Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έως 340 πτώματα έχουν περισυλλεγεί μετά τη σφαγή κοντά στο Κίεβο

Έως 340 πτώ­μα­τα έχουν περι­συλ­λε­γεί μετά τη σφα­γή για την οποία κατη­γο­ρού­νται ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα στην πόλη Μπού­τσα κοντά στο Κίε­βο, σύμ­φω­να με ανα­φο­ρές ουκρα­νι­κών μέσων ενημέρωσης.

Μέχρι αργά χθες, Κυρια­κή, είχαν περι­συλ­λε­γεί από 330 ως 340 πτώ­μα­τα, σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα Ukrayinska Pravda, η οποία επι­κα­λεί­ται ένα γρα­φείο τελε­τών. Οι έρευ­νες για περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα συνε­χί­ζο­νται, καθώς μερι­κά πτώ­μα­τα είναι θαμ­μέ­να σε πίσω αυλές σπι­τιών, προ­στί­θε­ται στο δημοσίευμα.

Εικό­νες με πτώ­μα­τα κατοί­κων, τα οποία ανα­κα­λύ­φθη­καν μετά την απο­χώ­ρη­ση των ρωσι­κών στρα­τευ­μά­των από την περιο­χή, έχουν προ­κα­λέ­σει διε­θνή φρί­κη και η Ουκρα­νία κατη­γο­ρεί για τη σφα­γή τα ρωσι­κά στρα­τεύ­μα­τα. Η Μόσχα αρνεί­ται την κατη­γο­ρία. Η ρωσι­κή πρε­σβεία στο Βερο­λί­νο έκα­νε λόγο για «σκη­νο­θε­σία από το καθε­στώς του Κιέ­βου για τα δυτι­κά μέσα ενημέρωσης».

Η ουκρα­νι­κή εισαγ­γε­λία ανα­κοί­νω­σε πως θα διε­ξα­χθούν ιατρο­δι­κα­στι­κές εξε­τά­σεις στις σορούς ώστε να γίνει κατα­νοη­τό το πλαί­σιο στο οποίο δια­πρά­χθη­καν τα εγκλή­μα­τα. Πρό­κει­ται επί­σης να ζητη­θεί η συν­δρο­μή ξένων ερευνητών.

Η Μόσχα διέ­τα­ξε να διε­ξα­χθεί έρευ­να για την ουκρα­νι­κή «προ­βο­κά­τσια» ανα­φο­ρι­κά με θανά­τους αμά­χων στην πόλη Μπούτσα

Ο επι­κε­φα­λής της Ανα­κρι­τι­κής Επι­τρο­πής της Ρωσί­ας διέ­τα­ξε να διε­ξα­χθεί επί­ση­μη εξέ­τα­ση γι’ αυτό που απο­κά­λε­σε ουκρα­νι­κή «προ­βο­κά­τσια» μετά τις κατη­γο­ρί­ες του Κιέ­βου ενα­ντί­ον των ρωσι­κών ένο­πλων δυνά­με­ων για σφα­γή αμά­χων στην πόλη Μπούτσα.

Ο Αλε­ξά­ντρ Μπα­στρί­κιν, επι­κε­φα­λής της ρωσι­κής Ανα­κρι­τι­κής Επι­τρο­πής, έδω­σε εντο­λή να αρχί­σει έρευ­να στη βάση ότι η Ουκρα­νία διέ­δω­σε «εσκεμ­μέ­να ψευ­δή πλη­ρο­φό­ρη­ση» για τις ρωσι­κές ένο­πλες δυνά­μεις στην Μπού­τσα, ανέ­φε­ρε η επι­τρο­πή σε δήλω­ση που εξέδωσε.

Μετά τα εγκλή­μα­τα στην Μπού­τσα της Ουκρα­νί­ας απαι­τού­νται νέες κυρώ­σεις εις βάρος της Ρωσί­ας, υπο­στη­ρί­ζει ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Μακρόν

Χρειά­ζε­ται ένας νέος γύρος κυρώ­σε­ων εις βάρος της Ρωσί­ας, δήλω­σε σήμε­ρα ο γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν και πρό­σθε­σε ότι υπάρ­χουν σαφείς ενδεί­ξεις πως οι ρωσι­κές δυνά­μεις ευθύ­νο­νται για δολο­φο­νί­ες στην πόλη Μπού­τσα της Ουκρανίας.

“Υπάρ­χουν πάρα πολύ σαφείς ενδεί­ξεις που παρα­πέ­μπουν σε εγκλή­μα­τα πολέ­μου. Είναι λίγο ως πολύ απο­δε­δειγ­μέ­νο ότι ο ρωσι­κός στρα­τός ευθύ­νε­ται (για τους φόνους στην Μπού­τσα)”, δήλω­σε ο Μακρόν στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό France Inter.

“Αυτό που συνέ­βη στην Μπού­τσα απαι­τεί έναν νέο γύρο κυρώ­σε­ων και πολύ σαφή μέτρα”, πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο