Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσία: ΜΜΕ μεταδίδουν ότι ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν κρατείται

Μέσα μαζι­κής ενη­μέ­ρω­σης των ΗΠΑ αλλά και της Ρωσί­ας μετα­δί­δουν σήμε­ρα ότι ο κορυ­φαί­ος στρα­τη­γός του ρωσι­κού στρα­τού Σερ­γκέι Σου­ρο­βί­κιν βρί­σκε­ται υπό κρά­τη­ση, για τον ρόλο του στην ένο­πλη εξέ­γερ­ση του Πρι­γκό­ζιν την περα­σμέ­νη εβδομάδα.

Την είδη­ση μετα­δί­δουν οι «Financial Times», οι «New York Times» και η δυτι­κών συμ­φε­ρό­ντων εφη­με­ρί­δα «Moscow Times», υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι ο Σου­ρο­βί­κιν κρα­τεί­ται, καθώς κατη­γο­ρεί­ται πως γνώ­ρι­ζε από πριν για τις κινή­σεις του Πριγκόζιν.

Σύμ­φω­να με τους «Financial Times», που επι­κα­λού­νται «ρωσι­κή» πηγή, ο Πού­τιν έχει ξεκι­νή­σει μια επι­χεί­ρη­ση εκκα­θά­ρι­σης στην κορυ­φή των υπη­ρε­σιών ασφα­λεί­ας, προ­κει­μέ­νου να κατα­στεί­λει τους επι­κρι­τές του και να απο­κα­τα­στή­σει την κυριαρ­χία του. Η ίδια πηγή δήλω­σε πως εκτι­μά ότι ο Σου­ρο­βί­κιν έχει συλ­λη­φθεί και ότι θα ακο­λου­θή­σουν κι άλλοι αξιωματούχοι.

Γνω­στός ως: «Στρα­τη­γός Αρμα­γεδ­δών», ο Σου­ρό­βι­κιν προ­ή­χθη το περα­σμέ­νο φθι­νό­πω­ρο για να δια­χει­ρι­στεί την εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία, ενώ την άνοι­ξη ανέ­λα­βε την επι­στα­σία της Βάγκνερ.

Μόλις η ενδο­α­στι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση εξε­λί­χθη­κε σε ένο­πλη εξέ­γερ­ση την Παρα­σκευή, ο Σου­ρο­βί­κιν κατέ­γρα­ψε μια σύντο­μη δήλω­ση σε βίντεο με την οποία καλού­σε τους μαχη­τές του Wagner να κατε­βά­σουν τα όπλα και στη συνέ­χεια εξαφανίστηκε.

Ρώσος δημο­σιο­γρά­φος δήλω­σε χθες, Τετάρ­τη, ότι ο Σου­ρο­βί­κιν «δεν έχει έρθει σε επα­φή με την οικο­γέ­νειά του εδώ και τρεις ημέ­ρες. Ούτε οι φρου­ροί ασφα­λεί­ας του απαντούν».

Στο υπ. Άμυνας παραπέμπει το Κρεμλίνο

Το Κρεμ­λί­νο αρνή­θη­κε την Πέμ­πτη να απα­ντή­σει σε ερω­τή­σεις σχε­τι­κά με τον Σου­ρο­βί­κιν και είπε στους δημο­σιο­γρά­φους ότι θα έπρε­πε να απευ­θύ­νουν τις ερω­τή­σεις τους στο υπουρ­γείο Άμυνας.

Την Τετάρ­τη, ο εκπρό­σω­πος του Κρεμ­λί­νου Ντμί­τρι Πεσκόφ, απέρ­ρι­ψε δημο­σί­ευ­μα των «New York Times», που επι­κα­λέ­στη­κε Αμε­ρι­κα­νούς αξιω­μα­τού­χους, σχε­τι­κά με το ότι ο στρα­τη­γός γνώ­ρι­ζε εκ των προ­τέ­ρων για το σχέ­διο πρα­ξι­κο­πή­μα­τος. Ο Πεσκόφ δήλω­σε ότι περί­με­νε «πολ­λές εικα­σί­ες γύρω από αυτά τα γεγο­νό­τα», προ­σθέ­το­ντας: «Νομί­ζω ότι αυτό είναι ένα τέτοιο παράδειγμα».

(Πηγή: FT, «NYT», «Moscow Times», TASS)

902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο