Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πύργος του Άιφελ με 706.900+ σπίρτα έχασε το Guinness στα σημεία, αλλά τελικά …

Ένας Γάλ­λος, ο Richard Plaud χρειά­στη­κε οκτώ ολό­κλη­ρα χρό­νια σε καθη­με­ρι­νή βάση για να φτιά­ξει ένα αντί­γρα­φο του Πύρ­γου του Άιφελ ύψους 7,19 μέτρων χρη­σι­μο­ποιώ­ντας σπίρ­τα ευελ­πι­στώ­ντας ότι το έργο του θα ανα­γνω­ρι­ζό­ταν από το World Records Guinness.

Ο 47χρονος Plaud ξεκί­νη­σε με κανο­νι­κά σπίρ­τα (αφαι­ρώ­ντας την “ίσκα”), αλλά βαρέ­θη­κε να κόβει τις κόκ­κι­νες άκρες τους ένα προς ένα, και έτσι κατέ­λη­ξε να έρθει σε επα­φή με τον κατα­σκευα­στή Flam’Up για να παρα­δώ­σει μόνο τα ξυλά­κια σε 15κιλα κιβώ­τια. Το πάλε­ψε 4.200 ώρες συναρ­μο­λο­γώ­ντας 706.900 σπίρ­τα “χτί­ζο­ντας” την ψηλό­τε­ρη σπιρτο_κατασκευή στον κόσμο: δημιούρ­γη­σε 402 πάνελ, τα οποία στη συνέ­χεια ενσω­μά­τω­σε στην δομή.. Αφού ολο­κλή­ρω­σε το έργο του (στις 27- Δεκ-2023) υπέ­βα­λε αίτη­ση στο Γκί­νες, αλλά απορ­ρί­φτη­κε όταν ο οργα­νι­σμός έβγα­λε ετυ­μη­γο­ρία πως “ορι­σμέ­να _από μια στιγ­μή και μετά από τα σπίρ­τα δεν ήταν #εμπο­ρι­κά δια­θέ­σι­μα»”, άρα άνθρα­κες ο θησαυρός.

Ο Plaud _δικαίως, αδί­κως βγή­κε σε τηλε­ο­ρά­σεις, ΜΚΔ κλπ. έφτα­σε –αν και Γάλ­λος μέχρι τους Times και το Reuters, μιλώ­ντας για τη στα­τι­κό­τη­τα του κατα­σκευά­σμα­τος, που είναι ανώ­τε­ρη από εκεί­νη του Λιβα­νέ­ζου τεχνί­τη Toufic Daher (το ψηλό­τε­ρο γλυ­πτό με σπιρ­τό­ξυ­λο 6,53 μέτρων, που κατέ­χει από το 2009 _πάλι μοντέ­λο του Πύρ­γου Άιφελ), επι­δει­κνύ­ο­ντας και την ειδι­κό­τη­τά του (εργά­ζε­ται στο τμή­μα έργων και γεφυ­ρών του Charent-Maritime στη ΝΔ Γαλ­λία) και τον συμ­βο­λι­σμό (27-Δεκ- 100ή επέ­τειο από τον θάνα­το του  μηχα­νι­κού του πύρ­γου, Γκου­στάβ Άιφελ).

Μετά απ΄αυτά ο Mark McKinley, διευ­θυ­ντής της Central Records Services, δήλω­σε στο Sky News: “Είμα­στε πολύ περή­φα­νοι που όσο το δυνα­τόν πιο ενδε­λε­χώς εξε­τά­ζου­με απο­δει­κτι­κά στοι­χεία, επει­δή οι κανό­νες και οι απαι­τή­σεις ισο­δυ­να­μούν με αγω­νι­στι­κό χώρο για όλους, που θέλουν να επι­χει­ρή­σουν ένα ρεκόρ. Ωστό­σο, έχο­ντας μάθει περισ­σό­τε­ρα για τις τεχνι­κές που χρη­σι­μο­ποιεί η κοι­νό­τη­τα των μοντέ­λων με σπίρ­το και μετά από μια δεύ­τε­ρη ανα­σκό­πη­ση αυτού του επι­τεύγ­μα­τος σε σχέ­ση με παρό­μοιους τίτλους που έχου­με απο­νεί­μει, φαί­νε­ται ότι ήμα­σταν σκλη­ροί στην εφαρ­μο­γή των κανό­νων μας σε αυτήν την περί­πτω­ση, έτσι …

Είμα­στε πολύ χαρού­με­νοι που απο­νέ­μου­με στον Richard τον τίτλο του Παγκό­σμιου Ρεκόρ Γκί­νες και έχου­με διορ­θώ­σει κάποιες ασυ­νέ­πειες στους κανό­νες μας, οι οποί­οι πλέ­ον επι­τρέ­πουν στα σπιρ­τό­ξυ­λα να κόβο­νται και να δια­μορ­φώ­νο­νται όπως κρί­νει ο μοντελιστής.
Λυπού­μα­στε για την αγω­νία που θα προ­κά­λε­σαν οι τελευ­ταί­ες 24 ώρες σε αυτό που θα έπρε­πε να ήταν μια στιγ­μή γιορ­τής για τον Richard. Ελπί­ζω ότι θα δεχτεί τα καθυ­στε­ρη­μέ­να συγ­χα­ρη­τή­ριά μας εκ μέρους όλων στο GWR για την πραγ­μα­τι­κά εντυ­πω­σια­κή δομή του — και το νέο του Guinness”.

“Τέλος καλό όλα καλά” δήλω­σε ο ενδια­φε­ρό­με­νος υπό τις επευ­φη­μί­ες της συμ­βί­ας του και φίλων.

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο