Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Νεκρός ο Παλαιστίνιος κρατούμενος Καντέρ Αντνάν από απεργία πείνας

Νεκρός στο κελί του στην ισραη­λι­νή φυλα­κή Νιτζάχ βρέ­θη­κε ο 45χρονος Παλαι­στί­νιος ακτι­βι­στής Καντέρ Αντ­νάν, μορ­φή του Παλαι­στι­νια­κού Ισλα­μι­κού Τζι­χάντ, που διε­ξή­γε απερ­γία πεί­νας επί σχε­δόν τρεις μήνες από τις 5 Φεβρουα­ρί­ου δια­μαρ­τυ­ρό­με­νος για την κρά­τη­σή του.

Ο Αντ­νάν είχε συλ­λη­φθεί και φυλα­κι­στεί επα­νει­λημ­μέ­να υπό το καθε­στώς της διοι­κη­τι­κής κρά­τη­σης, όπως την ονο­μά­ζουν οι ισραη­λι­νές αρχές. Το Ισρα­ήλ έχει 4.900 Παλαι­στί­νιους κρα­τού­με­νους στις ισραη­λι­νές φυλα­κές, με 1.000 από αυτούς να κρα­τού­νται υπό διοι­κη­τι­κή κρά­τη­ση χωρίς την απαγ­γε­λία κατη­γο­ρί­ας – ο υψη­λό­τε­ρος αριθ­μός από το 2003, σύμ­φω­να με την Παλαι­στι­νια­κή Ένω­ση Κρατουμένων.

Μετα­ξύ των έξι απερ­γιών πεί­νας που έκα­νε συνο­λι­κά ήταν μια δια­μαρ­τυ­ρία 66 ημε­ρών το 2012 και δύο άλλες απερ­γί­ες το 2015 και το 2018 που διήρ­κε­σαν 56 και 58 ημέ­ρες αντί­στοι­χα. Το Ισρα­ήλ απε­λευ­θέ­ρω­σε τον Αντ­νάν μετά την απερ­γία του 2015. Του πιστώ­νε­ται ότι μετέ­τρε­ψε έμπρα­κτα τις απερ­γί­ες πεί­νας σε χρή­σι­μο δια­πραγ­μα­τευ­τι­κό χαρ­τί ένα­ντι των ισραη­λι­νών αρχών.

Ο Αντ­νάν συνε­λή­φθη 12 φορές και πέρα­σε περί­που οκτώ χρό­νια σε ισραη­λι­νές φυλα­κές, το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος αυτού του χρό­νου υπό τη λεγό­με­νη διοι­κη­τι­κή κρά­τη­ση, κατά την οποία οι ύπο­πτοι κρα­τού­νται επ’ αόρι­στον χωρίς καν να τους απαγ­γελ­θούν κατηγορίες.

Η τελευ­ταία αυτή σύλ­λη­ψη του Αντ­νάν, στις 5 Φεβρουα­ρί­ου μέσα στο σπί­τι του στην Αρά­μπα, μια μικρή πόλη στην κατε­χό­με­νη Δυτι­κή Όχθη, κοντά στην Τζε­νίν, ήταν η 12η φορά που συλ­λαμ­βα­νό­ταν ο Παλαι­στί­νιος ακτι­βι­στής, πάντα υπό το ίδιο καθε­στώς διοι­κη­τι­κής κράτησης.

Ο θάνα­τός του μετά από απερ­γία πεί­νας 86 ημε­ρών αυξά­νει το ενδε­χό­με­νο ανα­ζω­πύ­ρω­σης της βίας μετα­ξύ του Ισρα­ήλ και παλαι­στι­νια­κών μαχη­τι­κών ομά­δων, καθώς η βία αυξά­νε­ται στη Δυτι­κή Όχθη.

Λίγη ώρα αφού κυκλο­φό­ρη­σε η είδη­ση του θανά­του του, εκτο­ξεύ­θη­καν ρου­κέ­τες από τη Λωρί­δα της Γάζας, όπου ο Παλαι­στι­νια­κός Ισλα­μι­κός Τζι­χάντ έχει σθε­να­ρή παρου­σία ενα­ντί­ον του Ισρα­ήλ, δια­πί­στω­σαν δημο­σιο­γρά­φοι του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου. Ο ισραη­λι­νός στρα­τός ανέ­φε­ρε από την πλευ­ρά του ότι ήχη­σαν σει­ρή­νες της αερά­μυ­νας σε κιμπούτς κοντά στη Λωρί­δα της Γάζας, προ­τού ενη­με­ρώ­σει πως εκτο­ξεύ­θη­καν τρεις ρου­κέ­τες συνο­λι­κά, που έπε­σαν όλες σε άδεια οικόπεδα.

Ο Ντα­βούντ Σαχάμπ, εκπρό­σω­πος της Ισλα­μι­κής Τζι­χάντ, χαρα­κτή­ρι­σε τον θάνα­το του Αντ­νάν «ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο έγκλη­μα, για το οποίο η ισραη­λι­νή κατο­χή φέρει πλή­ρη και άμε­ση ευθύνη».

Περί­που 200 άτο­μα συγκε­ντρώ­θη­καν έξω από το σπί­τι του Αντ­νάν στην κατε­χό­με­νη πόλη Αρά­μπα της Δυτι­κής Όχθης, κρα­τώ­ντας πλα­κάτ με την εικό­να του και ζητώ­ντας εκδί­κη­ση. Η χήρα του Αντ­νάν, Ράντα, δήλω­σε στους συγκε­ντρω­μέ­νους ότι «δεν θέλου­με ούτε μια στα­γό­να αίμα­τος» ως απά­ντη­ση στο θάνα­τό του.

Ο Αντ­νάν είναι του­λά­χι­στον ο έβδο­μος Παλαι­στί­νιος κρα­τού­με­νος που πεθαί­νει σε απερ­γία πεί­νας σε ισραη­λι­νή φυλα­κή από το 1970, δήλω­σε στο CNN η Ένω­ση Παλαι­στι­νί­ων Κρα­του­μέ­νων. Ο Αμπ­ντέλ Καντέρ Αμπου Αλ-Φαμ υπήρ­ξε ο πρώ­τος, ακο­λου­θού­με­νος από τέσ­σε­ρις το 1980 και έναν το 1992.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο