Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα: Τα Συνδικάτα στη Ζώνη είχαν προειδοποιήσει για «ατύχημα» πριν 15 μέρες!

Μόλις πριν λίγες μέρες, στις 12 Μάη 2023, με ανα­κοί­νω­σή τους το Συν­δι­κά­το Μετάλ­λου Αττι­κής και το Σωμα­τείο Ναυ­πη­γο­ξυ­λουρ­γών είχαν προει­δο­ποι­ή­σει για «ατύ­χη­μα» στα ναυ­πη­γεία και τα επι­σκευα­ζό­με­να πλοία.

Οι εργα­ζό­με­νοι δεν είναι ούτε προ­φή­τες ούτε μάντεις κακών. Απλά ζού­νε την «πίε­ση για παρα­πά­νω δου­λειά, για πιο γρή­γο­ρη παρά­δο­ση κάθε πλοί­ου» που «οδη­γεί καθη­με­ρι­νά σε μικρό­τε­ρα ή μεγα­λύ­τε­ρα ατυ­χή­μα­τα στα ναυ­πη­γεία και τα επι­σκευα­ζό­με­να πλοία, κατά­στα­ση που με μαθη­μα­τι­κή ακρί­βεια θα οδη­γή­σει σε ένα ή περισ­σό­τε­ρα τρα­γι­κά γεγο­νό­τα», όπως σημεί­ω­ναν στην ανα­κοί­νω­σή τους.

Με την ίδια ανα­κοί­νω­ση κατήγ­γει­λαν την απου­σία ελέγ­χων που αφο­ρούν την ασφά­λεια των εργα­ζο­μέ­νων καθώς «η κυβέρ­νη­ση, συνε­χί­ζο­ντας στα­θε­ρά τον δρό­μο των προη­γού­με­νων, έχει στην ουσία καταρ­γή­σει κάθε έλεγ­χο στους χώρους δου­λειάς, απα­ξιώ­νο­ντας συνε­χώς τις υπη­ρε­σί­ες που ελέγ­χουν την τήρη­ση των μέτρων υγιει­νής και ασφά­λειας, αφή­νο­ντας την εργο­δο­σία να θησαυ­ρί­ζει ανε­νό­χλη­τη».

Και πριν στε­γνώ­σει το μελά­νι, η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ήρθε δυστυ­χώς να τους επι­βε­βαιώ­σει με τον χει­ρό­τε­ρο τρό­πο. Με τον θάνα­το ενός συνα­δέλ­φου τους και τον τραυ­μα­τι­σμό άλλων.

Κανείς δεν δικαιού­ται να κάνει τον ανή­ξε­ρο. Τόσο η κυβέρ­νη­ση, που μετέ­τρε­ψε τα ναυ­πη­γεία σε ντε­κόρ για προ­ε­κλο­γι­κές φιέ­στες, όσο και η εργο­δο­σία επα­νει­λημ­μέ­να είχαν προει­δο­ποι­η­θεί από αλλε­πάλ­λη­λες κινη­το­ποι­ή­σεις για μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας στη Ζώνη και συνο­λι­κά στο Λιμάνι.

Τα μικρά και μεγά­λα «ατυ­χή­μα­τα» είναι καθη­με­ρι­νό­τη­τα εδώ και και­ρό στα ναυ­πη­γεία της «επα­νεκ­κί­νη­σης» που δια­φη­μί­ζει η κυβέρ­νη­ση. Έτσι, είχα­με «σήμα­τα προει­δο­ποί­η­σης» από τα δύο εργα­τι­κά «ατυ­χή­μα­τα» στις 23 και 24 Μάη που έγι­ναν σε πλω­τή δεξα­με­νή των Ναυ­πη­γεί­ων της Σύρου, όπως και η πτώ­ση θανά­του εργα­ζό­με­νου σε επι­σκευα­ζό­με­νο πλοίο και πάλι στα Ναυ­πη­γεία της Σύρου στις 20 Απρίλη.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι οι μισές από τις 14 σελί­δες της ΣΣΕ της Ζώνης αφο­ρούν τα μέτρα υγιει­νής και ασφά­λειας. Κι όμως, αυτή είναι η Σύμ­βα­ση που τόσο η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ όσο και η προη­γού­με­νη του ΣΥΡΙΖΑ αρνή­θη­καν να κάνουν υπο­χρε­ω­τι­κή, επι­τρέ­πο­ντας στους εργο­δό­τες να ξεσαλώνουν.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο