Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Αυξήθηκαν τα μνημεία προς τιμή του ηγέτη της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν

Διπλα­σιά­στη­καν μετά την προ­σάρ­τη­ση της Κρι­μαί­ας το 2014, τα μνη­μεία προς τιμή του ηγέ­τη της ΕΣΣΔ, Ιωσήφ Στά­λιν. Αυτήν τη στιγ­μή στην Ρωσία, υπάρ­χουν 110 μνη­μεία προς τιμήν του Στά­λιν, με τα 95 εξ αυτών να έχουν τοπο­θε­τη­θεί την περί­ο­δο της δια­κυ­βέρ­νη­σης του Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν, σύμ­φω­να με τα στα­τι­στι­κά στοι­χεία παρου­σιά­ζει ο ιστό­το­πος «Mozem obiasnit».

Ο ιστό­το­πος έχει καταρ­τί­σει πλή­ρη κατά­λο­γο με τα μνη­μεία του Στά­λιν που έχουν εγκα­τα­στα­θεί σε δημό­σιους χώρους (με εξαί­ρε­ση τα μου­σεία). Σύμ­φω­να με τον κατά­λο­γο, μόνο το 9% των μνη­μεί­ων του Στά­λιν είχαν εγκα­τα­στα­θεί κατά την σοβιε­τι­κή περί­ο­δο, ενώ η συντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τά τους εμφα­νί­σθη­κε τα τελευ­ταία 20 χρόνια.

Στην δεκα­ε­τία του 1990 είχαν ανα­γερ­θεί μόνο πέντε μνη­μεία του Στάλιν.

Στο πλαί­σιο της εκστρα­τεί­ας της υπέρ του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία, η κυβέρ­νη­ση Πού­τιν (που κατά τα λοι­πά πλειο­δο­τεί σε αντι­κομ­μου­νι­σμό και αντι­σο­βιε­τι­σμό), επι­χει­ρεί να απευ­θυν­θεί στη μνή­μη και το συναί­σθη­μα μεγά­λου μέρους του ρώσι­κου πλη­θυ­σμού που δια­τη­ρεί άσβε­στη τη φλό­γα της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης. Εξ’ ου και η αύξη­ση των προ­το­μών του Στά­λιν, μέσω των οποί­ων γίνε­ται επί­κλη­ση στον Κόκ­κι­νο Στρα­τό και τη Μεγά­λη Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη των Λαών.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες απο ΑΠΕ — ΜΠΕ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο