Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

14 Οκτωβρίου 1960: Η Κούβα εθνικοποιεί τράπεζες, βιομηχανίες, επιχειρήσεις

Στις 14 Οκτώ­βρη 1960 η κυβέρ­νη­ση της Κού­βας ανα­κοι­νώ­νει την εθνι­κο­ποί­η­ση των τρα­πε­ζών, των περισ­σό­τε­ρων εμπο­ρι­κών επι­χει­ρή­σε­ων και των βασι­κών βιο­μη­χα­νιών. Ηταν μια από­φα­ση καθο­ρι­στι­κής σημα­σί­ας για την πορεία της επα­νά­στα­σης που απο­κτού­σε πλέ­ον σοσια­λι­στι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά. Γενι­κά, όμως, το 1960 ήταν μια κρί­σι­μη χρο­νιά για τον προ­σα­να­το­λι­σμό της Κού­βας. Η εχθρό­τη­τα της Ουά­σιγ­κτον απέ­να­ντι στην κου­βα­νι­κή επα­νά­στα­ση μετα­τρέ­πε­ται σε επι­θε­τι­κή πολι­τι­κή. Μέσα απ’ αυτή τη σύγκρου­ση, το καθε­στώς της Κού­βας απο­κτά ολο­έ­να και πιο ριζο­σπα­στι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά και ενι­σχύ­ει τους δεσμούς με τη Σοβιε­τι­κή Ενω­ση και τα άλλα σοσια­λι­στι­κά κράτη. 

Στις αρχές του 1960 έχουν αρχί­σει να ωρι­μά­ζουν στις ΗΠΑ τα σχέ­δια ανα­τρο­πής της επα­νά­στα­σης και στις 4 Μάρ­τη 1960 οι αμε­ρι­κα­νι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες προ­κα­λούν έκρη­ξη στο γαλ­λι­κό φορ­τη­γό «Λα Κουμπρ», που βρί­σκε­ται στο λιμά­νι της Αβά­νας, έχο­ντας μετα­φέ­ρει όπλα. Η έκρη­ξη ήταν ταυ­τό­χρο­να προει­δο­ποί­η­ση προς την ηγε­σία της Κού­βας, η οποία είχε δεχτεί το Φλε­βά­ρη τον αντι­πρό­ε­δρο της Σοβιε­τι­κής Ενω­σης Ανα­στάς Μικο­γιάν και έχει υπο­γρά­ψει μαζί τους τις πρώ­τες εμπο­ρι­κές συμφωνίες. 

Στις 11 Μάη οι ΗΠΑ δια­κό­πτουν την παρο­χή τεχνι­κής βοή­θειας προς την Κού­βα, όμως ο Κάστρο απα­ντά με την υπο­γρα­φή συμ­φω­νί­ας με την ΕΣΣΔ στις 18 Ιού­νη. Η Ουά­σιγ­κτον προ­χω­ρεί στον υπέρ­τα­το εκβια­σμό. Στις 6 Ιού­λη δια­κό­πτει κάθε εισα­γω­γή κου­βα­νι­κής ζάχα­ρης (τα έσο­δα από την πώλη­ση της οποί­ας ήταν το 80% του ακα­θά­ρι­στου εγχώ­ριου προ­ϊ­ό­ντος της Κού­βας), ενώ ταυ­τό­χρο­να τα διυ­λι­στή­ρια της Τεξά­κο, της Στά­νταρ Οϊλ και της Σελ στην Κού­βα αρνού­νται να διυ­λί­σουν σοβιε­τι­κό πετρέ­λαιο, που μόλις είχε αφι­χθεί στο νησί. 

Η κυβέρ­νη­ση της Κού­βας εθνι­κο­ποιεί τα διυ­λι­στή­ρια και χωρίς να χάσει χρό­νο προ­χω­ρεί στην εθνι­κο­ποί­η­ση και όλων των μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων. Από τον Αύγου­στο ως τον Οκτώ­βρη του 1960 εθνι­κο­ποι­ή­θη­καν 192 αμε­ρι­κα­νι­κές επι­χει­ρή­σεις. Στις 28 Σεπτέμ­βρη, μόλις επι­στρέ­φει από τη συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ, ο Φιντέλ Κάστρο ανα­κοι­νώ­νει την ίδρυ­ση των Επι­τρο­πών Υπε­ρά­σπι­σης της Επα­νά­στα­σης, στις οποί­ες κατα­τάσ­σε­ται το σύνο­λο σχε­δόν του πλη­θυ­σμού, που μπο­ρεί να φέρει όπλα. 

Στις 19 Οκτώ­βρη η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ ανα­κοι­νώ­νει ολο­κλη­ρω­τι­κό εμπάρ­γκο κατά της Κούβας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο