Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πώς οι μέλισσες μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την υγεία των κατοίκων των πόλεων

Οι μέλισ­σες θα μπο­ρού­σαν να δώσουν πλη­ρο­φο­ρί­ες για το μικρο­βια­κό τοπίο των πόλε­ων, στις οποί­ες ανα­ζη­τούν τρο­φή, και άρα στοι­χεία τόσο για την υγεία των κυψε­λών όσο και για την ανθρώ­πι­νη υγεία, σύμ­φω­να με έρευ­να που δημο­σιεύ­ε­ται στο περιο­δι­κό «Environmental Microbiome».

Οι ερευ­νη­τές, με επι­κε­φα­λής την Ελί­ζα­μπεθ Χέναφ από το Πανε­πι­στή­μιο της Νέας Υόρ­κης, μελέ­τη­σαν τη δυνα­τό­τη­τα των μελισ­σών να βοη­θή­σουν στη συλ­λο­γή δειγ­μά­των μικρο­ορ­γα­νι­σμών στις πόλεις, καθώς ανα­ζη­τούν τρο­φή καθη­με­ρι­νά στα αστι­κά περι­βάλ­λο­ντα γύρω από τις κυψέ­λες τους. Μελέ­τη­σαν τρεις κυψέ­λες στη Νέα Υόρ­κη και βρή­καν ποι­κί­λες γενε­τι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων περι­βαλ­λο­ντι­κών βακτη­ρί­ων και παθο­γό­νων μικρο­ορ­γα­νι­σμών. Μετα­γε­νέ­στε­ρα δείγ­μα­τα υπο­λειμ­μά­των κυψέ­λης στο Σίδνεϊ, τη Μελ­βούρ­νη, τη Βενε­τία και το Τόκιο υπο­δή­λω­σαν ότι κάθε τοπο­θε­σία έχει μια μονα­δι­κή γενε­τι­κή υπο­γρα­φή. Επί­σης, τα ευρή­μα­τα κατέ­δει­ξαν ότι η ανά­λυ­ση των θραυ­σμά­των κυψε­λών μπο­ρεί να δώσει πλη­ρο­φο­ρί­ες για την αξιο­λό­γη­ση της υγεί­ας τους.

Οι ερευ­νη­τές σημειώ­νουν πάντως ότι επί του παρό­ντος τα ευρή­μα­τα είναι πολύ προ­κα­ταρ­κτι­κά για να υπο­δη­λώ­σουν ότι πρό­κει­ται για μια απο­τε­λε­σμα­τι­κή μέθο­δο παρα­κο­λού­θη­σης των ανθρώ­πι­νων ασθενειών.

Δεί­τε την επι­στη­μο­νι­κή δημο­σί­ευ­ση εδώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο