Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας στην Ανταρκτική

Θερ­μο­κρα­σία ρεκόρ άνω των 20,75 βαθ­μών Κελ­σί­ου κατα­γρά­φη­κε τον Φεβρουά­ριο στην Ανταρ­κτι­κή, ξεπερ­νώ­ντας το προη­γού­με­νο ρεκόρ των 20 βαθ­μών, ανα­κοί­νω­σε ο Βρα­ζι­λιά­νος ερευ­νη­τής Κάρ­λος Σέφερ.

Το ρεκόρ αυτό κατα­γρά­φη­κε στις 9 Φεβρουα­ρί­ου στο νησί Σέι­μουρ, γνω­στό και με το όνο­μα Μαρα­μπίο, εξή­γη­σε ο ίδιος. «Δεν έχου­με ξανα­δεί ποτέ τόσο υψη­λή θερ­μο­κρα­σία στην Ανταρ­κτι­κή», τόνι­σε ο Βρα­ζι­λιά­νος ερευνητής.

Ωστό­σο πρό­σθε­σε ότι τα δεδο­μέ­να αυτά «δεν απο­δει­κνύ­ουν κάτι σε ό,τι αφο­ρά την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή». «Απλώς είναι μια ένδει­ξη ότι κάτι δια­φο­ρε­τι­κό συμ­βαί­νει στην περιοχή».

Το νησί Σέι­μουρ, όπου βρί­σκε­ται μια επι­στη­μο­νι­κή βάση της Αργε­ντι­νής, είναι ένα από τα νησιά που βρί­σκε­ται στα ανοι­κτά της χερ­σο­νή­σου της Ανταρκτικής.

Στις 6 Φεβρουα­ρί­ου κατα­γρά­φη­κε θερ­μο­κρα­σία 18,3 βαθ­μών Κελ­σί­ου στην επι­στη­μο­νι­κή βάση Εσπε­ράν­σα. Το προη­γού­με­νο ρεκόρ των 17,5 βαθ­μών είχε κατα­γρα­φεί στις 24 Μαρ­τί­ου 2015.

Έπει­τα από μια δεκα­ε­τία με θερ­μο­κρα­σί­ες ρεκόρ, η οποία ολο­κλη­ρώ­θη­κε με το 2019 την δεύ­τε­ρη πιο ζεστή χρο­νιά που έχει κατα­γρα­φεί ποτέ στον πλα­νή­τη, η δεκα­ε­τία του 2020 φαί­νε­ται ότι συνε­χί­ζει την ίδια τάση.

Ο Ιανουά­ριος του 2020 ήταν πιο ζεστός Ιανουά­ριος που έχει κατα­γρα­φεί στον πλα­νή­τη, με θερ­μο­κρα­σία λίγο υψη­λό­τε­ρη από αυτή του Ιανουα­ρί­ου του 2016, σύμ­φω­να με την ευρω­παϊ­κή υπη­ρε­σία Κοπέρ­νι­κος και την αμε­ρι­κα­νι­κή υπη­ρε­σία NOAA.

H ΝΟΑΑ έδω­σε μάλι­στα χθες Πέμ­πτη στη δημο­σιό­τη­τα τις εκτι­μή­σεις της: η μέση θερ­μο­κρα­σία στην επι­φά­νεια της Γης ήταν αυξη­μέ­νη κατά 1,14 βαθ­μό Κελ­σί­ου σε σχέ­ση με τη μέση θερ­μο­κρα­σία του 20ου αιώ­να και η πιο αυξη­μέ­νη από το 1880 οπό­τε δια­τη­ρού­νται αρχεία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο