Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Σαν σήμερα 14 Οκτωβρίου

1322 Ο Σκο­τσέ­ζος πολέ­μαρ­χος, Ροβέρ­τος Μπρους, νικά το βασι­λιά των Άγγλων, Εδουάρ­δο Β΄, στη Μάχη του Μπάι­λαντ και ανα­κη­ρύσ­σει την ανε­ξαρ­τη­σία της Σκωτίας.

1862 Το απο­με­σή­με­ρο ο αθη­ναϊ­κός λαός συγκε­ντρώ­νε­ται στην Πλα­τεία Όθω­νος για να πανη­γυ­ρί­σει την έξω­ση του Όθω­να. Μετά τη δοξο­λο­γία, ο πρό­ε­δρος της Προ­σω­ρι­νής Κυβερ­νή­σε­ως, Δημή­τριος Βούλ­γα­ρης, απευ­θύ­νε­ται προς το συγκε­ντρω­μέ­νο πλή­θος. Ανά­με­σα στα άλλα ακού­γο­νται και τα εξής: «Ας ορκι­σθώ­μεν επί της Πλα­τεί­ας ταύ­της, της λαβού­σης ήδη το ωραί­ον της Ομο­νοί­ας όνο­μα, και ας είπη έκα­στος εξ ημών: Ορκί­ζο­μαι πίστιν εις την πατρί­δα και υπα­κο­ήν εις τας εθνι­κάς αποφάσεις».

1852 Γεν­νή­θη­κε ο Δημή­τριος Καμπού­ρο­γλου, Έλλη­νας ιστο­ριο­δί­φης και λογο­τέ­χνης. (Θαν. 21/2/1942)

1862 Το απο­με­σή­με­ρο ο αθη­ναϊ­κός λαός συγκε­ντρώ­νε­ται στην Πλα­τεία Όθω­νος για να πανη­γυ­ρί­σει την έξω­ση του Όθω­να. Μετά τη δοξο­λο­γία, ο πρό­ε­δρος της Προ­σω­ρι­νής Κυβερ­νή­σε­ως, Δημή­τριος Βούλ­γα­ρης, απευ­θύ­νε­ται προς το συγκε­ντρω­μέ­νο πλή­θος. Ανά­με­σα στα άλλα ακού­γο­νται και τα εξής: «Ας ορκι­σθώ­μεν επί της Πλα­τεί­ας ταύ­της, της λαβού­σης ήδη το ωραί­ον της Ομο­νοί­ας όνο­μα, και ας είπη έκα­στος εξ ημών: Ορκί­ζο­μαι πίστιν εις την πατρί­δα και υπα­κο­ήν εις τας εθνι­κάς αποφάσεις».

1863 Ο Σου­η­δός χημι­κός, Άλφρεντ Νόμπελ, πατε­ντά­ρει την παρα­σκευή της νιτρο­γλυ­κε­ρί­νης. Από την εφεύ­ρε­σή του αυτή θα κερ­δί­σει πολ­λά χρή­μα­τα, ικα­νά για να συντη­ρούν μέχρι σήμε­ρα το Ίδρυ­μα Νόμπελ, που απο­νέ­μει τα ομώ­νυ­μα βραβεία.

1890 Γεν­νή­θη­κε ο Αμε­ρι­κα­νός στρα­τη­γός και 34ος Πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ

1912 Μετά από τρι­ή­με­ρες μάχες με τους Τούρ­κους ο ελλη­νι­κός στρα­τός κατα­λαμ­βά­νει τη Φιλιπ­πιά­δα, στην Άρτα.

.… Την ίδια μέρα, στο Μιλ­γουό­κι των ΗΠΑ, ο υπο­ψή­φιος για την προ­ε­δρία των ΗΠΑ, Τίο­ντορ Ρού­σβελτ, τραυ­μα­τί­ζε­ται από σφαί­ρα, σε μια απο­τυ­χη­μέ­νη από­πει­ρα δολο­φο­νί­ας του. Παρά τον τραυ­μα­τι­σμό του, συνε­χί­ζει την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη ομι­λία του.

1914 Ελλη­νι­κό στρα­τιω­τι­κό τμή­μα, κατ’ εντο­λή της Αντάντ, εισέρ­χε­ται στη βόρειο Ήπει­ρο για να επι­βάλ­λει την τάξη, καθώς στην Αλβα­νία επι­κρα­τεί χάος.

1916 Οι σιδη­ρο­δρο­μι­κοί του Λαρι­σαϊ­κού πραγ­μα­το­ποιούν μεγά­λη και πετυ­χη­μέ­νη απεργία.

1927 Γεν­νή­θη­κε ο Άγγλος ηθο­ποιός, Ρότζερ Μουρ

1933 Η Γερ­μα­νία απο­χω­ρεί από την Κοι­νω­νία των Εθνών και αναγ­γέλ­λει την απο­χώ­ρη­σή της από τη διά­σκε­ψη για τον αφο­πλι­σμό και τη θέλη­σή της να μη λάβει πια μέρος σε συνο­μι­λί­ες σχε­τι­κά με το θέμα αυτό.

1944 Αυτο­κτό­νη­σε πίνο­ντας δηλη­τή­ριο ο αρχι­στρά­τη­γος Έρβιν Ρόμελ, γνω­στός και ως “αλε­πού της ερή­μου” για τις επι­χει­ρή­σεις του στη Βόρεια Αφρι­κή κατά τον Β’ Παγκό­σμιο Πόλε­μο. Είχαν απο­κα­λυ­φθεί οι επα­φές του με τους συνω­μό­τες που είχαν απο­πει­ρα­θεί να δολο­φο­νή­σουν τον Χίτλερ και του είχε δοθεί η επι­λο­γή μετα­ξύ δίκης και αυτοκτονίας

1944 Δύο μέρες μετά την απε­λευ­θέ­ρω­σή της από τον ΕΛΑΣ, βρε­τα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα μπαί­νουν στην Αθήνα

1959 Πέθα­νε ο Αυστρα­λός ηθο­ποιός, Έρολ Φλιν

1960 Ο ημιε­παγ­γελ­μα­τι­σμός και οι ελεύ­θε­ρες μετα­γρα­φές καθιε­ρώ­νο­νται στην Ελλά­δα με κυβερ­νη­τι­κή από­φα­ση. Θα ισχύ­σουν από την ποδο­σφαι­ρι­κή περί­ο­δο 1961–62.

1962 Στο πλαί­σιο του Ψυχρού Πολέ­μου, ξεσπά η απο­κλη­θεί­σα «Κρί­ση των Πυραύ­λων», όταν αμε­ρι­κα­νι­κό κατα­σκο­πευ­τι­κό αερο­σκά­φος τύπου U‑2 φωτο­γρα­φί­ζει σοβιε­τι­κά πυρη­νι­κά όπλα στην Κούβα.

1964 Απαλ­λάσ­σε­ται από τα καθή­κο­ντα του Πρώ­του Γραμ­μα­τέα της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΣΕ και του προ­έ­δρου του Ανω­τά­του Σοβιέτ ο Νικί­τα Σερ­γκέ­γιε­βιτς Χρου­στσόφ. Στη θέση του Α’ Γραμ­μα­τέα της ΚΕ του ΚΚΣΕ εκλέ­γε­ται ο Λεο­νίντ Μπρέζνιεφ

.… Την ίδια μέρα, το Νόμπελ Ειρή­νης απο­νέ­με­ται στον αμε­ρι­κα­νό ακτι­βι­στή των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, Μάρ­τιν Λού­θερ Κινγκ.

1966 Στον Κανα­δά, εγκαι­νιά­ζε­ται ο υπό­γειος σιδη­ρό­δρο­μος του Μόντρε­αλ, με 26 σταθ­μούς και 3 γραμμές.

1974 Ο Οργα­νι­σμός Ηνω­μέ­νων Εθνών ανα­γνω­ρί­ζει την Οργά­νω­ση για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης ως μονα­δι­κό εκπρό­σω­πο του παλαι­στι­νια­κού λαού. Οι ΗΠΑ αρνού­νται να συντα­χθούν με τον ΟΗΕ.

1976 Ο Γιώρ­γος Καμα­τε­ρός κάθε­ται στο σκα­μνί για το «θαυ­μα­τουρ­γό νερό» του, που υπο­τί­θε­ται ότι θερα­πεύ­ει τον καρκίνο.

1990 Πέθα­νε  ο Αμε­ρι­κα­νός μαέ­στρος και συν­θέ­της πολ­λών κλα­σι­κών επι­τυ­χιών, μετα­ξύ των οποί­ων του μιού­ζι­καλ “West Side Story”, Λέο­ναρντ Μπερνστάιν

Λέο­ναρντ Μπερνστάιν

1993 Ο Κων­στα­ντί­νος Μητσο­τά­κης παραι­τεί­ται από πρό­ε­δρος της Νέας Δημο­κρα­τί­ας, μετά την ήττα του στις εκλο­γές της 10ης Οκτωβρίου.

1995 Πέθα­νε η Ελέ­νη Βλά­χου, Ελλη­νί­δα δημο­σιο­γρά­φος και εκδό­τρια της εφη­με­ρί­δας «Καθη­με­ρι­νή». (Γεν. 18/12/1911)

1994 Απο­νέ­με­ται το Νόμπελ Ειρή­νης στους Για­σέρ Αρα­φάτ, Γιτζάκ Ράμπιν και Σιμόν Πέρες, για τη “Συμ­φω­νία του Όσλο”, σχε­τι­κά με την ειρή­νη στη Μέση Ανατολή.

2001 Λήγει το 6ο Συνέ­δριο του ΠΑΣΟΚ, με την επα­νε­κλο­γή του Κώστα Σημί­τη ως προ­έ­δρου του κόμ­μα­τος. Ζητά­ει “καθα­ρή και δυνα­τή εντο­λή” και λαμ­βά­νει το 71,11% των ψήφων.

.… Την ίδια μέρα, οι Ταλι­μπάν ανα­κοι­νώ­νουν ότι είναι έτοι­μοι να παρα­δώ­σουν τον Οσά­μα μπιν Λάντεν σε μια τρί­τη χώρα εάν και εφό­σον στα­μα­τή­σουν οι Αμε­ρι­κα­νοί τους βομ­βαρ­δι­σμούς στο Αφγανιστάν.

2004 Πέθα­νε  ο ηθο­ποιός, τρα­γου­δι­στής και σόου­μαν, Βλά­σης Μπονάτσος.

2010 Απε­γκλω­βί­ζε­ται και ο τελευ­ταί­ος μεταλ­λω­ρύ­χος στη Χιλή. Σώοι και αβλα­βείς και οι 33 Χιλια­νοί, που για 69 ημέ­ρες παρέ­μει­ναν στα έγκα­τα της γης, σε βάθος 622 μέτρων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο