Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά

Η Ρωσία ανα­στέλ­λει τη συμ­με­το­χή της στη συμ­φω­νία εξα­γω­γής αγρο­τι­κών προ­ϊ­ό­ντων από τα λιμά­νια της Ουκρα­νί­ας, μετά τις επι­θέ­σεις που δέχτη­κε ο στό­λος της στην Κρι­μαία, ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Άμυ­νας, σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο TASS.

«Λαμ­βά­νο­ντας υπό­ψη τις τρο­μο­κρα­τι­κές ενέρ­γειες από το καθε­στώς του Κιέ­βου, με τη συμ­με­το­χή Βρε­τα­νών ειδι­κών, κατά πλοί­ων του στό­λου της Μαύ­ρης Θάλασ­σας και εμπο­ρι­κών πλοί­ων που σχε­τί­ζο­νται με την ασφά­λεια του “δια­δρό­μου σιτη­ρών”, η ρωσι­κή πλευ­ρά ανα­στέλ­λει τη συμ­με­το­χή της στην εφαρ­μο­γή της συμ­φω­νία», ανα­φέ­ρει το ρωσι­κό υπουρ­γείο Άμυνας.

Λίγα λεπτά νωρί­τε­ρα, το ίδιο πρα­κτο­ρείο μετέ­δω­σε δηλώ­σεις του υπουρ­γού Γεωρ­γί­ας Ντμί­τρι Πατρού­σεφ, ο οποί­ος φέρε­ται να είπε ότι η Ρωσία είναι έτοι­μη να εφο­διά­σει με 500.000 τόνους σιτη­ρών τις φτω­χές χώρες μέσα στους επό­με­νους τέσ­σε­ρις μήνες, με τη βοή­θεια της Τουρκίας.

Η Μόσχα υπο­στη­ρί­ζει ότι μόνο το 3% των εξα­γό­με­νων τρο­φί­μων από την Ουκρα­νία έχουν πάει σε φτω­χές χώρες, ενώ τα μισά φορ­τία είχαν ως προ­ο­ρι­σμό χώρες της Δύσης.

Σε μια πρώ­τη αντί­δρα­ση, εκπρό­σω­πος του ΟΗΕ – ο οποί­ος δια­με­σο­λά­βη­σε για τη συμ­φω­νία – ανέ­φε­ρε ότι ο οργα­νι­σμός βρί­σκε­ται σε επα­φή με τις ρωσι­κές αρχές.

Η Πρω­το­βου­λία της Μαύ­ρης Θάλασ­σας για τα σιτη­ρά υπο­γρά­φη­κε στις 22 Ιου­λί­ου στην Τουρ­κία και έκτο­τε έχουν εξα­χθεί από την Ουκρα­νοί πολ­λά εκα­τομ­μύ­ρια τόνοι σιτα­ριού, αρα­βό­σι­του, ηλιε­λαί­ου, βρώ­μης, ελαιο­κράμ­βης και σόγιας.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο