Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

Η Χαμάς παρου­σί­α­σε στους μεσο­λα­βη­τές και τις ΗΠΑ πρό­τα­ση για εκε­χει­ρία στον πόλε­μο στη Λωρί­δα της Γάζας, η οποία περι­λαμ­βά­νει την απε­λευ­θέ­ρω­ση Ισραη­λι­νών ομή­ρων με αντάλ­λαγ­μα την απε­λευ­θέ­ρω­ση Παλαι­στί­νιων κρα­τού­με­νων στο Ισρα­ήλ, 100 από τους οποί­ους εκτί­ουν ποι­νές ισό­βιας κάθειρ­ξης, σύμ­φω­να με την πρό­τα­ση που είδε το Reuters.

Η παλαι­στι­νια­κή οργά­νω­ση προ­τεί­νει αρχι­κά να απε­λευ­θε­ρώ­σει γυναί­κες, παι­διά, ηλι­κιω­μέ­νους και ασθε­νείς που κρα­τά ομή­ρους με αντάλ­λαγ­μα 700 με 1.000 Παλαι­στί­νιους κρατούμενους.

Το γρα­φείο του Ισραη­λι­νού πρω­θυ­πουρ­γού Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου απά­ντη­σε ότι η νέα πρό­τα­ση της Χαμάς βασί­ζε­ται «σε μη ρεα­λι­στι­κά αιτήματα».

Η Αίγυ­πτος και το Κατάρ ανα­ζη­τούν κοι­νό έδα­φος μετα­ξύ του Ισρα­ήλ και της Χαμάς προ­κει­μέ­νου να επι­τευ­χθεί εκε­χει­ρία στον πόλε­μο που βρί­σκε­ται στον έκτο μήνα του και έχει προ­κα­λέ­σει τερά­στια ανθρω­πι­στι­κή κρί­ση στη Λωρί­δα της Γάζας, με το ένα τέταρ­το του πλη­θυ­σμού να κιν­δυ­νεύ­ει με λιμό.

Τον Φεβρουά­ριο η Χαμάς έλα­βε προ­σχέ­διο πρό­τα­σης το οποίο προ­έ­κυ­ψε από τις συζη­τή­σεις που διε­ξή­χθη­σαν στο Παρί­σι για την επί­τευ­ξη εκε­χει­ρί­ας. Αυτό προ­έ­βλε­πε παύ­ση των εχθρο­πρα­ξιών για 40 ημέ­ρες και την ανταλ­λα­γή Παλαι­στί­νιων κρα­τού­με­νων με Ισραη­λι­νούς ομή­ρους σε ποσο­στό 10 προς έναν-αντί­στοι­χο με αυτό της νέας πρότασης.

Το Ισρα­ήλ είχε απορ­ρί­ψει και εκεί­νη την πρό­τα­ση, τονί­ζο­ντας ότι δεν προ­τί­θε­ται να τερ­μα­τί­σει τον πόλε­μο αν δεν εξα­λεί­ψει τη Χαμάς.

Σύμ­φω­να με τη νέα πρό­τα­ση, η παλαι­στι­νια­κή οργά­νω­ση θα συμ­φω­νή­σει σε μια ημε­ρο­μη­νία για πλή­ρη εκε­χει­ρία μετά την αρχι­κή ανταλ­λα­γή ομή­ρων και κρα­του­μέ­νων. Η κατα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία για την από­συρ­ση των ισραη­λι­νών στρα­τευ­μά­των από τη Γάζα επί­σης θα συμ­φω­νη­θεί μετά το πρώ­το στάδιο.

Η Χαμάς πρό­σθε­σε ότι στη διάρ­κεια ενός δεύ­τε­ρου στα­δί­ου του σχε­δί­ου θα αφε­θούν ελεύ­θε­ροι όλοι οι κρα­τού­με­νοι και οι όμη­ροι και από τις δύο πλευρές.

Αργά χθες, Πέμ­πτη, η Χαμάς επε­σή­μα­νε ότι παρου­σί­α­σε στους μεσο­λα­βη­τές ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο για εκε­χει­ρία το οποίο βασί­ζε­ται στον τερ­μα­τι­σμό της ισραη­λι­νής επι­θε­τι­κό­τη­τας, όπως τη χαρα­κτή­ρι­σε, ενα­ντί­ον των Παλαι­στι­νί­ων στη Λωρί­δα της Γάζας. Παράλ­λη­λα προ­βλέ­πει την παρο­χή ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στους κατοί­κους του θύλα­κα, την επι­στρο­φή των εκτο­πι­σμέ­νων κατοί­κων στα σπί­τια τους αλλά και την από­συρ­ση των ισραη­λι­νών στρατευμάτων.

Με τον πόλε­μο να βρί­σκε­ται πλέ­ον στον έκτο μήνα του, ο ΟΗΕ έχει προει­δο­ποι­ή­σει ότι του­λά­χι­στον 576.00ο κάτοι­κοι της Γάζας βρί­σκο­νται στα πρό­θυ­ρα λιμού, ενώ αυξά­νε­ται η διε­θνής πίε­ση στο Ισρα­ήλ να επι­τρέ­ψει την είσο­δο περισ­σό­τε­ρης βοή­θειας στον θύλακα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο