Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: Εγκαινιάστηκε νέο μνημείο για πεσόντες μαχητές του Κόκκινου Στρατού παρουσία του Βλ. Πούτιν

Μνη­μείο για τους πεσό­ντες μαχη­τές του Κόκ­κι­νου Στρα­τού εγκαι­νιά­στη­κε σήμε­ρα στην κωμό­πο­λη Χορό­σε­βο της Ρωσί­ας, παρου­σία του προ­έ­δρου Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν και του ομο­λό­γου του της Λευ­κο­ρω­σί­ας Αλε­ξά­ντερ Λουκασένκο.

Το μνη­μείο απο­τε­λεί φόρο τιμής στους μαχη­τές και τις μαχή­τριες του ηρω­ι­κού Κόκ­κι­νου Στρα­τού που πολέ­μη­σαν τα ναζι­στι­κά στρα­τεύ­μα­τα στις λεγό­με­νες «μάχες του Ρζέβ» το 1942–1943.

Σε δηλώ­σεις του, ο Βλ. Πού­τιν σημεί­ω­σε ότι 1.3 εκα­τομ­μύ­ρια στρα­τιώ­τες του Κόκ­κι­νου Στρα­τού σκο­τώ­θη­καν, τραυ­μα­τί­στη­καν και χάθη­καν κατά τη διάρ­κεια των πολε­μι­κών επι­χει­ρή­σε­ων στο Ρζεβ.

Ήταν τέτοια η σφο­δρό­τη­τα των μαχών εκεί­νων, μετα­ξύ των Σοβιε­τι­κών και των Ναζί, που έχουν κατα­γρα­φεί στην ιστο­ρία ως «η κρε­α­το­μη­χα­νή του Ρζεβ», εξαι­τί­ας των τερά­στιων απω­λειών, κυρί­ως από την πλευ­ρά του Κόκ­κι­νου Στρατού.

putin lukashenko

Ο Βλ. Πού­τιν με τον Λευ­κο­ρώ­σο ομό­λο­γό του, Αλε­ξά­ντερ Λουκασένκο.

Κατά τη γνώ­ρι­μη τακτι­κή του να καπη­λεύ­ε­ται το σοβιε­τι­κό παρελ­θόν της χώρας για το συμ­φέ­ρον της σημε­ρι­νής καπι­τα­λι­στι­κής Ρωσί­ας, ο πρό­ε­δρος Πού­τιν ανα­φέρ­θη­κε στις κολοσ­σιαί­ες απώ­λειες του Κόκ­κι­νου Στρα­τού και εξή­ρε το ρόλο του Σοβιε­τι­κού λαού στη Μεγά­λη Αντι­φα­σι­στι­κή Νίκη (Μεγά­λο Πατριω­τι­κό Πόλε­μο). Προ­σπά­θη­σε δε να συν­δυά­σει τον ηρω­ϊ­σμό της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης κατά το Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο με τις επι­διώ­ξεις της κυβέρ­νη­σής του στο πλαί­σιο των διε­θνών ιμπε­ρια­λι­στι­κών ανταγωνισμών.

Το Ρζεβ, όπου ο Κόκ­κι­νος Στρα­τός αντι­με­τώ­πι­σε με γεν­ναιό­τη­τα τις ναζι­στι­κές επι­θέ­σεις, βρί­σκε­ται περί­που 200 χιλιό­με­τρα βορειο­α­να­το­λι­κά της Μόσχας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο