Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πριν μπουν οι Γερμανοί …

Επι­μέ­λεια Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Πρό­κει­ται για ένα μονα­δι­κό ντο­κου­μέ­ντο που δεί­χνει τη στά­ση των τοπι­κών «παρα­γό­ντων» και αρχών της Βέροιας λίγο πριν μπουν οι Γερ­μα­νοί σ’αυτήν. (Οι Γερ­μα­νοί μπή­καν στη Βέροια στις 12 Απρί­λη 1941) Βρί­σκε­ται στα ΓΑΚ Ν. Ημα­θί­ας (Αρχείο Μ. Αδα­μί­δη). Οι υπο­γραμ­μί­σεις δικές μας.

veria2

«ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟΝΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ

Επει­δή η πόλις εγκα­τε­λεί­φθη αιφ­νι­δί­ως υπό των στρα­τιω­τι­κών, αστυ­νο­μι­κών και δικα­στι­κών ελλη­νι­κών αρχών, συνήλ­θον υπό την προ­ε­δρί­αν του Μητρο­πο­λί­του πολ­λοί κάτοι­κοι της πόλε­ως και συσκε­φθέ­ντες διά την δημιουρ­γη­θεί­σαν κατά­στα­σιν, προ­έ­βη­σαν εις τον καταρ­τι­σμόν διοι­κού­σης επι­τρο­πής υπό την προ­ε­δρεί­α­ντης Αυτού Σεβα­σμιό­τη­τος του Μητρο­πο­λί­του κ. Πολυ­κάρ­που απο­τε­λου­μέ­νης υπό των κυρί­ων: 1) Δημάρ­χου κ. Χατζη­μι­χά­λη, των μελών της Διοι­κού­σης Επι­τρο­πής κ.κ. 2) Τσιράκογλου,3) Τσα­λέ­ρα, 4) Τσι­κερ­δά­νον και των κ.κ. 5) Στρούμτσα,6) Μου­ρά­το­γλου (ιατρού), 7) Καρα­βί­δα ‚8)Μιχ. Καπρίνη,9) Αντ. Πρω­το­ψάλ­του, 10) Γ.Χατζηδήμου ‚11) Γεωρ. Πρά­πα ‚12) Στ. Μπα­ζά­κα και 13) Γρη­γο­ριά­δου η οποία ανέ­λα­βεν από σήμε­ρον την διοί­κη­σιν της πόλε­ως ανα­θέ­σα­σα την­φρού­ρη­σιν της πόλε­ως εις όργα­να αυτής μέρ­χι της παρα­δό­σε­ως αυτής εις τον ερχό­με­νον γερ­μα­νι­κόν στρατόν.

Η Διοι­κού­σα επι­τρο­πή κάμει έκκλη­σιν θερ­μήν προς όλους τους πολί­τας να φιλο­τι­μη­θούν και μη δημιουρ­γή­σουν ουδέν έκτρ­πον, αλλά του­να­ντί­ον να πει­θαρ­χή­σουν εις την επι­τρο­πήν και τα εκτε­λε­στι­κά αυτής Οργα­να συντε­λού­ντες εις τηντή­ρη­σιν της τάξεως.

Επί­σης η διοι­κού­σα επι­τρο­πή κάμνει έκκλη­σιν να μη κατα­λη­φθή ο λαός υππό πανι­κού, αλλά να παρα­μέ­νουν εις την πόλιν ήσυ­χοι καθ’ ότι ο στρα­τός ο Γερ­μα­νι­κός ανή­κων εις έθνος ευγε­νές και πεπο­λι­τι­σμέ­νον εγγυά­ται τηνα­σφά­λειαν των κατοίκων.

Επί­σης η Διoι­κού­σα Επι­τρο­πή καθι­στά γνω­στόν ότι οι ταρα­χα­ο­ποιοί και δια­πράτ­το­ντες έκτρο­πα θα καταγ­γελ­θώ­σι εις το γερ­μα­νι­κόν στρα­το­δι­κεί­ον και θα τιμω­ρη­θώ­σιν αυστηρώς

Εν Βερ­ροία τη 9η Απρι­λί­ου 1941»

Και η προτροπή προς τους κατοίκους…

veroia1

Σε έγγρα­φο της επό­με­νης ημέ­ρας (10/4/1941) γίνο­νται οι ανά­λο­γες προ­τρο­πές προς τους καταστηματάρχες:

«ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ τους ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΒΕΡΡΟΙΑΣ

Διατάσσομεν,ίνα αύριον 11ης του μηνός,ανοίξητε τα κατα­στή­μα­τα , καφε­νεία κλπ. Από ώραν 8.30’ μέχρι 1ης μετά μεση­βρί­αν και το από­γευ­μα από 3ης μ.μ. μέχρι 7.30’.

Οι μη συμ­μορ­φού­με­νοι θα καταγ­γέλ­λω­νται υπό της περι­πό­λου, ίνα εν και­ρώ τιμω­ρη­θώ­σιν αυστηρότατα.

Να προ­σέ­ξω­σιν οι κατα­στη­μα­τάρ­χαι να μη εκμε­ταλ­λευ­θώ­σι την περί­στα­σιν και αισχρο­κερ­δί­σω­σι, διό­τι θα είναι υπόλογοι.

Εν Βερ­ροία τη 10η Απρι­λί­ου 1941

Ο Πρό­ε­δρος της Διοι­κού­σης την πόλιν Επιτροπής

+ Ο Βερ­ροί­ας και Ναού­σης ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ»

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 7 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο