Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πρώτα παντελόνια και μετά γραβάτα!

Σχο­λιά­ζει Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ //

Έφτα­σε το χαμπέ­ρι και στο χωριό, που είναι σκαρ­φα­λω­μέ­νο στα κατσά­βρα­χα, πως με αυτά που ακού­γο­νται, ίσως ο πρω­θυ­πουρ­γός Αλέ­ξης Τσί­πρας να ανα­γκα­στεί να φορέ­σει και γραβάτα.

Στον καφε­νέ το κου­βε­ντο­λόϊ και τα πει­ράγ­μα­τα έδι­ναν και έπαιρ­ναν. Δεν είχε και τόση σημα­σία ο λόγος για τον οποίο θα φορέ­σει ο πρω­θυ­πουρ­γός τη γρα­βά­τα. Το κου­βε­ντο­λόϊ ήταν το «ναί» ή «όχι».

Ο γερο-Λιάς ο Φτε­λιάς, ο σοφός γέρο­ντας του χωριού, το’ μαθε κι αυτός στον καφε­νέ, απ΄ τον συντο­πί­τη που τον κέρα­σε τσί­που­ρο. Μετά «τις υγεί­ες» έστρι­ψε τσιγάρο.

Κι όταν φύση­ξε τον καπνό σε κύκλους, τον ρώτη­σε ο συγ­χω­ρια­νός του:

-Εσύ τι λές Λιά; Θα τη φορέ­σει τη γρα­βά­τα ο Τσίπρας;

Ο Λιάς τον κοί­τα­ξε από­το­μα. Και χωρίς καθυ­στέ­ρη­ση του απά­ντη­σε: «Τόσα είπε και μετά τα γύρι­σε ανά­πο­δα. Βάλ­του ρίγα­νη και σ’ αυτό».

Πέρα­σε η βδο­μά­δα και το θέμα σχε­δόν ξεχά­στη­κε. Ώσπου ήρθε εκεί­νη η δια­βε­βαί­ω­ση του υπουρ­γού Υπο­δο­μών, Μετα­φο­ρών και Δικτύ­ων Χρή­στου Σπίρ­τζη: «Ο κ. Τσί­πρας θα φορέ­σει γρα­βά­τα. Θα είναι το μήνυ­μα για σκλη­ρή δου­λειά. Για την οικο­δό­μη­ση εθνι­κού παρα­γω­γι­κού ιστού, για την ανά­κτη­ση του κοι­νω­νι­κού κρά­τους, για το βάθε­μα της δημο­κρα­τί­ας και των θεσμών, που απα­ξιώ­θη­καν για δεκα­ε­τί­ες. Θα είναι το μήνυ­μα γι αυτό που ο κ. Τσί­πρας ορα­μα­τί­στη­κε, τη δίκαιη ανάπτυξη».

Η δια­βε­βαί­ω­ση του Σπίρ­τζη βρή­κε το γερο-Λιά και πάλι στον καφε­νέ. Και ο συντο­πί­της του τον ρώτησε:

-Τι λές τώρα Λιά; Θα τη φορέ­σει ή όχι τη γρα­βά­τα; Ο Σπίρ­τζης με τόσους τίτλους Υπο­δο­μών, Μετα­φο­ρών και Δικτύ­ων, λέει οτι το έχει όρα­μα για τη γραβάτα.

Ο γερο-Λιάς αυτή τη φορά δεν απά­ντη­σε αμέ­σως. Συνο­φρυώ­θη­κε και κοί­τα­ξε μακριά, μέσα στη μνή­μη του. Και αργά άρχι­σε να λέει: «Για να φορέ­σεις τη γρα­βά­τα, πρέ­πει να ’χεις κου­στου­μιά και­νούρ­για. Και τού­τον εδώ τονε βλέ­πω συνέ­χεια ξεβρά­κω­το. Πρώ­τα φοράς παντε­λό­νια και μετά φοράς τη γραβάτα».

Ο συντο­πί­της του ξεκαρ­δί­στη­κε στα γέλια  και παράγ­γει­λε τσί­που­ρα με μεζέ περι­ποι­η­μέ­νο, ανά­λο­γο με την περι­ποι­η­μέ­νη απά­ντη­ση του γερο-Λιά…

(Το σκί­τσο Βασί­λη Παπα­γε­ωρ­γί­ου δημο­σιεύ­τη­κε στην εφη­με­ρί­δα «Πρίν» της 21.5.2017)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο