Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Βενεζουέλα

Να προ­στα­τευ­τεί η κυριαρ­χία της χώρας και να επι­λυ­θεί ειρη­νι­κά η κρί­ση, χωρίς απει­λές για χρή­ση βίας ζητά η Ρωσία με σχέ­διο ψηφί­σμα­τος στον ΟΗΕ για τη Βενε­ζου­έ­λα. Η ψηφο­φο­ρία στα Ηνω­μέ­να Έθνη θα γίνει σήμερα.

Η κυβέρ­νη­ση του προ­έ­δρου Νικο­λάς Μαδού­ρο θα πρέ­πει να έχει τον πρώ­το λόγο στην παρά­δο­ση ξένης ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας η οποία θα πρέ­πει να παρα­χθεί μετά από σχε­τι­κό αίτη­μα των αρχών της χώρας, σύμ­φω­να με το σχέ­διο ψηφί­σμα­τος που παρου­σί­α­σε στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ η ρωσι­κή διπλω­μα­τι­κή απο­στο­λή στα Ηνω­μέ­να Έθνη.

Στο κεί­με­νο που έχει περιέλ­θει σε γνώ­ση του Sputnik, ζητεί να προ­στα­τευ­θεί η κυριαρ­χία της χώρας και να επι­λυ­θεί η πολι­τι­κή κρί­ση μέσω του Μηχα­νι­σμού του Μοντεβιδέο.

Ο μηχα­νι­σμός του Μοντε­βι­δέο, που πρό­τει­νε το Μεξι­κό, η Ουρου­γουάη και οι χώρες της Καραϊ­βι­κής, προ­βλέ­πει τέσ­σε­ρα στά­δια: την άμε­ση έναρ­ξη του δια­λό­γου μετα­ξύ των δυο πλευ­ρών στη Βενε­ζου­έ­λα για την κατά­στα­ση στη χώρα, δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή δια­δι­κα­σία, επί­τευ­ξη συμ­φω­νί­ας και τέλος εφαρ­μο­γή της συμφωνίας.

Η κρί­ση στη Βενε­ζου­έ­λα, θα πρέ­πει να διευ­θε­τη­θεί μέσω ειρη­νι­κών μέσων και οι απει­λές για χρή­ση βίας κατά της Βενε­ζου­έ­λας προ­κα­λεί ανη­συ­χία, ανα­φέ­ρει το ρωσι­κό σχέ­διο ψηφίσματος.

Τη σύγκλι­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ, ζήτη­σαν οι ΗΠΑ για να γίνει ψηφο­φο­ρία σε δικό της σχέ­διο ψηφί­σμα­τος που προ­βλέ­πει έκκλη­ση για νέες προ­ε­δρι­κές εκλο­γές στη Βενε­ζου­έ­λα και απρό­σκο­πτη παρά­δο­ση της υπο­τι­θέ­με­νης ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στη χώρα της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής, η οποία διορ­γα­νώ­νε­ται από την αντι­πο­λί­τευ­ση της Βενεζουέλας.

Οι αρχές της Βενε­ζου­έ­λας ωστό­σο, απορ­ρί­πτουν την παρά­δο­ση βοή­θειας, καταγ­γέλ­λο­ντας ότι πρό­κει­ται για αμε­ρι­κα­νι­κό εργα­λείο για την απο­μά­κρυν­ση του Μαδού­ρο από την εξου­σία. Ακο­λού­θη­σε η κατά­θε­ση του ρωσι­κού σχε­δί­ου ψηφί­σμα­τος στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ.

Τα Ηνω­μέ­να Έθνη και ο Ερυ­θρός Σταυ­ρός, έχουν καλέ­σει την Ουά­σιγ­κτον να μην πολι­τι­κο­ποιεί την ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια και να μην την παρα­δώ­σει χωρίς τη συναί­νε­ση της κυβέρ­νη­σης της Βενεζουέλας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο