο­γρα­φί­ες του, αφή­νο­ντας σε εμάς να τις αφη­γη­θού­με. Μέσα σε αυτές θα δού­με δια­φο­ρε­τι­κές πλευ­ρές της Πάτρας. Μιλά­νε για την έννοια της δια­βί­ω­σης σε αυτή, την έννοια του σπι­τιού αλλά και την έννοια του να ανή­κεις κάπου. Ένα ταξί­δι σε ψυχο­λο­γι­κές, αισθη­τή­ριες και φυσι­κές κατα­στά­σεις. Είναι η πόλη στην οποία όσοι μένου­με κου­βα­λά­με πάντα μέσα μας, είτε το κατα­λα­βαί­νου­με είτε όχι. Μια πόλη που αντα­να­κλά την ανθρώ­πι­νη συμπε­ρι­φο­ρά, που δεί­χνει τις επι­πτώ­σεις της απλη­στί­ας, του θυμού και της ματαιο­δο­ξί­ας. Κάθε φωτο­γρα­φία αφη­γεί­ται και μία ιστο­ρία, για το τι άφη­σε πίσω της η ανθρώ­πι­νη παρου­σία και το πέρα­σμα του χρόνου.

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο