Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης

Χιλιά­δες άνδρες και γυναί­κες κάθε ηλι­κί­ας δια­δή­λω­σαν στους δρό­μους της Μόσχας και άλλων μεγά­λων πόλε­ων της Ρωσί­ας το Σάβ­βα­το, ενά­ντια στο νέο αντι­λαϊ­κό νόμο της κυβέρ­νη­σης που προ­βλέ­πει αύξη­ση των ορί­ων συνταξιοδότησης. 

Στη Μόσχα οι διορ­γα­νω­τές της δια­δή­λω­σης- το ΚΚ της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας (ΚΚΡΟ) και άλλες οργα­νώ­σεις του εργα­τι­κού κινή­μα­τος- έκα­ναν λόγο για συγκέ­ντρω­ση 100 χιλιά­δων ανθρώ­πων, ενώ η αστυ­νο­μία έκα­νε λόγο για πολύ λιγό­τε­ρους, κατε­βά­ζο­ντας τον αριθ­μό στις 10 χιλιά­δες. Δια­δη­λώ­σεις έγι­ναν και σε άλλα αστι­κά κέντρα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Αγ. Πετρού­πο­λης (Λένιν­γκραντ) και του Νοβοσιμπίρσκ. 

Κρα­τώ­ντας πανό που ανέ­γρα­φαν «Θέλου­με να ζήσου­με με την σύντα­ξη μας και όχι να πεθά­νου­με δου­λεύ­ο­ντας», οι δια­δη­λω­τές εξέ­φρα­σαν την αντί­θε­ση τους στον αντι­λαϊ­κό νόμο της κυβέρ­νη­σης Πού­τιν-Μεντ­βέ­ντεφ, σύμ­φω­να με τον οποίο αυξά­νο­νται τα όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης σε 65 για τους άντρες και 63 για τις γυναίκες. 

«Πολ­λοί είχαν πιστέ­ψει τον Πού­τιν όταν έλε­γε ότι δεν θα υπάρ­ξει αλλα­γή στο συντα­ξιο­δο­τι­κό σύστη­μα. Απο­δει­κνύ­ε­ται ότι ήταν μια δημα­γω­γία. Είμαι πολύ δυσα­ρε­στη­μέ­νη» δήλω­σε στο γαλ­λι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων η 49χρονη Ιρί­να Ιβά­νο­βα από την Αγ. Πετρούπολη. 

f65caa_ssi_0924_novyi-razmer

«Δεκά­δες χιλιά­δες μαζεύ­τη­καν σήμε­ρα εδώ για να πουν ένα μεγά­λο όχι σ’ αυτήν τη μεταρ­ρύθ­μι­ση» σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος της Ρωσι­κής Ομο­σπον­δί­ας (ΚΚΡΟ) και εκ των βασι­κών ομι­λη­τών στην συγκέ­ντρω­ση της Μόσχας Γκε­νά­ντι Ζιου­γκά­νοφ, προ­σθέ­το­ντας πως «πρό­κει­ται για χτύ­πη­μα που αφο­ρά όλους τους πολί­τες της χώρας». Ο Ζιου­γκά­νοφ υπο­γράμ­μι­σε ότι με βάση το χαμη­λό προσ­δό­κι­μο ζωής στη Ρωσία, που για τους άντρες είναι λίγο πάνω από τα 60, «πολ­λοί θα πάρουν την σύντα­ξη τους όταν θα βρί­σκο­νται στο φέρε­τρο»

Σημειώ­νε­ται πως ο Βλ. Πού­τιν δεν είχε προ­ε­κλο­γι­κά θίξει το ζήτη­μα της αύξη­σης των ορί­ων συντα­ξιο­δό­τη­σης, εμμέ­νο­ντας σε παλιές δηλώ­σεις του πως τα όρια δεν πρό­κει­ται να αυξη­θούν. Σύμ­φω­να με το κρα­τι­κό κέντρο ερευ­νών VTsIOM, η δημο­τι­κό­τη­τα του έχει πέσει στο 64% από 80% που ήταν τον περα­σμέ­νο Μάιο.

Συντά­ξεις: Η ανω­τε­ρό­τη­τα της ΕΣΣΔ ένα­ντι της Ρωσί­ας, της Ελλά­δας κι όλου του καπι­τα­λι­στι­κού κόσμου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο