Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πόρισμα έρευνας της Βουλής της Δανίας: Η συμμετοχή της Δανίας στους πολέμους εξυπηρετούσε τους σκοπούς των ΗΠΑ

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της // 

Για ποιο λόγο συμ­με­τεί­χε η Δανία στον πόλε­μο ενά­ντια στην Γιου­γκο­σλα­βία, Αφγα­νι­στάν και Ιράκ;

Η έρευ­να γύρω από αυτό το ερώ­τη­μα ανα­τέ­θη­κε το 2016 σε ανε­ξάρ­τη­τη επι­τρο­πή του Πανε­πι­στη­μί­ου της Κοπεγ­χά­γης  και στους καθη­γη­τές Rasmus Mariager και Anders Wivel. Πάνω από 1000 ντο­κου­μέ­ντα ζητή­θη­καν για την έρευ­να, 14 από αυτά δεν παρα­δό­θη­καν για λόγους «Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας» και «ευαι­σθη­σί­ας» προς τρί­τες χώρες, εκ των οποί­ων τα 11 αφο­ρού­σαν τις ΗΠΑ και τα 4 την Αγγλία.

Η έρευ­να ανα­τέ­θη­κε με τον όρο να μην εξε­τα­στούν θέμα­τα διε­θνούς δικαί­ου. Ο λόγος είναι προ­φα­νής. Ο κίν­δυ­νος να στρα­φεί κανείς για εγκλή­μα­τα πολέ­μου, στο­χευ­μέ­νες δολο­φο­νί­ες και μετα­χεί­ρι­ση των αιχ­μα­λώ­των, ενα­ντί­ον της Δανί­ας δεν θα έπρε­πε να ανα­δει­χθεί από την έρευ­να για να μεί­νουν στο απυ­ρό­βλη­το οι ηθι­κοί αυτουρ­γοί. Το πόρι­σμα συμπεραίνει:

-Και στις τρεις περι­πτώ­σεις οι Δανέ­ζι­κες κυβερ­νή­σεις έδρα­σαν χωρίς την συμ­με­το­χή της Βου­λής χωρίς καν την συμ­με­το­χή όλης της κυβέρ­νη­σης. Σε κάποιες περι­πτώ­σεις έγι­νε κάποια συνεν­νό­η­ση με τους αρχη­γούς της Αντι­πο­λί­τευ­σης κεκλει­σμέ­νων των θυρών με παρου­σία πάντα του Αμε­ρι­κά­νι­κου παράγοντα.

- Συγκε­κρι­μέ­να, σε καμία περί­πτω­ση δεν υπήρ­χε από­φα­ση του ΟΗΕ. Κατά δεύ­τε­ρον σε καμία περί­πτω­ση δεν υπήρ­χε κίν­δυ­νος για την ασφά­λεια της χώρας ώστε να εμπλα­κεί στον βομ­βαρ­δι­σμό της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, και στις εκστρα­τεί­ες ενά­ντια στο Αφγα­νι­στάν και στο Ιράκ.

-Η από­φα­ση για απο­στο­λή ευρύ­τε­ρης συμ­μα­χί­ας δυνά­με­ων στο Αφγα­νι­στάν αλλά και στο Ιράκ πάρ­θη­κε από τον ΟΗΕ εκ των υστέ­ρων αφού ήδη η Δανία είχε απο­φα­σί­σει για την συμ­με­το­χή της και είχε στεί­λει στρατεύματα.

Γιουγκοσλαβία

Συγκε­κρι­μέ­να για τον βομ­βαρ­δι­σμό της Γιου­γκο­σλα­βί­ας το 1999: μια μικρή ομά­δα πολι­τι­κών και στε­λε­χών γύρω από τον τότε πρό­ε­δρο Poul Nyrup Rasmussen σε συνεν­νό­η­ση με Αμε­ρι­κά­νους παρά­γο­ντες απο­φά­σι­σαν την συμ­με­το­χή της Δανί­ας σαν δείγ­μα καλής θέλη­σης απέ­να­ντι στο κύριο σύμ­μα­χό τους στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, έχο­ντας την στή­ρι­ξη και των δεξιών αλλά και του Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού κόμματος.

Η επί­ση­μη δικαιο­λο­γία προς τα έξω ήταν για «ανθρω­πι­στι­κούς λόγους» και την απο­μά­κρυν­ση του «δικτά­το­ρα» Μιλόσεβιτς.

Η δικαιο­λο­γία προς τους πολι­τι­κούς κύκλους ήταν η συμπα­ρά­στα­ση που απαι­τεί­ται όταν είσαι μέλος του ΝΑΤΟ. Οι δικαιο­λο­γί­ες στην ουσία δεν ενδιέ­φε­ραν τους Αμε­ρι­κά­νους, αρκεί η Δανία να μην ασκού­σε βέτο στην από­φα­ση του ΝΑΤΟ πράγ­μα που επετεύχθη.

Αφγανιστάν

Όσον αφο­ρά την επι­δρο­μή στο Αφγα­νι­στάν η επι­τρο­πή εξω­τε­ρι­κών της Βου­λής (!) το 2001, ένα μήνα μετά την 11/9, πήρε την από­φα­ση να στεί­λει η Δανία αξιω­μα­τού­χους στο στρα­τη­γείο συντο­νι­σμού των ΗΠΑ στην Φλόριντα.

Αν υπήρ­χε έστω και ένας μικρός δισταγ­μός στην περί­πτω­ση της Γιου­γκο­σλα­βί­ας, για το Αφγα­νι­στάν υπήρ­χε πλή­ρης συμ­φω­νία. «Είμα­στε μαζί σας σε όλη την δια­δρο­μή» δήλω­νε ο ίδιος πρω­θυ­πουρ­γός Rasmussen. Η Δανία συμ­με­τεί­χε στην «απε­λευ­θε­ρω­τι­κή» δύνα­μη με τους Αμε­ρι­κά­νους πριν το συμ­βού­λιο ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ πάρει την από­φα­ση για συγκρό­τη­ση “συμ­μα­χί­ας ενα­ντί­ον της τρομοκρατίας”.

Ιράκ

Στον πόλε­μο του Ιράκ υπήρ­χε η ίδια προ­θυ­μία και σαφήνεια.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός και μετέ­πει­τα ΓΓ του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, συνω­νυ­μία με τον προη­γού­με­νο, ανοι­χτά και κρυ­φά δήλω­νε πως η συμ­με­το­χή της Δανί­ας ήταν απα­ραί­τη­τη για το «μακρό­πνοο σχέ­διο ασφα­λεί­ας της χώρας» και ότι «η παγκό­σμια ατζέ­ντα απαι­τού­σε να βρι­σκό­μα­στε στο πλευ­ρό των Αμερικάνων».

Έτσι πήρε η Δανία μέρος στην εισβο­λή από το 2003 ενώ η από­φα­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ για νομι­μο­ποί­η­ση της εισβο­λής πάρ­θη­κε το 2004. Η από­φα­ση πάρ­θη­κε από τον Δανό υπουρ­γό εξω­τε­ρι­κών, τον Αμε­ρι­κά­νο πρέ­σβη και με την συμ­με­το­χή στε­λε­χών όπου προ­ΐ­στα­το ο πρω­θυ­πουρ­γός και «επι­βρα­βεύ­τη­κε» για την συμ­με­το­χή του παίρ­νο­ντας την θέση του ΓΓ.

«Και στους τρεις πολέ­μους απου­σιά­ζει η νομι­μό­τη­τα των απο­φά­σε­ων του ΟΗΕ, τονί­ζει το πόρι­σμα. «Και στις τρεις περι­πτώ­σεις η Δανία ακο­λού­θη­σε την πολι­τι­κή των ΗΠΑ για στρα­τιω­τι­κή εμπλο­κή της χώρας σαν απά­ντη­ση της θέλη­σης των ΗΠΑ για ξεκά­θα­ρη στά­ση της Δανί­ας» συνεχίζει.

Επιρ­ρί­πτει ευθύ­νες για την συμ­με­το­χή της Δανί­ας στον πόλε­μο του Ιράκ αλλά μόνο για νομι­κούς και λόγους Διε­θνούς Δικαί­ου αφού η από­φα­ση του ΟΗΕ πάρ­θη­κε ένα χρό­νο μετά την συμ­με­το­χή της Δανί­ας. Ευθύ­νες απο­δί­δει και στους νομι­κούς συμ­βού­λους της επο­χής αφού τους κατη­γο­ρεί ότι ενέ­δω­σαν σε πολι­τι­κές πιέ­σεις και δεν επέ­με­ναν σε μια ερμη­νεία υπέρ του Διε­θνούς Δικαίου.

Θα έλε­γε κανείς πως ψάχνει “ψήλους στα άχε­ρα” η έρευ­να. Παρό­λο που δεν επι­τρά­πη­κε στην επι­τρο­πή να ερευ­νή­σει πιθα­νά εγκλή­μα­τα πολέ­μου η εικό­να είναι καθα­ρή. Τίπο­τα δεν δικαιο­λο­γεί την συμ­με­το­χή της Δανί­ας στους πολέ­μους. Ούτε θέμα­τα ασφα­λεί­ας, ούτε απει­λής από εξω­τε­ρι­κό κίν­δυ­νο ίσχυ­σαν. Έκα­νε τα χατί­ρια των ΗΠΑ που ήταν τα χατί­ρια και η στυ­γνή θέλη­ση του πολέ­μου των μονο­πω­λί­ων και του Ιμπεριαλισμού.

Η κοι­νή γνώ­μη της Δανί­ας, γρά­φουν οι εφη­με­ρί­δες είναι ξαφ­νια­σμέ­νη. Για τους αγω­νι­στές ενά­ντια στο σύστη­μα της βαρ­βα­ρό­τη­τας το πόρι­σμα της έρευ­νας είναι καθα­ρό και ανα­με­νό­με­νο. Οι λαοί του κόσμου πρέ­πει να γκρε­μί­σουν αυτό το επι­κίν­δυ­νο και υπο­κρι­τι­κό σύστη­μα που δεν διστά­ζει να ματώ­νει τους λαούς βρί­σκο­ντας ταυ­τό­χρο­να πρό­θυ­μους υπη­ρέ­τες για να το εξυ­πη­ρε­τή­σουν όπως στην περί­πτω­ση τω κυβερ­νή­σε­ων της Δανί­ας και των άλλων εξα­πτέ­ρυ­γων της πολι­τι­κής των συμ­φε­ρό­ντων των μονοπωλίων.

_________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο