Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρωτομαγιά: Δήλωση του Φιντέλ Κάστρο (1959) για τη συμβολή της εργατικής τάξης στη νίκη της Επανάστασης 

 Επι­μέ­λεια: Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Στις 18 Νοεμ­βρί­ου 1959, ο Φιντέλ Κάστρο δήλω­σε «… Με δεδο­μέ­νη σήμε­ρα την εξου­σία, λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τον θρί­αμ­βό μας την 1η Ιανουα­ρί­ου, η 1η Μαΐ­ου έχει γίνει ένας ισχυ­ρός παρά­γο­ντας, καθο­ρι­στι­κός στην πολι­τι­κή ζωή της χώρας. Διό­τι, με την διε­νέρ­γεια της γενι­κής απερ­γί­ας και μαζί με τον Αντάρ­τι­κο Στρα­τό, ήταν η εργα­τι­κή τάξη που έδω­σε το τελειω­τι­κό χτύ­πη­μα ενά­ντια στα σχέ­δια που είχαν να αρπά­ξουν τη νίκη του λαού μας την τελευ­ταία στιγ­μή, πράγ­μα που σε άλλες περι­πτώ­σεις το είχαν καταφέρει.»

Και στις 30 Απρι­λί­ου 2009, «ελπί­ζου­με ότι κάθε 1η Μαΐ­ου χιλιά­δες άνδρες και γυναί­κες από όλες τις γωνιές του πλα­νή­τη θα μοι­ρά­ζο­νται μαζί μας την Παγκό­σμια ημέ­ρα των εργα­τών… Πολύ πριν από την 1 Ιανουα­ρί­ου 1959, δια­κη­ρύ­ξα­με, όχι χωρίς λόγο, ότι η επα­νά­στα­ση μας θα ήταν μια επα­νά­στα­ση των ταπει­νών, από τους ταπει­νούς και για τους ταπει­νούς. Αυτό δεί­χνουν οι επι­τυ­χί­ες της πατρί­δας μας στους τομείς της εκπαί­δευ­σης, υγεί­ας, επι­στή­μης, πολι­τι­σμού, και σε άλλους τομείς και ειδι­κά στην ενό­τη­τα του λαού, που επι­δει­κνύ­ε­ται, παρά το ανε­λέ­η­το εμπάργκο.»

Πηγή: granma.cu

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο