Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σίγουρος για τη νίκη του ο Τραμπ στις πρώτες του δηλώσεις

Σίγου­ρος για τη νίκη του στις εκλο­γές εμφα­νί­στη­κε ο Ντό­ναλντ Τραμπ,  στις πρώ­τες του δηλώ­σεις.  «Αυτή είναι η πιο αργο­πο­ρη­μέ­νη συνέ­ντευ­ξη Τύπου που είχα ποτέ. Θέλω να ευχα­ρι­στή­σω το αμε­ρι­κα­νι­κό λαό για τη φαντα­στι­κή υπο­στή­ρι­ξη. Ένα πολύ λυπη­μέ­νο κοι­νό προ­σπα­θεί να «απο­μα­γέ­ψει» το δικό μας κοινό.

» Κερ­δί­ζου­με παντού και ξαφ­νι­κά λένε ότι θα χάσου­με. Ετοι­μα­ζό­μα­στε να βγού­με έξω να γιορ­τά­σου­με κάτι που είναι τόσο όμορ­φο», είπε ο Τραμπ, κάνο­ντας λόγο για «τρο­με­ρή νύχτα», και προ­σθέ­το­ντας πως κέρδι­σε πολι­τεί­ες που κανείς δεν ανέμενε.

«Δεν περι­μέ­να­με να κερ­δί­σου­με τη Φλό­ρι­ντα, νική­σα­με στο Τέξας και στο Οχάιο. Πιστεύ­ου­με ότι κερ­δί­σα­με και την Τζόρ­τζια, δεν μπο­ρούν να μας φτά­σουν εκεί. Μάλ­λον έχου­με κερ­δί­σει και τη Β. Καρο­λί­να. Στην Αρι­ζό­να μπο­ρεί να κερ­δί­σου­με» είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, κατα­χει­ρο­κρο­τού­με­νος από το κοι­νό που είχε γεμί­σει ασφυ­κτι­κά την αίθου­σα του Λευ­κού Οίκου χωρίς να τηρεί τα μέτρα προ­στα­σί­ας λόγω κοροναϊού.

«Πιστεύω ότι έχου­με κερ­δί­σει τις εκλο­γές», είπε ο Ντο­ναλντ Τραμπ, προ­σθέ­το­ντας πως «πρέ­πει να δια­σφα­λί­σου­με την ακε­ραιό­τη­τα των εκλο­γών», και ανα­φέρ­θη­κε σε καταγ­γε­λί­ες για νοθεία. «Θα πάμε στο ανώ­τα­το δικα­στή­ριο των ΗΠΑ. Δεν θέλου­με να προ­σθέ­σουν καμία ψήφο μετά τις 4 το πρωί», είπε .

Ουσια­στι­κά, ο Ντό­ναλντ Τραμπ εκτό­ξευ­σε κατη­γο­ρία για «απά­τη» στις προ­ε­δρι­κές εκλο­γές και δήλω­σε νικη­τής, χωρίς όμως να μπο­ρεί να υπο­στη­ρί­ξει τη θέση του με βάση τα αποτελέσματα.

«Πρό­κει­ται για απά­τη στο αμε­ρι­κα­νι­κό κοι­νό» δήλω­σε ο πρό­ε­δρος του Λευ­κού Οίκου. «Αυτό είναι ντρο­πή για τη χώρα μας».

Ο Τραμπ πρό­σθε­σε: «Ετοι­μα­ζό­μα­σταν να κερ­δί­σου­με αυτές τις εκλο­γές. Ειλι­κρι­νά, κερ­δί­σα­με αυτές τις εκλογές».

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ δεν έχει κερ­δί­σει επα­νε­κλο­γή από τώρα και τις βασι­κές πολι­τεί­ες όπως το Μίσι­γκαν, η Πεν­συλ­βά­νια και το Ουι­σκόν­σιν, όπου η μάχη με τον Μπάι­ντεν είναι στή­θος με στήθος.

Ο Τραμπ δεσμεύ­θη­κε να αμφι­σβη­τή­σει τα απο­τε­λέ­σμα­τα των εκλο­γών στο Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο. «Θα πάμε στο Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο των ΗΠΑ. Θέλου­με να στα­μα­τή­σει η προ­σθή­κη και κατα­μέ­τρη­ση νέων επι­στο­λι­κών ψήφων» είπε και κάλε­σε στο βήμα τον υπο­ψή­φιο αντι­πρό­ε­δρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, ο οποί­ος δήλω­σε: «Βρι­σκό­μα­στε στον δρό­μο της νίκης. Είμα­στε έτοι­μοι να κάνου­με ξανά την Αμε­ρι­κή μεγά­λη ξανά».

Ωστό­σο, τα εκλο­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα από μερι­κές αμφίρ­ρο­πες πολι­τεί­ες, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της Πεν­σιλ­βά­νια, του Ουι­σκόν­σιν, του Μίσι­γκαν και της Τζόρ­τζια, εξα­κο­λου­θούν να μην είναι σαφή και προ­βο­λές από μεγά­λα δίκτυα και την Edison Research δεί­χνουν πως ο Τραμπ εξα­κο­λου­θεί να υπο­λεί­πε­ται των 270 εκλε­κτο­ρι­κών ψήφων που χρειά­ζε­ται για να επανεκλεγεί.

Οι εκλο­γι­κοί αξιω­μα­τού­χοι στις πολι­τεί­ες συνε­χί­ζουν να μετρούν έγκυ­ρα ψηφο­δέλ­τια και η δια­δι­κα­σία θα μπο­ρού­σε να συνε­χι­στεί για μέρες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο