Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρεπορτάζ από την πορεία Ειρήνης της ΕΔΥΕΘ

Με τη μαζι­κή συμ­με­το­χή εργα­ζό­με­νων και νεο­λαί­ας, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το πρωί της Κυρια­κής, 21 Μαή η φετι­νή Πορεία Ειρή­νης, που διορ­γα­νώ­θη­κε από την Επι­τρο­πή Ειρή­νης για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη Θεσ­σα­λο­νί­κης (ΕΔΥΕΘ), με τη στή­ρι­ξη εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων και μαζι­κών φορέ­ων του λαού της πόλης μας.

H Πορεία ξεκί­νη­σε με αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή – αντι­πο­λε­μι­κή συγκέ­ντρω­ση έξω από το ΝΑΤΟϊ­κό Στρα­τη­γείο NRDC-GR στο πρώ­ην 3ο Σώμα Στρα­τού, όπου κυριάρ­χη­σε το σύν­θη­μα: «Οι ιμπε­ρια­λι­στές αιμα­το­κυ­λά­νε τους λαούς, καμία υπο­τα­γή, αντί­στα­ση, αντε­πί­θε­ση τώρα!» Στην αρχή καλ­λι­τέ­χνες – μου­σι­κοί, φίλοι της ΕΔΥΕΘ, παρου­σί­α­σαν μου­σι­κό — καλ­λι­τε­χνι­κό πρό­γραμ­μα με τη συμ­με­το­χή των Κώστα Καρ­μπά, Γεωρ­γία Τρια­ντα­φύλ­λου και Κώστα Γκρανόπουλου.

Η ομι­λία στη Συγκέ­ντρω­ση έγι­νε από τον Νίκο Ζώκα, πρό­ε­δρο της ΕΔΥΕΘ

Στην ομι­λία του ο Νίκος Ζώκας, επι­σή­μα­νε μετα­ξύ άλλων:

«Βρι­σκό­μα­στε σήμε­ρα ξανά εδώ, μπρο­στά στο ΝΑΤΟϊ­κό στρα­τη­γείο της Θεσ­σα­λο­νί­κης, το οποίο έχει έναν ιδιαί­τε­ρο ρόλο στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς σχε­δια­σμούς στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή μας.

Είμα­στε εδώ για­τί είναι εκκω­φα­ντι­κός πια ο ήχος από τα τύμπα­να του πολέ­μου. Είμα­στε εδώ για να δηλώ­σου­με, ότι είμα­στε απο­φα­σι­σμέ­νοι να ορθώ­σου­με φραγ­μό στις επεμ­βά­σεις και στους πολέ­μους των ιμπεριαλιστών.

Είμα­στε εδώ, για να φωνά­ξου­με σε κάθε εργα­ζό­με­νο, σε κάθε νέο και νέα, σε κάθε άνθρω­πο του λαού μας: Αντι­στά­σου, μην ολι­γω­ρείς! «Μη ρωτάς για ποιον χτυ­πά­ει η καμπά­να… Για σένα χτυ­πά­ει!», για να θυμη­θού­με τα λόγια του Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Όταν η καμπά­να χτυ­πά­ει για τους λαούς της Συρί­ας, της Λιβύ­ης, της Παλαι­στί­νης, της Κύπρου, της Ουκρα­νί­ας, είναι σα να χτυ­πά­ει και για το δικό μας λαό! Γι’ αυτό είναι χρέ­ος μας να βγού­με στους δρό­μους, να πάμε παντού, στους χώρους δου­λειά, στα σχο­λειά, στα Πανε­πι­στή­μια, στις γει­το­νιές να καλέ­σου­με το λαό μας σε ξεση­κω­μό και πανστρατιά.

Σε ξεση­κω­μό και παν­στρα­τιά όχι μόνο ενά­ντια στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο, αλλά ενά­ντια και στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή ειρή­νη, που επι­βάλ­λουν τα μονο­πώ­λια και οι πολι­τι­κοί τους υπη­ρέ­τες με το πιστό­λι στον κρό­τα­φο των λαών.

Ξεση­κω­μός και παν­στρα­τιά ενά­ντια στην καθη­με­ρι­νή κλο­πή των κόπων και του ιδρώ­τα του λαού μας, ενά­ντια στις καθη­με­ρι­νές πλέ­ον περι­κο­πές μισθών και συντά­ξε­ων, ενά­ντια στις απο­λύ­σεις και την ανερ­γία, ενά­ντια στη μιζέ­ρια και την από­λυ­τη υπο­τί­μη­ση και υπο­βάθ­μι­ση της ανθρώ­πι­νης ζωής και ύπαρξης.

Να καλέ­σου­με σε ξεση­κω­μό και παν­στρα­τιά ενά­ντια στο απάν­θρω­πο σύστη­μα που γεν­νά τη δυστυ­χία, τον πόλε­μο και τον όλε­θρο. Ενά­ντια στο σύστη­μα όπου μία χού­φτα εκμε­ταλ­λευ­τές έχουν τόσα όσα έχουν όλοι οι λαοί μαζί. Ενά­ντια στο σύστη­μα που σταυ­ρώ­νει καθη­με­ρι­νά τους εργα­ζό­με­νους, για να βγά­ζουν ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρα οι δυνά­στες τους.

Να φτά­σει παντού το μήνυ­μα, ότι τα βάσα­να των λαών θα στα­μα­τή­σουν μόνο όταν καταρ­γη­θεί το σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης. Για­τί είναι σύστη­μα ιστο­ρι­κά ξεπε­ρα­σμέ­νο. Για­τί προ πολ­λού πια άρχι­σε να μπαί­νει εμπό­διο στην ανά­πτυ­ξη της ανθρω­πό­τη­τας, για να μπο­ρέ­σει να απο­λαύ­σει ο εργα­ζό­με­νος άνθρω­πος τους καρ­πούς από την πρό­ο­δο της επι­στή­μης και την τεχνο­λο­γι­κή ανάπτυξη.»

Ανα­φε­ρό­με­νος στα τεκται­νό­με­να στην περιο­χή των Βαλ­κα­νί­ων τόνισε:

«Στα Βαλ­κά­νια έχει δια­μορ­φω­θεί μια πολύ επι­κίν­δυ­νη κατά­στα­ση λόγω ακρι­βώς των αντα­γω­νι­σμών των αστι­κών τάξε­ων των χωρών της περιο­χής. Το Αιγαίο και η Θρά­κη απο­τε­λούν τα πιθα­νά πεδία πολε­μι­κής σύγκρου­σης ανά­με­σα στις αστι­κές τάξεις της Ελλά­δας και της Τουρ­κί­ας. Πιθα­νή είναι και η εμπλο­κή της Αλβα­νί­ας και της ΠΓΔΜ, που τα τελευ­ταία χρό­νια για τους δικούς τους σκο­πούς ανα­πτύσ­σουν στε­νή πολι­τι­κή και στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία με την Τουρκία.

Η ενί­σχυ­ση του αλβα­νι­κού εθνι­κι­σμού σε βάρος της Ελλά­δας και άλλων κρα­τών της περιο­χής τρο­φο­δο­τεί εθνι­κι­στι­κούς κύκλους στη χώρα μας κι αλλού. Οι εξε­λί­ξεις στην ΠΓΔΜ με την έντο­νη εμπλο­κή Ρωσ­σί­ας, ΗΠΑ, Αλβα­νί­ας και την χρη­σι­μο­ποί­η­ση της αλβα­νι­κής μειο­νό­τη­τας είναι πολύ ανη­συ­χη­τι­κές. Όπως πολύ ανη­συ­χη­τι­κή σ’ αυτήν την κατεύ­θυν­ση είναι και η πρό­σφα­τη έντα­ξη του Μαυ­ρο­βου­νί­ου στο ΝΑΤΟ.

Εκφρά­ζου­με την ανη­συ­χία μας και καλού­με το λαό σε αγω­νι­στι­κή ετοι­μό­τη­τα και δρά­ση για τις εξε­λί­ξεις στα Βαλ­κά­νια. Είναι επι­κίν­δυ­νος ο τυχο­διω­κτι­σμός της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης, της κυβέρ­νη­σης και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των. Προει­δο­ποιού­με, ότι οποια­δή­πο­τε αλλα­γή των συνό­ρων στα Βαλ­κά­νια θα σημά­νει ένα ντό­μι­νο πολύ επι­κίν­δυ­νων και αιμα­τη­ρών εξε­λί­ξε­ων.

Η τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη και το τουρ­κι­κό κρά­τος αμφι­σβη­τούν τα σύνο­ρα με την Ελλά­δα και άλλες χώρες. «Γκρι­ζά­ρουν» ολό­κλη­ρες περιο­χές στο Αιγαίο, αμφι­σβη­τούν τη Συν­θή­κη της Λοζά­νης και θέτουν θέμα αλλα­γής συνό­ρων. Οι εκα­το­ντά­δες παρα­βιά­σεις του ελλη­νι­κού ενα­έ­ριου και θαλάσ­σιου χώρου δημιουρ­γούν μια κατά­στα­ση’ που μπο­ρεί να εξε­λι­χθεί σε πεδίο στρα­τιω­τι­κής σύγκρουσης.

Ιδιαί­τε­ρα απευ­θυ­νό­μα­στε στους εργα­ζό­με­νους, στη νεο­λαία, στα παι­διά των λαϊ­κών οικο­γε­νειών, που σε περί­πτω­ση ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου θα είναι αυτοί που θα κλη­θούν να γίνουν το «κρέ­ας για τα κανό­νια» των ιμπε­ρια­λι­στών. Τους καλού­με να προ­ε­τοι­μά­ζο­νται από τώρα, σε περί­πτω­ση ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου να κλεί­σουν τα’ αυτιά τους στις πατρι­δο­κά­πη­λες ιαχές και τα κελεύ­σμα­τα της αστι­κής τάξης, να μην στοι­χη­θούν κάτω απ’ τις σημαί­ες της. Να απορ­ρί­ψουν κάθε σύν­θη­μα για δήθεν «εθνι­κή ενότητα».

Στην περί­πτω­ση αυτή το Κίνη­μά μας, μαζί με όλο το λαό, θα αγω­νι­στεί, για να βγει η Ελλά­δα από τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο. Θα αγω­νι­στού­με – υπε­ρα­σπι­ζό­με­νοι την ακε­ραιό­τη­τα της πατρί­δας μας – ενά­ντια στον ξένο εισβο­λέα, αλλά και ενά­ντια στη ντό­πια αστι­κή τάξη, που με την πολι­τι­κή της, με τη συμ­με­το­χή της στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς και τις επεμ­βά­σεις είναι συνυ­πεύ­θυ­νη και προ­ε­τοι­μά­ζει από σήμε­ρα το ξέσπα­σμα των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων.»

Έκλει­σε με ανα­φο­ρά στη θυσία του Γρη­γό­ρη Λαμπράκη:

«Σήμε­ρα τιμά­με το δολο­φο­νη­μέ­νο πριν από 54 χρό­νια στην πόλη μας Γρη­γό­ρη Λαμπρά­κη. Ήταν ο Αντι­πρό­ε­δρος της Ελλη­νι­κής Επι­τρο­πής για τη Διε­θνή Ύφε­ση και Ειρή­νη, αγω­νι­στής για την κοι­νω­νι­κή δικαιο­σύ­νη και την ειρή­νη, βου­λευ­τής της ΕΔΑ, λαμπρός επι­στή­μο­νας – για­τρός, λαμπρός αθλη­τής – βαλ­κα­νιο­νί­κης. Δολο­φο­νή­θη­κε από τους παρα­κρα­τι­κούς μηχα­νι­σμούς της επο­χής, με την κάλυ­ψη των αρχών κατα­στο­λής του επί­ση­μου αστι­κού κρά­τους και τη σύμ­φω­νη γνώ­μη του παλα­τιού, για­τί αγω­νι­ζό­ταν ενά­ντια στους πολέ­μους των ιμπεριαλιστών.

Η μοί­ρα του κοι­νή με αυτήν χιλιά­δων και χιλιά­δων άλλων αγω­νι­στών του λαού μας – κομ­μου­νι­στών, αντι­στα­σια­κών – αντι­φα­σι­στών αγω­νι­στών, που σύρ­θη­καν στις φυλα­κές και στις εξο­ρί­ες, μαρ­τύ­ρη­σαν στα Μακρο­νή­σια, θυσί­α­σαν ακλό­νη­τοι κι ατα­λά­ντευ­τοι ό,τι πολυ­τι­μό­τε­ρο είχαν, την ίδια τη ζωή τους ακόμη.

Μονα­δι­κή τιμή στη μνή­μη τους η έντα­ση του αγώ­να για τα ορά­μα­τα που θυσιά­στη­καν, για την ανα­τρο­πή του συστή­μα­τος και της εξου­σί­ας, που τους δολο­φό­νη­σε. Του συστή­μα­τος και της εξου­σί­ας, που γενούν τους πολέμους.»

Aκο­λού­θη­σε μαχη­τι­κή Πορεία μέχρι το Μνη­μείο του Γρη­γό­ρη Λαμπρά­κη, όπου δια­βά­στη­κε από την Ηλέ­κτρα Ραΐ­ζη και εγκρί­θη­κε το ψήφι­σμα της συγκέ­ντρω­σης. Επί­σης, ακού­στη­κε το τρα­γού­δι της ειρή­νης από τον Σύλ­λο­γο Γυναι­κών Καλα­μα­ριάς της ΟΓΕ. ενώ κατα­τέ­θη­καν στε­φά­νια στο μνη­μείο του Γρ. Λαμπράκη

Στο Ψήφι­σμα μετα­ξύ άλλων αναφέρεται:

«Όλες κι όλοι εμείς, που αντα­πο­κρι­θή­κα­με στο κάλε­σμα της ΕΔΥΕΘ και πήρα­με μέρος σήμε­ρα στην αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή — αντι­πο­λε­μι­κή Συγκέ­ντρω­ση μπρο­στά στο ΝΑΤΟϊ­κό Στρα­τη­γείο στο πρώ­ην Γ’ Σώμα Στρα­τού και στην Πορεία που ακο­λού­θη­σε, με τη μαζι­κή μας συμ­με­το­χή κατα­δι­κά­ζου­με τον πόλε­μο στη Συρία, τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και επεμ­βά­σεις ενά­ντια σε μια σει­ρά άλλους λαούς και χώρες.

Απαι­τού­με την άμε­ση απε­μπλο­κή της Ελλά­δας και το κλεί­σι­μο των Αμε­ρι­κα­νο-ΝΑΤΟϊ­κών στρα­τιω­τι­κών βάσε­ων, στρα­τη­γεί­ων, επι­τε­λεί­ων και στρα­το­πέ­δων σε όλη τη χώρα. Οι συν­θή­κες τόσο στη χώρα μας, όσο και διε­θνώς, επι­βε­βαιώ­νουν ότι, όσο υπάρ­χει η καπι­τα­λι­στι­κή μήτρα που γεν­νά τους πολέ­μους, η από­στα­ση ανά­με­σα στην “ειρή­νη με το πιστό­λι στον κρό­τα­φο” των λαών και τον πόλε­μο θα είναι πάντα πολύ μικρή.

Η πάλη για το δικαί­ω­μα στη δου­λειά, στο μισθό, στη σύντα­ξη, στην Υγεία, στην Παι­δεία, για τις σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανά­γκες, είναι δεμέ­νη με την πάλη ενά­ντια στο σύστη­μα της καπι­τα­λι­στι­κής εκμε­τάλ­λευ­σης, που γεν­νά φτώ­χεια, ανερ­γία, πολέ­μους και προσφυγιά!

Κατα­δι­κά­ζου­με και αντι­πα­λεύ­ου­με την πολι­τι­κή που εμπλέ­κει τη χώρα μας στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς αντα­γω­νι­σμούς, επεμ­βά­σεις και πολέ­μους. Είναι επι­κίν­δυ­να τα σχέ­δια της αστι­κής τάξης και μεγά­λες οι ευθύ­νες της κυβέρ­νη­σης, που δια­θέ­τει τη βάση της Σού­δας και τις άλλες στρα­τιω­τι­κές υπο­δο­μές της χώρας για τις πολε­μι­κές επι­χει­ρή­σεις των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ.

Κατα­δι­κά­ζου­με την επι­κίν­δυ­νη πολι­τι­κή, που ασκεί­ται στο όνο­μα της “Γεω­στρα­τη­γι­κής Ανα­βάθ­μι­σης” και εκθέ­τει τον ελλη­νι­κό λαό σε θανά­σι­μους κιν­δύ­νους, για λογα­ρια­σμό των συμ­φε­ρό­ντων της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης και των μεγά­λων μονο­πω­λια­κών ομίλων.

Είναι μύθος ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ εξα­σφα­λί­ζουν τα κυριαρ­χι­κά μας δικαιώ­μα­τα, την ειρή­νη και την ασφά­λεια στην περιο­χή. Η τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη και του κρά­τους της παρα­βιά­ζει συστη­μα­τι­κά τα ελλη­νι­κά σύνο­ρα, εκτο­ξεύ­ει απει­λές κατά της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας της χώρας φτά­νο­ντας μέχρι του σημεί­ου της αμφι­σβή­τη­σης της Συν­θή­κης της Λωζά­νης, που έχει καθο­ρί­σει τα σύνο­ρα μετα­ξύ Τουρ­κί­ας κι Ελλάδας.

Η ΕΔΥΕΘ μαζί με τις Τοπι­κές Επι­τρο­πές Ειρή­νης στην πόλη μας θα συνε­χί­σουν και θα δυνα­μώ­σουν τις πρω­το­βου­λί­ες. Από κοι­νού με το συνε­πές εργα­τι­κό συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα, το ΠΑΜΕ και τους άλλους φορείς του λαϊ­κού κινή­μα­τος, θα ανα­δεί­ξου­με τα αιτή­μα­τα του αγώ­να για:

  • Επι­στρο­φή όλων των στρα­τιω­τι­κών απο­στο­λών από το εξωτερικό!
  • Καμιά συμ­με­το­χή στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και επεμβάσεις!
  • Καμιά αλλα­γή των συνό­ρων και των Συν­θη­κών που τα καθορίζουν!
  • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, τη Μεσό­γειο και τα Βαλκάνια!
  • Όχι στις πολε­μι­κές δαπά­νες για τις ανά­γκες του ΝΑΤΟ! Απο­δέ­σμευ­ση από ΕΕ — ΝΑΤΟ, με το λαό νοι­κο­κύ­ρη στον τόπο του!
  • Να κλεί­σει η βάση της Σού­δας και όλες οι ξένες στρα­τιω­τι­κές βάσεις και στρατηγεία!
  • Να κλεί­σουν το Νατοϊ­κό στρα­τη­γείο “NRDC-GR” και το νατοϊ­κό επι­τε­λείο Ηλε­κτρο­νι­κού πολέ­μου στη Θεσσαλονίκη!».

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο