Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν πολλά δεν μαζεύονται;

Στις 6 Δεκέμ­βρη 2022, κατά την περιο­δεία του στην Καστο­ριά, ο πρό­ε­δρος του ΣΥΡΙΖΑ συνα­ντή­θη­κε με τον πρό­ε­δρο του τοπι­κού παραρ­τή­μα­τος της Ενω­σης Απο­στρά­των Αξιω­μα­τι­κών Στρα­τού (ΕΑΑΣ). Οπως απο­δεί­χτη­κε, η συνά­ντη­ση αυτή μόνο τυχαία δεν ήταν. Είχε προ­ε­τοι­μα­στεί λίγες μέρες πριν, στο γρα­φείο της βου­λευ­τή Καστο­ριάς του ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου υπο­ψή­φιας, παρου­σία κι άλλων στε­λε­χών του κόμ­μα­τος, που συνά­ντη­σαν τον πρό­ε­δρο των απο­στρά­των. Ποια είναι η ΕΑΑΣ; Η Ενω­ση που πρω­τα­γω­νι­στεί κάθε χρό­νο στα αντι­κομ­μου­νι­στι­κά — εμφυ­λιο­πο­λε­μι­κά παρα­λη­ρή­μα­τα μίσους από τον Γράμ­μο και το Βίτσι, παρέα με τους κάθε λογής Τζή­με­ρους, Κρα­νι­διώ­τες και Μπο­γδά­νους, αλλά και πρώ­ην στε­λέ­χη της Χρυ­σής Αυγής. Με τον πρό­ε­δρο του παραρ­τή­μα­τος Καστο­ριάς ο Αλέ­ξης Τσί­πρας ανα­νέ­ω­σε το ραντε­βού για μια επό­με­νη συνά­ντη­ση. Μάλ­λον άφη­σαν «υπό­λοι­πα» στην κου­βέ­ντα τους, που δεν είναι σωστό να μην ολοκληρωθούν…

* * *

Λίγες μέρες μετά, στις αρχές Γενά­ρη, συν­δι­κα­λι­στές του ΣΥΡΙΖΑ συμ­με­τεί­χαν σε κοι­νό ψηφο­δέλ­τιο με «συνα­δέλ­φους» τους από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, αλλά και τη Χρυ­σή Αυγή, στις εκλο­γές για τη νέα διοί­κη­ση του Εργα­τι­κού Κέντρου Πύρ­γου. Συγκε­κρι­μέ­να, συν­δι­κα­λί­στρια μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, που το όνο­μά της ακου­γό­ταν για υπο­ψή­φια βου­λευ­τής, ο πρώ­ην πρό­ε­δρος της ΝΟΔΕ Ηλεί­ας και στέ­λε­χος της ΝΔ, γνω­στοί εργα­το­πα­τέ­ρες της ΠΑΣΚΕ, μαζί με υπο­ψή­φιο δημο­τι­κό σύμ­βου­λο της Χρυ­σής Αυγής στον Πύρ­γο το 2019, «συστε­γά­στη­καν» στο ψηφο­δέλ­τιο της «Αδέ­σμευ­της Κίνη­σης Εργα­ζο­μέ­νων» και μοί­ρα­σαν τις καρέ­κλες της νέας διοί­κη­σης. Νομι­μο­ποί­η­σαν μάλι­στα και ως αντι­πρό­σω­πο για το Εργα­τι­κό Κέντρο τον υπο­ψή­φιο δήμαρ­χο Πύρ­γου με τη Χρυ­σή Αυγή! Το συνοι­κέ­σιο είχε και συνέ­χεια: Οπως δια­βά­σα­τε στη σημε­ρι­νή σελί­δα 4 του «Ριζο­σπά­στη», στε­λέ­χη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ «γιόρ­τα­σαν» μαζί με τους χρυ­σαυ­γί­τες την Πρω­το­μα­γιά. Στη …σεμνή τελε­τή δεν συμ­με­τεί­χε κανέ­νας εργαζόμενος.

* * *

Με την προ­κή­ρυ­ξη των εκλο­γών, ο ΣΥΡΙΖΑ ανα­κοί­νω­σε την υπο­ψη­φιό­τη­τα στην Κοζά­νη του Θόδω­ρου Καρυ­πί­δη, πρώ­ην περι­φε­ρειάρ­χη Δυτι­κής Μακε­δο­νί­ας. Είναι αυτός που ως δημο­σιο­γρά­φος έκα­νε «φιλι­κές συνε­ντεύ­ξεις» με τον — κατά­δι­κο πλέ­ον — Κασι­διά­ρη και ανα­κύ­κλω­νε χρυ­σαυ­γί­τι­κους ισχυ­ρι­σμούς μετά την κατα­δί­κη της ναζι­στι­κής εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης. «Τώρα που η Χρυ­σή Αυγή μπή­κε στη στε­νή, ο ελλη­νι­κός λαός θα πλέ­ει σε πελά­γη ευτυ­χί­ας, θα έχει λύσει όλα τα προ­βλή­μα­τά του…», έγρα­φε σε ανάρ­τη­σή του. Ο συγκε­κρι­μέ­νος «έπαι­ζε τον παπά» την περί­ο­δο που συζη­τιό­ταν και ψηφι­ζό­ταν η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών. Αρχι­κά πρω­τα­γω­νί­στη­σε σε εθνι­κι­στι­κά συλ­λα­λη­τή­ρια και στη συνέ­χεια «έγλει­φε» την κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ και ζητού­σε «σύνε­ση». Στις περι­φε­ρεια­κές εκλο­γές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε απο­σύ­ρει άρον άρον την υπο­στή­ρι­ξή του, μετά τον σάλο που προ­κά­λε­σαν τα σχό­λια και οι τοπο­θε­τή­σεις του, ενώ τον υπο­στή­ρι­ξε το 2019 ως υπο­ψή­φιο περιφερειάρχη.

* * *

Μόλις το περα­σμέ­νο Σάβ­βα­το, ο Αλ. Τσί­πρας βρέ­θη­κε στο Μενί­δι, αγκα­λιά με «εκλε­κτές παρου­σί­ες», όπως ο υπο­ψή­φιος δήμαρ­χος Αχαρ­νών Χρ. Ηλιά­δης. Ο συγκε­κρι­μέ­νος υπήρ­ξε υπο­ψή­φιος με το κόμ­μα του Κ. Βελό­που­λου στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές του 2019, ενώ παλιό­τε­ρα είχε πολι­τευ­τεί με το ΛΑ.Ο.Σ. του Καρα­τζα­φέ­ρη. Η εφη­με­ρί­δα της δημο­τι­κής του παρά­τα­ξης έχει φιλο­ξε­νή­σει συνέ­ντευ­ξη του ναζι­στή Κασι­διά­ρη. Ο Ηλιά­δης είχε παρα­βρε­θεί λίγες μέρες πριν σε εκδή­λω­ση υπο­ψή­φιου βου­λευ­τή του ΣΥΡΙΖΑ, επί­σης στο Μενί­δι, ενώ τον συνό­δευε και υπο­ψή­φιος δημο­τι­κός σύμ­βου­λος, καθαι­ρε­μέ­νος από πρό­ε­δρος της Ενω­σης Γονέ­ων επει­δή παρέ­στη σε εκδή­λω­ση του κόμ­μα­τος Κασι­διά­ρη, εκπρο­σω­πώ­ντας επί­ση­μα τη δημο­τι­κή παρά­τα­ξη Ηλιά­δη! Τι έκα­νε ο Τσί­πρας στο Μενί­δι; Μίλη­σε σε εκδή­λω­ση για τον Ποντια­κό Ελλη­νι­σμό και στην ομι­λία του έβγα­λε απ’ τη ναφθα­λί­νη όλες τις ανι­στό­ρη­τες αθλιό­τη­τες. Οπως ότι οι Πόντιοι που παρέ­μει­ναν στη Σοβιε­τι­κή Ενω­ση «τη στα­λι­νι­κή περί­ο­δο θα υπο­στούν κατα­στο­λή, εκτε­λέ­σεις, διωγ­μούς προς την Κεντρι­κή Ασία και την απα­γό­ρευ­ση να ομι­λούν την ελλη­νι­κή γλώσσα».

* * *

Σύμ­πτω­ση που επα­να­λαμ­βά­νε­ται (και μάλι­στα με τέτοια συχνό­τη­τα…) παύ­ει να είναι σύμ­πτω­ση. Τα προ­ε­κλο­γι­κά ντα­ρα­βέ­ρια του ΣΥΡΙΖΑ με στε­λέ­χη της ακρο­δε­ξιάς επι­βε­βαιώ­νουν «με απο­δεί­ξεις και ονό­μα­τα»: Οτι στο κυνή­γι της κυβερ­νη­τι­κής εναλ­λα­γής και στον αντα­γω­νι­σμό με τη ΝΔ δεν υπάρ­χει καμιά ανα­στο­λή στο χάι­δε­μα αυτιών και στο ψάρε­μα ψήφων. Ακό­μα κι αν μιλά­με για τη «σαπί­λα όλου του ντου­νιά». Οτι η …«προ­ο­δευ­τι­κή» αγκα­λιά του συστή­μα­τος τους χωρά­ει όλους: Και πρώ­ην ΠΑΣΟ­Κους, και πρώ­ην Νεο­δη­μο­κρά­τες, και ακρο­δε­ξιούς. Με τέτοια υλι­κά «μοστρά­ρει» ο ΣΥΡΙΖΑ την «προ­ο­δευ­τι­κή» κυβέρ­νη­ση ως το …αντί­πα­λο δέος στη «νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρη» και «συντη­ρη­τι­κή» ΝΔ. Οτι ο αντι­φα­σι­σμός όλων των αστι­κών κομ­μά­των είναι κάλ­πι­κος, επει­δή ακρι­βώς ο φασι­σμός είναι σάρ­κα από τη σάρ­κα του συστή­μα­τος που όλοι μαζί υπη­ρε­τούν. Και ότι η μόνη δύνα­μη που στέ­κε­ται με συνέ­πεια απέ­να­ντι στον φασι­σμό, στα μορ­φώ­μα­τα, στην ιδε­ο­λο­γία του και το σύστη­μα που τον γεν­νά και τον θρέ­φει, είναι το ΚΚΕ. Η μόνη σίγου­ρη επι­λο­γή και στην κάλ­πη, για κάθε άνθρω­πο που αισθά­νε­ται πραγ­μα­τι­κά αρι­στε­ρός και προοδευτικός!

Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τη στή­λη «Απο­κα­λυ­πτι­κά» του «Ριζο­σπά­στη»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο