Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σήμερα η δεύτερη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου: Δικάζεται για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας

Η υπό­θε­ση του θανά­του των δύο μικρό­τε­ρων κορι­τσιών της οικο­γέ­νειας Δασκα­λά­κη έρχε­ται σήμε­ρα ενώ­πιον του Μικτού Ορκω­τού Δικα­στη­ρί­ου, την ίδια στιγ­μή που η κατη­γο­ρού­με­νη μητέ­ρα των παι­διών δικά­ζε­ται ήδη εδώ και μήνες για τον θάνα­το της Τζωρτζίνας.

Η 35χρονη γυναί­κα από την Πάτρα, η δίκη της οποί­ας για την Τζωρ­τζί­να συνε­χί­ζε­ται και σήμε­ρα στο ΜΟΔ, καλεί­ται να βρε­θεί στο εδώ­λιο του ίδιου δικα­στη­ρί­ου που σε διπλα­νή αίθου­σα και υπό άλλη σύν­θε­ση θα την δικά­σει για ανθρω­πο­κτο­νία από πρό­θε­ση κατά συρ­ροή σε ήρε­μη ψυχι­κή κατά­στα­ση. Στην κατη­γο­ρου­μέ­νη απο­δί­δε­ται ότι ήταν τα δικά της χέρια που αφαί­ρε­σαν τη ζωή της 3,5 ετών κόρης της Μαλέ­νας το 2019, το πρώ­το παι­δί της οικο­γέ­νειας που πέθα­νε, καθώς και τη ζωή τής μόλις έξι μηνών Ίρι­δας το 2021, ενώ το μωρά­κι κοι­μό­ταν στο ίδιο δωμά­τιο με την Τζωρτζίνα.

Σύμ­φω­να με τη δικο­γρα­φία, τα δύο παι­διά είχαν ασφυ­κτι­κό θάνα­το με υπαί­τια τη μητέ­ρα τους. Η Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου κατη­γο­ρεί­ται σε αυτήν την υπό­θε­ση ότι στις 13 Απρι­λί­ου 2019 μέσα στο νοσο­κο­μείο “Αγλαϊα Κυρια­κού” έφρα­ξε την ανα­πνοή της Μαλέ­νας, η οποία νοση­λευό­ταν μετά από επι­τυ­χη­μέ­νη θερα­πεία λεμ­φα­δε­νί­τι­δας. Σχε­δόν έναν χρό­νο μετά, στις 21 Μαρ­τί­ου 2021, φέρε­ται να δολο­φό­νη­σε και πάλι μέσω ασφυ­ξί­ας, την έξι μηνών Ίρι­δα ενώ το βρέ­φος κοι­μό­ταν. Αρχι­κά ο θάνα­τος της Μαλέ­νας, που είχε προ­κα­λέ­σει τερά­στια έκπλη­ξη στους για­τρούς του Νοσο­κο­μεί­ου, είχε απο­δο­θεί από ιατρο­δι­κα­στή σε ηπα­τι­κή ανε­πάρ­κεια. Για την Ίρι­δα η αρχι­κή εκτί­μη­ση ήταν πως το μωρό πέθα­νε από αγε­νε­σία-υπο­πλα­σία φλεβόκομβου.

Οι απώ­λειες των δύο παι­διών είχαν θεω­ρη­θεί ένα ασύλ­λη­πτο δρά­μα, ωστό­σο ο θάνα­τος της Τζωρ­τζί­νας στις 29 Ιανουα­ρί­ου 2022, έθε­σε την όλη υπό­θε­ση σε άλλη τρο­χιά: Ξεκί­νη­σε δικα­στι­κή έρευ­να που κατέ­λη­ξε με τη μητέ­ρα κατη­γο­ρού­με­νη σε δύο δίκες.

Η Ρού­λα Πισπι­ρί­γκου απο­λο­γού­με­νη για τους θανά­τους των δύο μικρό­τε­ρων κορι­τσιών της ισχυ­ρί­στη­κε — όπως και στην περί­πτω­ση της Τζωρ­τζί­νας — ότι είναι αθώα και ότι δεν θα μπο­ρού­σε να βλά­ψει τα παι­διά της. Η 35χρονη αμφι­σβη­τεί τη θέση των ιατρο­δι­κα­στών Νίκου Καρα­κού­κη και Νίκου Καλό­γρηα, οι οποί­οι απο­φάν­θη­καν ότι τα δύο μικρό­τε­ρα κορί­τσια της οικο­γέ­νειας Δασκα­λά­κη είχαν ασφυ­κτι­κούς θανάτους.

Και σε αυτήν τη δίκη απέ­να­ντι από την κατη­γο­ρου­μέ­νη θα στα­θεί ο πατέ­ρας των τριών παι­διών, ο οποί­ος έχει δηλώ­σει παρά­στα­ση προς Υπο­στή­ρι­ξη της Κατη­γο­ρί­ας. Ο Μάνος Δασκα­λά­κης που παρί­στα­ται στη δίκη για την Τζωρ­τζί­να με τους δικη­γό­ρους του Δημή­τρη Γεωρ­γα­κό­που­λο και Δημή­τρη Καρά­μπε­λα, στη δίκη που ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σει σήμε­ρα θα ζητή­σει τον διο­ρι­σμό συνη­γό­ρων μέσω της Νομι­κής Βοή­θειας, καθώς δεν μπο­ρεί να αντα­πε­ξέλ­θει οικο­νο­μι­κά και σε δεύ­τε­ρη δίκη. Σύμ­φω­να με σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση των δύο δικη­γό­ρων του, η προ­σφυ­γή σε Νομι­κή Βοή­θεια ως λύση «κατέ­στη μονό­δρο­μος, εξαι­τί­ας του ότι, λόγω της έκθε­σής του στην υπό­θε­ση, δυσκο­λεύ­τη­κε πάρα πολύ να βρει εργα­σία, γεγο­νός που τον οδή­γη­σε σε σοβα­ρό­τα­τες οικο­νο­μι­κές δυσκολίες».

Η δίκη εφό­σον ξεκι­νή­σει, ανα­μέ­νε­ται να διαρ­κέ­σει μεγά­λο διάστημα.

 

Βλα­ντί­μιρ Μαγια­κόφ­σκι: «Ωδή στην Επανάσταση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο